Ouderkerk smoort comeback Sporting Martinus voor knappe zege

Het kan verkeren, weet Lex van der Horst. Vier weken geleden had Ouderkerk de rode lantaarn van de zondag derde klasse C nog in handen, maar door een overwinning op Sporting Martinus heeft zijn ploeg zich nu in de grote subtop gemeld. De nummer drie van de ranglijst werd met 4-3 verslagen.

Een tactische aanpassing lijkt behoorlijk haar vruchten te hebben afgeworpen. “Dat is een beetje per ongeluk ontstaan. Natuurlijk wil je dominant voetballen op de helft van de tegenstander, maar zover zijn wij niet. Je moet eerst houvasten creëren en van daaruit verder bouwen. Dat kost tijd. Nu zie ik ontwikkeling en zie je dat de jongens vertrouwen krijgen. Ons idee komt steeds meer terug in ons spel. Bovendien hebben we Martinus nu gepakt op hun eigen wapen.”

De Ouderkerkers lieten de gasten uit Amstelveen het spel maken omdat Van der Horst wist dat daar niet hun kracht ligt. Sporting Martinus had een licht overwicht en ook de betere kansen – een volley van Niek Koning werd gepakt en Joel Cornwall schoot rakelings naast – maar in de omschakeling bleek Ouderkerk uiterst effectief. Na zeventien minuten kon spits Remy van Luyn doorgaan aan de rechterkant en werd zijn lage voorzet door de vrijstaande Kaj de Jong binnen gelopen: 1-0.

Vlak na rust verdubbelde de thuisploeg deze voorsprong. Bij een hoekschop van Sander Couperus kon Wouter Roosjen de bal achter doelman Niels Wuthrich glijden. Het antwoord van Martinus liet niet lang op zich wachten, want binnen de minuut waren zij weer terug in de wedstrijd dankzij Koning: 2-1.

Toen Fabian van Ginkel tien minuten later van zo’n twintig meter raakschoot na een afgeslagen hoekschop, was de comeback van de gasten compleet. “Het was van beide kanten een beetje flipperkastvoetbal in de tweede helft. Het kon alle kanten op”, zei Martinus-trainer Ron Gerlof. Hij wisselde aanvallend in de hoop erop en erover te kunnen, maar keek nog geen vijf minuten na de gelijkmaker weer tegen een achterstand aan. Opnieuw sloeg Ouderkerk toe uit een hoekschop. Jelle van Barneveld kwam goed voor zijn man en knikte bij de eerste paal raak: 3-2.

Ruim tien minuten voor tijd leek de wedstrijd beslist. Een goed uitgespeelde tegenaanval kwam terecht bij Van Barneveld, die de bal op fraaie wijze richting de verre hoek kopte voor de 4-2. Martinus deed nog iets terug via Koning. De spits veranderde een schot van invaller Thomas Verhoogt van richting en bepaalde daarmee de eindstand op 4-3. “Wij zijn geen ploeg die vier doelpunten tegen hoeft te krijgen”, oordeelde Gerlof. “We hebben niet scherp genoeg verdedigd. Dit soort duels kan je winnen of verliezen. De vorige twee weken zat het een beetje mee, nu tegen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.