Oussama Siali bezorgt AFC winst in eerste competitieronde

Ondanks het ontbreken van grote namen als Melvin Platje, Splinter de Mooij en Joël Tillema (allen geblesseerd) stond er toch een vertrouwd AFC aan de aftrap. De selectie kende immers maar weinig mutaties. Nieuwkomers als Marciano Mengerink en Nigel Hasselbaink waren wegens blessures nog niet inzetbaar. Coach Benno Nihom koos daarom voor Segun Owobowale en Oussama Siali in de aanvalslinie, met Darren Maatsen op de vleugel op rechts.

Niet geheel onlogisch was de openingswedstrijd tegen Jong Almere City FC met enige zorg tegemoet gezien, daar de Almeerse profs naar verwachting een surplus aan fitheid zouden inbrengen. Na negentig minuten strijd liet de 4-1 einduitslag aan duidelijkheid niets te wensen over, het was AFC dat gedecideerd de jonge profs aan de zegekar bond.

Benno Nihom was na afloop zichtbaar in zijn nopjes: “Het deed me goed om te zien hoe we ons weerden tegen zo’n fitte tegenstander, bij wie zes keer per week trainen de norm is. In fasen waren wij beslist dominant, zoals in de periode na rust dat we van 2-0 naar 4-0 gingen. Er waren ook perioden dat we minder greep op de wedstrijd hadden, maar dat is in dit prille stadium niet gek. Ik ben blij met onze effectiviteit in deze wedstrijd, die in ieder geval een stuk beter was dan in de laatste fase van het vorige seizoen. Al zaten er nu ook twee standaardsituaties bij die tot een goal leidden.”

Wat dat laatste betreft doelde Nihom uiteraard op de twee strafschoppen die Oussama Siali in de eerste helft feilloos. De eerste viel al na een kwartier te noteren, toen Darren Maatsen binnen de zestien gevloerd werd door de doelman. Het moment was perfect voor AFC, want na een energieke start begon de thuisploeg langzaam maar zeker het overwicht op Jong Almere te verliezen. De tweede strafschop kwam zo mogelijk op een nog beter moment. Op slag van rust wees scheidsrechter Van Zuilichem opnieuw zonder ook maar een spoortje van twijfel naar de stip, deze keer na een overtreding op Noa Benninga. Waarmee vergeten kon worden dat in de tussenliggende wedstijdfase de thuisploeg bij vlagen alle zeilen moet bijzetten om de watervlugge Almeerse tegenstoten onschadelijk te maken. Doelman Gijs van Zetten toonde zich daarbij nadrukkelijk alert en in goede doen, iets wat hij in de tweede helft nog regelmatig zou herhalen.

AFC maakte in de tweede helft al snel het definitieve verschil. Na vijf minuten kopte Siali vanuit een hoekschop raak en acht minuten later caramboleerde hij een voorzet van rechtsback Gladwin Curiel doeltreffend achter de Almeerse doelman Van Tongeren. Daarmee was het pleit beslecht, AFC zat op rozen en speelde de wedstrijd uit zonder nog in gevaar te komen. Nihom paste vijf wissels toe, waaronder die van Raily Ignacio voor man-of-the-match Siali. Jong Almere kwam nog wel tot een eretreffer, maar AFC liet het mede dankzij Gijs van Zetten niet verder komen dan dat.
“Het voelt geweldig om het vertrouwen van de trainer op deze wijze terug te betalen,” glunderde Oussama Siali na afloop. “In de voorbereiding speelden we allebei, Raily en ik, en deze week koos de trainer voor mij in de basis. Grappig is wel dat ik in de voorbereiding niet scoorde, en nu in de competitie liefst vier keer. Het is duidelijk dat ik alles in de competitie wil laten zien.”

Coach Nihom kondigde aan dat hij, geruggesteund door de overtuigende seizoensopening, met zijn selectie nog verder gaat werken aan de fitheid. “Verder kan het in mijn ogen nog wel wat zakelijker op het veld. Druk zetten kan ook beter, maar goed dat heeft weer veel met fitheid te maken. We gaan het zien. Voor nu is het geweldig om te constateren dat ik hier met een heel leuk team werk, en dat we goed begonnen zijn.”

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Betnation Divisie

Tekst: Jakob Kos

Foto’s: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC