Pancratius verrast in derde klasse: “Brede selectie is dit seizoen de sleutel”

Buitenboys, Wartburgia, Buitenveldert, ASV De Dijk en JOS Watergraafsmeer: de derde klasse zaterdag B kent een hoop goede ploegen. Het is Pancratius echter dat overtuigend de tweede plaats bezet. Met de 5-1 overwinning van afgelopen weekend op Ah ’78 onderstreepte de ploeg van Hittjo Schipper nog maar eens de goede vorm. Waar gaat het eindigen?

Vergeleken met de afgelopen jaren beschikt de zaterdagselectie van Pancratius dit seizoen over een team met meer dan elf basisspelers. Met andere woorden: Schipper heeft wat om te kiezen. “Dat is misschien wel de sleutel van onze goede prestaties”, vertelt de oefenmeester tevreden. “Bovendien merken we dat de spelers nóg meer naar elkaar toe zijn getrokken en is het acceptatievermogen dit seizoen goed. Door onze brede bank moet ik soms jongens teleurstellen, maar ze pakken dat goed op. Wanneer ik ze dan later in de ploeg breng, blijft het niveau minimaal gelijk.”

De hechtheid binnen de spelersgroep komt niet uit de lucht vallen, want Schipper probeert met zijn manier van werken een ijzersterk team te creëren. Dat team blijkt dit seizoen in staat om vooralsnog op de tweede plaats te staan, waarmee direct de vraag opkomt hoe groot de kansen van Pancratius zijn voor promotie. “Als je de punten pakt dan is de positie op de ranglijst altijd terecht. Met het materiaal dat wij tot onze beschikking hebben, proberen we realistisch voetbal te spelen. Het betekent dat we soms met slimmigheidjes proberen te leren van de afgelopen seizoenen. Ook is de nul bij ons heilig, zodat we niet veel treffers hoeven te maken om te winnen.”

Afgelopen week ging dat fout bij Pancratius. De club ging op bezoek bij Kadoelen en liep daar tegen een 3-0 nederlaag aan. “Tijdens die wedstrijd hadden we gewoonweg geen rust aan de bal, waardoor we vanzelf met het tempo van Kadoelen meegingen. Het resulteerde erin dat we niet ons eigen spel speelden en de grip verloren. Dat mag niet meer gebeuren.” Deze week herstelde de ploeg zich uitstekend tegen AH ’78. Het duel eindigde in een 5-1 overwinning. “Zowel het basisteam als de bankzitters waren belangrijk in die prestatie. Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen.”

Met een verwachte lange winterstop in het vooruitzicht kan Pancratius met een tevreden gevoel toewerken naar de tweede competitiehelft. Schipper verwacht dat zijn team in staat is om in de top vijf terecht te komen om op deze manier verzekerd te zijn van de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. “Het moet wat mij betreft kunnen, maar dan moeten we wel dezelfde vorm aanhouden. Anders kunnen tegenstanders natuurlijk ook van ons winnen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Hans van Meer

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)