Pel verklaart prestaties: “Zitten in de hoek waar de klappen vallen”

De zaterdagselectie van JOS Watergraafsmeer begon teleurstellend aan het nieuwe seizoen. In de derde klasse behaalden de Amsterdammers nog geen enkel punt, al heeft dit volgens hoofdtrainer Richard Pel zo zijn redenen.

De ploeg speelde afgelopen seizoen nog bovenin mee. Waar Wartburgia de overtuigende lijstaanvoerder was, streed JOS Watergraafsmeer samen met De Dijk en Buitenveldert voor de overige bovenste plaatsen. De club ging dan ook gemotiveerd het nieuwe seizoen in, maar de voorbereiding verliep anders dan gehoopt. “We misten de afgelopen tijd verschillende spelers door het coronavirus en blessures, wat het voor ons gewoon onwijs lastig maakte. Daarnaast zitten we met onze prestaties in de hoek waar de klappen vallen”, legt Pel uit. Zo liep JOS Watergraafsmeer in de competitiewedstrijd tegen De Dijk diep in de blessuretijd tegen een tegentreffer aan, waardoor de club alsnog verloor. “Ik miste in dat duel buiten mijn keeper om een aantal sleutelspelers, waardoor ik moest puzzelen. Daardoor konden we de laatste tijd niet in dezelfde samenstelling spelen. Of je nu prof bent of amateur, dat helpt niet mee. Op de trainingen werken we keihard, maar soms zit je in een fase waarin het niet lekker loopt.”

Hoewel Pel in zijn tienjarige trainerschap bij JOS Watergraafsmeer veel beleefde, is dit seizoen volgens hem behoorlijk uniek. “We hebben een start die ik nog niet eerder heb meegemaakt. We hebben nu al net zoveel tegendoelpunten als het gehele vorige seizoen, waarin we de minst gepasseerde verdediging in de derde klasse hadden. In deze fase krijgen we helaas eenvoudig doelpunten tegen en vergeten we in sommige wedstrijden te scoren. Dan heb je een probleem.” Desondanks gaat Pel zeker niet bij de pakken neerzitten. De oefenmeester heeft veel vertrouwen erin dat zijn ploeg het na de coronastop weer oppakt. “Daar ben ik van overtuigd, al is dat weer afhankelijk van de blessures en afwezigen die plaatsvinden. Als je een of twee langdurig geblesseerde spelers hebt, dan kan je andere voetballers op die posities laten ontwikkelen. Alleen we hebben nu te maken met steeds weer andere geblesseerden.”

Pel ziet de komende maanden voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd om zijn team weer op het rechte pad te zetten. “Aan mij is het de taak om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. We zijn ook zeker niet in paniek, maar we zijn dit niet gewend. Zeker niet ten opzichte van vorig jaar. Er zit niets anders op dan keihard te werken en jezelf te committeren aan de speelwijze die we hanteren. Voorlopig hebben we geen recht om naar promotie te kijken. We moeten ons dit seizoen allereerst handhaven, en dan kijken we pas weer verder.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Hans van Beek

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)