Penaltydrama zorgt voor degradatie AFC naar tweede klasse

De zaterdagselectie van AFC komt aankomend seizoen in de tweede klasse uit. De vereniging wist op neutraal terrein in Leiden niet voorbij Die Haghe te komen en verloor uiteindelijk met penalty’s.

In de finale van de nacompetitie kenden beide ploegen elkaar nog goed, aangezien ze bij elkaar in de competitie zaten. Waar ze elkaar in oktober op 1-1 hielden, verloor AFC in mei in Den Haag (1-0). In de nacompetitie won AFC van Maarsen (2-0), waarbij de verlenging opnieuw moest vanwege een blunder van de scheidsrechter, en BFC (0-2). Die Haghe wist achtereenvolgens FC Aalsmeer (3-2) en Waterwijk (winst na strafschoppen) te verslaan. AFC en Die Haghe waren dan ook voor elkaar gewaarschuwd.

Het eerste kwartier was van beide kanten slordig te noemen. Waar AFC probeerde om via Gladwin Curiel aan de rechterkant de aanval te zoeken, konden de Amsterdammers de ruimte niet benutten. Die Haghe kreeg te maken met een vroege wissel. Tony Bergsma moest vanwege een blessure al na tien minuten het veld verlaten, waardoor Alvin Kimu Ngoy zijn opwachting mocht maken. Het eerste schot op doel was pas na twintig minuten te zien, toen Bas Middelkoop het van twintig meter afstand direct probeerde. De bal ging echter rechtstreeks op Bas Drost af en bleef daarmee ongevaarlijk.

Die Haghe probeerde met wat speldenprikjes iets terug te doen, maar slaagde er eveneens niet in om een sterke aanval op te zetten. Op de momenten dat de vereniging in de aanval was, hield AFC de tegenstander slim van het doel af. Daardoor kwam het niet verder dan een schot van afstand van Sebastiaan van der Starre. Zijn poging was echter geen probleem voor Jesper van der Mark. Het opmerkelijkste moment van de eerste helft vond in de slotfase plaats, toen hoofdtrainer Wim de Jong van de scheidsrechter een gele kaart kreeg. Nadat De Jong door bleef gaan, besloot de arbitrage hem zelfs van het veld te sturen met een rode kaart.

Direct na rust probeerde AFC het wedstrijdpatroon te veranderen. Binnen een paar minuten was de ploeg van Benno Nihom aan de linkerkant van het speelveld goed weg. Na een goede combinatie kwam de bal op het hoofd terecht van Daniel Zoutberg alleen hij kreeg deze niet naar een hoek gestuurd. Daardoor kon Drost de bal eenvoudig pakken en verder voetballen. Michael Sonneborn was met zijn vrije trap dichterbij: zijn schot belandde tegen de bovenkant van het net aan.

Na een uur spelen begonnen AFC en Die Haghe meer ruimte weg te geven, waardoor ze gevaarlijker werden in elkaars strafschopgebied. Telkens stonden er echter een aantal verdedigers voor de bal om deze te blokken en daarmee een doelpunt te voorkomen. Zeven minuten voor tijd was Van der Starre dichtbij de winnende treffer. Hij kopte de bal richting de kruising, maar zijn poging ging naast het doel. Het was direct het laatste wapenfeit, waardoor beide clubs de verlenging ingingen.

Daarin kreeg AFC binnen drie minuten direct een grote kans. Max de Bruijne schoot de bal richting de lange hoek, maar Drost stond goed op te letten en verwerkte de bal tot een hoekschop. Een paar minuten later was het dezelfde De Bruijne die mocht aanleggen, waarbij de doelverdediger opnieuw in de weg stond. Ook Curiel zorgde nog voor een gevaarlijk moment, al kwam zijn voorzet niet bij een ploeggenoot aan.

In de tweede helft van de verlenging waren beide clubs wederom dichtbij de eerste treffer van de wedstrijd, alleen bleken ze weer niet gelukkig voor het doel te zijn. Gedurende de laatste secondes van de wedstrijd ontving Van der Starre nog zijn tweede gele kaart, waardoor Die Haghe met tien man eindigde. Het had echter geen effect op de eindstand na de verlenging, waardoor strafschoppen het verschil moesten maken.

De strafschoppenserie was zenuwslopend. Bij een stand van 2-2 schoot Blnd Ahmed de bal over, waardoor AFC voor kwam te staan. De Amsterdamse vereniging wist deze echter niet lang vast te houden, want na de misser van Julian van der Greft stond de stand weer gelijk. Nadat Jesse Bakker zijn penalty raakschoot, lag alle druk op de schouders van Michael Sonneborn. Hij schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal, waardoor AFC degradatie moest incasseren.

Voor Benno Nihom kwam de klap logischerwijs hard aan, al was hij tegelijkertijd in staat om de situatie te analyseren. “We hadden in de tweede helft én de verlenging voldoende kansen om onszelf te belonen”, stelde hij. “Dat lieten we na. Tijdens een strafschoppenserie weet je simpelweg dat het een loterij wordt. Ik kan de ploeg weinig verwijten. Ik heb jongens gezien die stuk voor stuk keihard hebben gestreden. Helaas eindigt het zo, maar we mogen trots zijn op wat we hebben geleverd.”

Tekst: Jordi Smit

Foto’s: Tom Poederbach