Peter van ’t Veen (Swift): “Meidenvoetbal heeft de club écht verrijkt”

AVV Swift heeft de afgelopen jaren een immense vooruitgang geboekt met de meiden- en vrouwentak van de vereniging. Waar de club zes seizoenen geleden nog geen enkel meiden- of vrouwenteam had, is dat momenteel wel anders. Dat ziet ook Peter van ’t Veen, die vanaf het begin betrokken was bij de opbouw van de afdeling. “Meidenvoetbal heeft Swift écht kunnen verrijken door de club nóg leuker en gezelliger te maken. Het was simpelweg een win-winsituatie”, vertelt hij.

Oprichting

Van ’t Veen was jaren geleden nog hockeyvader toen hij zich ging verdiepen in het meidenvoetbal bij AVV Swift, zijn oude club. Tot zijn verbazing was deze afdeling binnen de vereniging vrijwel niet aanwezig. “Er was toen nog helemaal niets. Cor Verhoef had wat welpjes en pupillen tot zijn beschikking waarmee hij wat voetbalde. Als vader heb je natuurlijk kritiek als je langs de kant staat en denk je dat je het beter kan. Dan is het natuurlijk een bekend scenario dat er wordt gezegd: als je het beter kunt, dan moet je het zelf maar doen. Zo is het eigenlijk ontstaan. Cor heeft het bovendien altijd zo druk, dat hij het fijn vond dat iemand anders het overnam. Vervolgens ben ik het gaan opzetten met Robbert Tijn en probeerde ik een team bij elkaar te vinden.”

Hij moest hard zijn best doen om meer medestanders binnen de vereniging te vinden. “We hadden een voorzitter, Rene van Pareren, die een aantal keren opperde om bij Swift met meidenvoetbal te beginnen. Vervolgens moet je door een kritische, stroperige massa heen, want voetbal is traditioneel mannensport. Ook bij Swift. Bovendien worden kritische vragen gesteld. Kunnen we genoeg ruime bieden? Hebben we voldoende mensen? Het geluk dat ik heb, is dat ik zelfstandig ondernemer ben. Als je me daarom uitdaagt, ga ik nog harder ervoor vechten dat het alsnog slaagt.”

Ontwikkeling

Er is in de loop der jaren veel veranderd, want de Amsterdamse vereniging heeft inmiddels zelfs een target opgesteld. “Er is bij ons een ijzeren regel gekomen dat 25 procent van de clubcapaciteit door meiden wordt ingevuld, waarmee de capaciteit is gefaciliteerd. Van dat percentage bestaat een gedeelte uit recreatief en prestatief voetbal. Het is goed voor het aanzien van Swift dat er een aantal elftallen geweldig presteren, terwijl je ook meiden hebt die voor de gezelligheid willen voetballen. Daar hebben we dus een weg in gevonden. Twee jaar geleden hebben we voor het eerst met een meidenteam in de jongenscompetitie gespeeld, wat een succes was. Als ik daarop terugkijk, dan ben ik daar hartstikke trots op.”

Dat gevoel wordt versterkt als Van ’t Veen bedenkt waar de club vandaan komt. “Zes jaar geleden speelden we tegen de lagere elftallen van bijvoorbeeld Buitenveldert en IJburg. We speelden op dat moment met onze hoogste teams tegen dat soort elftallen, en we werden simpelweg weggepoetst. In deze tijd is dat totaal anders. Wij zijn net zo goed als zulke verenigingen, waarmee we een stevige inhaalslag hebben gemaakt.”

Verbeteringen

Hoewel Van ’t Veen dus trots is op hetgeen dat is neergezet, ziet hij nog altijd voldoende mogelijkheden om met de club de volgende stap te zetten. “Ik zou bijvoorbeeld het liefst alle meiden onder de 11 jaar mengen met jongens, omdat ze daardoor nauwelijks meer onderdoen van het niveau van de jongens. Bij de meiden onder de 9 jaar doen we dit al, en je ziet dat ze daardoor een stuk minder stereo voetbalsters zijn en veel meer meedoen met het spelletje.”

“Het lijkt mij bovendien goed om de komende jaren meer vrouwen met voetbalervaring aan onze jeugdopleiding toe te voegen. Zij kunnen voor de jongste jeugd écht een voorbeeldfunctie zijn. Natuurlijk worden onze eigen vrouwelijke leden ook ouder, dus ik hoop dat ze over een paar jaar training willen geven aan jonge meiden. Wellicht moeten we daar simpelweg een bepaalde vergoeding tegenover stellen, om ervoor te zorgen dat de kar door hen wordt getrokken.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Richard Maertens

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)