Probleemloos duel met BFC brengt AFC in finale nacompetitie

AFC staat volgend weekend tegenover competitiegenoot Die Haghe. De club kwam namelijk de halve finale van de nacompetitie tegen BFC goed door: 0-2.

Voor AFC was het de tweede wedstrijd van deze week. Het kreeg van de KNVB te horen dat de verlenging van de kwartfinale van de nacompetitie tegen Maarssen moest worden overgespeeld vanwege een verkeerde beslissing van de scheidsrechter. Het bleek donderdag echter geen probleem te zijn voor AFC, dat in eerste instantie nog met 1-0 won. Ditmaal wist het namelijk twee doelpunten te maken, waardoor het doorging naar de halve finale. Daarin trof het BFC dat in de eerste wedstrijd nog een 3-1 zege neerzette tegen Jong Holland.

Al in de eerste minuten kreeg AFC een goede mogelijkheid. Na een overtreding op de rand van het zestienmetergebied mocht Bas Middelkoop aanleggen, maar zijn poging schoot hij tegen de muur aan. Hoewel AFC de wedstrijd bleef dicteren, kreeg het in het eerste kwartier nauwelijks grote mogelijkheden. Aan de andere kant van het veld was BFC wel eenmaal gevaarlijk. Het schot van Jesse van ’t Land was echter te zacht om Jesper van der Mark daadwerkelijk te verrassen. Even later zat de keeper bij een hoekschop mis, maar deze keer eindigde de bal naast het doel van AFC.

Ondanks de twee mogelijkheden voor BFC bleven de bezoekers het betere van het spel houden en probeerden ze uit de tegenaanval ruimte te creëren om tot een goede aanval te komen. De ploeg van Benno Nihom was een aantal maal goed weg aan de rechterkant, maar een goede voorzet bleef telkens uit. Die kwam er een paar minuten voor rust alsnog. Middelkoop nam de bal dankbaar aan en werkte deze met een wippertje over Damian Ranzijn heen: 0-1.  Een minuut later zorgde Milan Eliasar voor een 0-2 ruststand.

BFC moest daardoor in de tweede helft komen en dat probeerden ze direct na de pauze. De thuisploeg kreeg twee grote kansen op de aansluitingstreffer, maar de pogingen waren niet goed genoeg om Van der Mark te passeren. Zo bleef het eerste gedeelte van de tweede helft doorgaan. Hoewel AFC na rust niet in de beste vorm stak, bleef de club wél overeind staan en had BFC het lastig om tot scoren te komen.

Een kwartier voor tijd leek de uitploeg zichzelf naar een 0-3 voorsprong te schieten, maar niets was minder waar. De strafschop eindigde namelijk over het doel van Ranzijn, waardoor het nog even spannend bleef. BFC zette in de slotfase alles op alles om door de verdediging van AFC te komen, maar kreeg het steeds niet voor elkaar om de beslissende pass te geven. Daardoor bleef AFC overtuigend overeind en kan het zichzelf voorbereiden op de beslissingswedstrijd tegen Die Haghe.

“We maakten het onszelf in de tweede helft soms onnodig lastig, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat we deze wedstrijden winnen”, zo liet Nihom na afloop weten. “Het team heeft hard gestreden en dat was niet makkelijk na het duel van deze week tegen Maarssen. We kijken met veel energie uit naar volgende week.”

Tekst: Jordi Smit

Foto’s: Tom Poederbach