Promotie vanuit Tweede Divisie blijft twee jaar bevroren

De komende twee seizoenen zal er niemand vanuit de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie promoveren. De KNVB wil dit eerst goed gaan onderzoeken. Tot die tijd blijft de promotieregeling bevroren. Bovendien wordt er een leeftijdsgrens ingevoerd voor de beloftenteams.

Voordat de kampioen van de Tweede Divisie verplicht wordt naar de Eerste Divisie (tot voorheen Jupiler League) te promoveren, wil de KNVB kijken hoe dit het beste kan verlopen. Hiervoor zal er gekeken worden naar in hoeverre de speeldag van de promovendus kan worden gerespecteerd. Daarnaast kunnen licentie-eisen zoals het aantal contractspelers en veiligheidsregels worden aangepast.

Het andere belangrijke punt (de aversie tegen beloftenteams) is licht verholpen met het invoeren van een leeftijdsgrens. Alleen spelers van 23 jaar of jonger mogen in actie komen voor een Jong-team. Wanneer talenten tot 21 jaar achttien keer in het eerste elftal hebben gespeeld, zijn ze niet meer inzetbaar voor het beloftenteam. Voor spelers van 21 of 22 jaar ligt die grens op zeven duels.

“Wij zijn blij met het besluit dat er nu ligt”, zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee op de website van de KNVB. “Het beantwoordt aan onze uitgangspunten. We willen een optimale ontwikkeling van onze toptalenten en we willen dat die talenten hun ervaring opdoen in voor alle partijen eerlijke competities. Daar leggen we nu een stevige basis voor.”

De voetbalbond wil ook het aantal beloftenteams terugbrengen. Het doel van de KNVB is om vanaf het seizoen 2019/20 twee beloftenteams in de Tweede Divisie te hebben en vier in de Derde Divisie (twee per competitie).

Foto: Orange Pictures

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)