Home / slideshow / Promovendus Purmersteijn koploper: “Verrassend, maar niet minder mooi”

Promovendus Purmersteijn koploper: “Verrassend, maar niet minder mooi”

De zaterdagselectie van Purmersteijn promoveerde afgelopen seizoen van de Derde Klasse naar de Tweede Klasse. Met een aantal versterkingen erbij sloot de club verrassend als winterkampioen de eerste competitiehelft af.

Winterkampioen

Hoofdtrainer Lars Keppel is logischerwijs meer dan tevreden over de prestaties van zijn team. “Als je uit de Derde Klasse promoveert na nacompetitie en vervolgens de ranglijst voor het nieuwe seizoen voor ogen krijgt, dan zie je er een aantal aardige ploegen tussen staan”, vertelt Keppel. “Destijds hebben we tegen elkaar gezegd: we gaan wel zien waar het schip strand en we proberen simpelweg zo lang mogelijk mee te strijden om de bovenste plekken. Als dat niet ging lukken, dan waren we ongelooflijk blij met een periodetitel.”

Die titel kwam voor Purmersteijn al in de eerste periode en daardoor als meer dan welkom, want het gaf het team een hoop vertrouwen. “Die konden we gelijk al aan onze prijzenstok rijgen. Als je dan ook nog eens als winterkampioen de eerste seizoenshelft kan afsluiten, dan is dat een behoorlijk compliment voor de ploeg. Het is verrassend, maar niet minder mooi.”

Versterkingen

Keppel probeert met zijn elftal zoveel mogelijk aanvallend voetbal te spelen. “Onze speelwijze is erop gefixeerd om veel de bal te hebben. We komen daardoor tot veel kansen in de wedstrijd, wetende dat we een hoop kansen tegen krijgen.” De ploeg heeft echter achterin wél een aantal stappen voorwaarts gezet. “We hebben in onze achterhoede een stabielere laatste lijn staan en krijgen daardoor minder tegengoals dan vorig jaar. Door de versterkingen die erbij zijn gekomen, kunnen we stabieler spelen en weten we dat we de kansen gaan creëren en afronden.”

“Als ploeg hebben we niet veel doelpunten tegen, buiten één zeperd tegen Aalsmeer”, gaat Keppel verder. “Toen speelden we simpelweg geen goede wedstrijd en strafte Aalsmeer ons direct af op de punten waar we het niet goed deden. Dat is dan het verschil in kwaliteit, want vorig jaar konden we dat eenvoudig managen. Dan kwamen we er ook nog eens vaak mee weg. Nu is dat een ander verhaal, want dan word je afgestraft. Maar we gaan gewoon goed mee met het niveau van de Tweede Klasse. Dat is knap van ons.”

De hoofdtrainer noemt een aantal versterkingen die hem zeer goed bevallen. “We hebben Niels Eijkenaar en Robbert Jan Orij uit de Zondag 1 erbij gekregen. Dat zijn twee jongens die weten wat er wordt gevraagd, ook op Hoofdklasse-niveau. Zij hebben er al vlieguren opzitten, dus ze helpen de groep overduidelijk. Met Tim Elmers op de goal hebben we een stabiele, goede keeper die ook op Hoofdklasse-niveau heeft gespeeld. Dat geeft een bepaalde rust in de wijze waarop we achterin voetballen. Bovendien is Nick Maijenburg een goede versterking gebleken. Dat zijn allemaal jongens die ons kansen geven én zorgen dat we lang op de nul kunnen blijven spelen.”

De ervaring helpt het elftal van Keppel verder. “In de uitwedstrijd tegen DVVA speelden we bijvoorbeeld geen goede wedstrijd en kwamen we met 1-0 achter. Vervolgens weten we de wedstrijd wél over de streep te trekken door de kwaliteiten die we bezitten. Met jongens die weten wat er wordt gevraagd, kunnen we met kleine omzettingen de wedstrijd naar ons toetrekken. Dus op het gebied van volwassenheid hebben we een gigantische stap gemaakt”, legt de oefenmeester uit.

Kampioenstrijd

Aangezien Purmersteijn bovenaan staat, lijkt een kampioenschap haalbaar. Het is echter nog lang niet gespeeld, want het verschil tussen de koploper en nummer 4 is slechts drie punten. Keppel wil er in ieder geval zoveel mogelijk uithalen. “Als het aan mij ligt, gaan we zo lang mogelijk proberen de adem in te houden en aan het einde van het seizoen uit te ademen. Wetende dat we in ieder geval een periode hebben, waardoor we sowieso strijden voor een plek omhoog. Als je de periode kan ontlopen, is dat natuurlijk altijd lekker. Ik denk dat we écht mee kunnen doen tot het einde van het seizoen.”

Voor verslapping is geen moment de ruimte, zo weet ook Keppel. “Doe je het drie wedstrijden matig, dan ben je een middenmotor en wordt er ook geen aandacht meer aan ons besteed. De ploegen onderin gaan bovendien straks ook vechten voor hun punten, dus het belooft een interessant slot te worden. Ik gok dat er pas op het laatste moment uitsluitsel wordt gegeven wie de beste papieren heeft. We gaan het zien”, aldus Keppel.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Jeroen Hijlkema