Gelijkspel voor Amstelveen in degradatiekraker tegen Castricum

Amstelveen heeft de kans laten liggen om zichzelf naar een veilige plaats in de zaterdag tweede klasse A te spelen. De ploeg van Laurens ten Heuvel bleef tegen hekkensluiter Castricum steken op een 3-3 gelijkspel en blijft daardoor voorlaatste staan.

Het begon al onrustig voor de Amstelveners door het ontbreken van aanvoerder Maarten Zwaan (ziek) en revelatie Sven Boelsma (geblesseerd), die zich bij onder andere Alex Sacca, Perry Schoenaker en Peter Post in de lappenmand meldden. Desondanks nam Amstelveen op eigen veld het heft in handen. Na een kwartier spelen kreeg de thuisploeg een ultieme mogelijkheid op de openingstreffer. Een inzet van Robin Oussoren werd door een Castricummer met de hand gekeerd en een strafschop was het logische gevolg. De penalty van Joost Heij werd echter gestopt door doelman Danny Burger.

Tot overmaat van ramp moest ook Furgel Fabies met een blessure het veld verlaten en werd vervangen door Kevin Lesmeister, die na drie seizoenen zijn rentree in het eerste elftal maakte. Het bleek een belangrijke wissel, want direct daarna kwam de bal uit een hoekschop van Tim Steij voor zijn voeten en bracht hij Amstelveen met zijn eerste balcontact op een verdiende 1-0 voorsprong. Dat was ook de ruststand, omdat de thuisploeg een paar minuten later goed wegkwam toen een harde kopbal van Stephen Zeilstra tegen de paal eindigde.

In de tweede helft was het geen moment vervelen. Castricum kreeg vijf minuten na de hervatting een strafschop, waarbij Sebastiaan Weber liet zien hoe je die verzilvert: 1-1. Vier minuten later stuiterde de bal door een scrimmage uit een corner zo voor diezelfde Weber zijn voeten, die deed wat hij moest doen: 1-2. Daarmee hadden de gasten de stand volledig omgedraaid.

Vanaf dat moment moest Amstelveen in de achtervolging. Het antwoord volgde vrij snel. Op aangeven van Steij kopte Oussoren de gelijkmaker in de verre hoek. Nog geen twee minuten later had de thuisploeg de leiding weer terug in handen. Dennis Spitteler behield het overzicht en stuurde Jair Cruden weg, die koelbloeding de 3-2 binnen schoot. Het lukte de Amstelveners echter niet om deze voorsprong vast te houden. Een kwartier voor tijd kreeg Roy van Soest iets teveel ruimte om doelman Dirk Roelofsen met een harde kopbal kansloos te laten.

Beide ploegen stonden toen met tien man op het veld omdat zowel Ernst Buijnsters (Castricum) als Dennis Spitteler (Amstelveen) een tweede gele kaart gepresenteerd kreeg. In de slotfase ging het nog over en weer met kansen op een overwinning, via Heij en namens de gasten Maarten van Duivenvoorde. Het bleef bij een 3-3 gelijkspel, wat voor Amstelveen aan zal voelen als twee verloren punten tegen de hekkensluiter.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.

Verslag: Helmar Vercasman
Foto’s: Hans van Beek