Purmersteijn na rust voorbij Zeevogels

Purmersteijn zaterdag kreeg in de eerste KNVB-bekerronde Zeevogels uit Egmond-Binnen op bezoek. Een zondagvierdeklasser die in de competitie een goede start had en die van de vier wedstrijden wist te winnen en op de 2e plaats staat. Een vereniging waar Purmersteijn zondag 1 in oktober 2011 ook een uitwedstrijd speelde voor de beker en na een 0-0 ruststand door een onvervalste hattrick van Mart Lieder in de 2e helft met 0-3 won. In de winterstop verliet hij Purmersteijn en kwam hij uit voor Vitesse in Arnhem.

Trainer Lars van Keppel, die over een grote selectie beschikt, had in deze bekerwedstrijd liefst acht nieuwe basisspelers opgesteld ten opzichte van de afgelopen zaterdag gespeelde wedstrijd tegen Zandvoort. Het was vooral in het eerste gedeelte een vlakke wedstrijd, waarin beide doelmannen nauwelijks werk kregen te verrichten. Het spel speelde zich voornamelijk op het middenveld af. Doelman Patrick Sombroek moest pas in de 23e minuut in actie komen om een hoge voorzet onschadelijk te maken. Een paar minuten later leek Karel Wijker van de bezoekers gevaarlijk door te breken maar routinier Ricardo Stam voorkwam bijtijds onheil. In de 35e minuut werd bij een snelle aanval van Purmersteijn de bal tweemaal knap ingeschoten maar redde doelman Stan Zwartkruis geweldig. In de rebound was het de jeugdige Miran Begovic die doeltrof maar scheidsrechter Peter Beudeker uit Krommenie keurde de treffer wegens buitenspel af. Kort hierna was het Kevin Hijlkema die in kansrijke positie rakelings naast knalde en in de tegen aanval schampte Zeevogels-speler Rens Eijlander de staander. Op slag van rust zag Charles Kooij zijn pegel langs de verkeerde kant van de paal gaan en zochten de spelers na een matige eerste helft de kleedkamer op.

Na de rust kwamen Daan van Schaik en Rivelinio Groenert binnen de lijnen voor Joshua Zaandam en Jermaine Ristie. Ricardo Stam de veel opkomende rechtervleugelverdediger in de 2e helft bracht Lorenzo Rijmers met een splijtende pass in positie maar zijn schot vloog over de deklat. Het was een 2e helft waarin Purmersteijn de lakens uitdeelde en Zeevogels het accent vooral op de verdediging moest leggen. Uit een voorzet van Lorenzo Rijmers kwam Ricardo Stam vrij voor de goed keepende doelman Stan Zwartkruis maar zijn kopbal kon hem niet verontrusten.  In de 60e minuut kwam spits Niels Eijkenaar in de ploeg voor de moegestreden Miran Begovic. Purmersteijn bleef aanvallen en Zeevogels bleef met kunst- en vliegwerk op de been. Een schitterend genomen vrije trap van Kevin Hijlkema spatte op de staander uiteen, maar in de 71e minuut was het Donny Gerver die zijn harde afstandsschot in de touwen zag verdwijnen en Purmersteijn verdiend op een 1-0 voorsprong bracht. Purmersteijn was voortdurend in het doelgebied van de gasten te vinden en kopballen van Roy Klop en Niels Eijkenaar gingen naast of over. Ook aanvaller Lorenzo Rijmers kreeg mogelijkheden om de score op te voeren maar was erg ongelukkig in de afronding. Tien minuten voor tijd was het Niels Eijkenaar die met een schitterende dieptepass Rivelinio Groenert de diepte instuurde en oog in oog kwam met doelman Stan Zwarthuis kwam en zijn projectiel verdween kiezelhard in het doel, 2-0. In de slotfase probeerde Zeevogels nog wat terug te doen. Bij een scrimmage voor het doelgebied van Purmersteijn kreeg Max Duinmeyer van Zeevogels een geweldige kans om op korte afstand van doelman Patrick Sombroek die veel minder werk te verwerken kreeg dan zijn collega de aansluitende treffer te maken maar met een spectaculaire redding hield Sombroek de nul vast. Hierna kreeg Purmersteijn nog kansen om de voorsprong uit te bouwen maar de inzet van Rivelinio Groenert ging voorlangs en een uithaal van Kevin Hijlkema werd stijlvol door de sluitpost uit de kruising gehaald. Na precies 90 minuten floot de goedleidende scheidsrechter Peter Beudeker voor het einde van deze sportief gespeelde wedstrijd en zit Purmersteijn gezien het spelbeeld in de 2e helft dikverdiend in de volgende ronde.

Trainer Lars Keppel was blij met de overwinning en dat zijn spelers blessurevrij bleven. Hij ziet de kraker zaterdag aanstaande in de thuiswedstrijd tegen HBOK met vertrouwen tegemoet ziet.

Opstelling Purmersteijn: Patrick Sombroek (k), Ricardo Stam, Achraf Nazih, Roy Kop, Charles Kooij, Joshua Zaandam, Kevin Hijlkema, Donny Gerver, Jermaine Ristie, Miran Begovic, Lorenzo Rijmers.

Wisselspelers: Nick  Maijenburg, Tim Elmers (k), Rivelinio Groenert, Niels Eijkenaar, Daan van Schaik.

Tekst: Auwel Prins

Archieffoto: Jeroen Hijlkema