Home / Hoofdklasse A zondag / Purmersteijn stopt met zaterdagselectie
Purmersteijn zaterdag

Purmersteijn stopt met zaterdagselectie

Purmersteijn stopt met ingang van komend seizoen met de zaterdagselectie. Het besluit viel het bestuur zwaar, maar na lang beraad leek dit de beste keuze voor de club. Door het opheffen van de zaterdagselectie kan er meer aandacht gaan naar de jeugdafdeling.

En dat is nodig om de verenigingsvisie waar te maken: een stabiele Hoofdklasser zijn met zoveel mogelijk jongens uit de eigen jeugd of omliggende omgeving. Daarom wil de club de komende jaren zowel financieel, als qua faciliteiten, investeren in de jeugdopleiding om de jeugd aan zich te blijven binden.

Scenario’s besproken in DenkTank

De toekomst van de club werd besproken in een DenkTank-commissie, waarin alle voor- en nadelen van de verschillende scenario’s werden besproken. Daaruit bleek dat twee seniorenelftallen op hoog niveau niet te combineren is met het verbeteren van de jeugdopleiding. Uiteindelijk was het advies om de zaterdagselectie, die momenteel in de tweede klasse speelt, op te heffen.

“Met pijn in het hart”, zo stelt bestuurslid voetbaltechnische zaken Maarten Zegstroo. “En wellicht lijkt het controversieel ten opzichte van beslissingen van andere verenigingen, maar tijdens onze sessies is duidelijk gebleken dat Purmersteijn nog altijd een echte zondagvereniging is.” Veel clubs maakten de afgelopen jaren juist de keuze om de zondagselectie op te heffen, maar Purmersteijn doet dus het tegenovergestelde.

Purmersteijn had sinds het seizoen 2017/2018 een zaterdagselectie, die in rap tempo promoveerde van de vierde naar de tweede klasse. Ook promotie naar de eerste klasse leek binnen niet al te lange tijd in het vat te zitten. Vorig seizoen kon de ploeg lang bovenin meedoen. Trainer Lars Keppel, die sinds 2018/2019 aan het roer stond van de zaterdagselectie, werd onlangs op de hoogte gebracht van het besluit. Zegstroo: “Hij had een andere mening en dat begrijpen we natuurlijk. Zowel hij, de spelers als de staf hebben ziel en zaligheid verkocht en onze club op een positieve wijze gepresenteerd de afgelopen jaren. Helaas houdt het voor hem in, dat het hoofdtrainerschap bij onze vereniging ten einde is en dat is altijd zuur.”

Onderscheiden als vereniging

Tijdens de DenkTank kwamen er ook opmerkingen over de status van de jeugdopleiding op tafel. “We doen ontzettend veel dingen goed, maar we willen ons als vereniging meer gaan onderscheiden op het gebied van jeugdopleiding. Als een kind wil gaan voetballen, dan hebben ze in Purmerend genoeg keus qua voetbalverenigingen. Als ze zich dan gaan verdiepen in de verschillende verenigingen, dan willen we onderscheidend zijn ten opzichte van die andere verenigingen. Alleen het hogere niveau is niet meer genoeg. Aangezien we met de zondag 1 op hoog niveau spelen en we altijd spelers door laten stromen, vinden wij dat de huidige opleiding ‘getweakt’ moet worden. Hiermee doelen we niet per se op duurdere jeugdtrainers, maar ook op het gebied van faciliteiten, zoals videoanalyse systemen en het bijhouden van statistieken van spelers. Onze jeugdspelers worden nog altijd veelvuldig gescout door BVO’s. Als deze spelers daar afvallen, keren ze op dit moment zelden terug naar onze vereniging. We moeten onze aanpak verbeteren, zodat ze dit wel willen. Bovendien moet de afstand van het niveau tussen O19 en O23 naar de zondag 1 verkleind worden. En dat is onze visie. Jongens opleiden voor ons eigen eerste elftal”, sluit Zegstroo af.

Archieffoto: Jeroen Hijlkema

Send this to a friend