Home / Algemeen / Purmersteijn (zaterdag) loopt averij op bij laagvlieger HCSC
Foto: Jeroen Hijlkema

Purmersteijn (zaterdag) loopt averij op bij laagvlieger HCSC

Na de historische negentienklapper van Purmersteijn tegen PSZ heeft de koploper van de zaterdag derde klasse A zich verslikt in nummer voorlaatst HCSC. De ploeg van Lars Keppel ging in Den Helder met 7-4 onderuit en is de koppositie hierdoor kwijtgeraakt aan HBOK.

Zonder topscorer Ricardo Stam (werkzaamheden) en verdediger Dwain Nyon (te laat, op de bank) was de openingsfase duidelijk voor Purmersteijn. Na zes minuten hadden de bezoekers een voorsprong te pakken. Dick Bos werd in het strafschopgebied neergehaald en Kevin Hijlkema benutte de toegekende penalty: 0-1. Nauwelijks twee minuten later was de stand alweer gelijk. Een vrije trap van Bart van Steen verdween via de rug van Purmersteijn-verdediger Charles Kooij in het net. Kooij maakte in de achttiende minuut zijn eigen doelpunt goed door de diepgaande Roy Klop te bedienen voor de 1-2.

Het bleef een wedstrijd waarin HCSC met een geweldige inzet Purmersteijn bestreed en het de gasten erg lastig maakte. Opnieuw kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Een afgeslagen hoekschop werd opnieuw voor het doel gebracht, waar Jos Woortman de bal in een scrimmage over de lijn drukte: 2-2. Tien minuten voor rust nam HCSC brutaal de leiding. Geheel vrij voor doelman Aron van Boesschoten schoot Fotigui Camara de 3-2 binnen.

Het was voor Purmersteijn bijzonder moeilijk om in Den Helder het vertrouwde combinatievoetbal te spelen. Ook de harde wind en het oude kunstgrasveld – dat nodig aan vervanging toe is – was hier debet aan. Nadat de bezoekers goed wegkwamen met een afstandsschot tegen de lat, vergrootte HCSC in de 53ste minuut de marge. Een schot van Gajim Lacroes werd gepareerd, maar in de rebound was Danny Visser wel trefzeker.

Twintig minuten voor tijd brachten de Purmerenders de spanning terug. Met een schitterend schot vanaf de rand van het strafschopgebied tekende invaller Jermaine Ristie voor de 4-3. Purmersteijn drong aan en kreeg ook kansen op een gelijkmaker. Zo zocht Dick Bos het doel met een boogballetje te hoog. Toch liep HCSC in de 83ste minuut via Timo Swart weer uit naar 5-3. Vrij snel vanuit de aftrap was de achterstand alweer verkleind doordat Hijlkema doelman Marcel Bruul kansloos liet: 5-4.

In de slotminuut gooide de thuisploeg het duel op een nare manier in het slot. Na wat oponthoud – een speler van HCSC lag ‘groggy’ op het veld – bedacht HCSC zich door een scheidsrechtersbal zelf te nemen, waardoor Woortman totaal ongehinderd de 6-4 op het scorebord kon brengen. Door deze actie waren de rapen gaar en ontstond er zowel binnen als buiten de lijnen onenigheid vanwege de onsportieve actie. Het klagen had weinig zin meer; in de blessuretijd maakte Tjerk van Dam er zelfs 7-4 van.

De tweede nederlaag van dit seizoen had Purmersteijn zelf aan zich te danken. Veel irritatie, bepalende spelers niet in de wedstrijd en HCSC gaf aan dat de koploper met tomeloze inzet te bestrijden is. De Purmerenders moesten de koppositie afstaan aan HBOK (won met 4-1 van Kadoelen) en staan nu tweede, op één punt van de Zunderdorpers.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse A.

Verslag Auwel Prins
Foto’s Jeroen Hijlkema