Archieffoto: Sandy Wijsman

Purmersteijn (zaterdag) straft kinderlijk verdedigen van HBOK keihard af

HBOK is de koppositie in de zaterdag derde klasse A kwijtgeraakt aan Purmersteijn (zaterdag). De ploeg van Jan de Haze, voor deze wedstrijd nog ongeslagen, maakte in de topper geen al te beste indruk. Purmersteijn profiteerde optimaal van de persoonlijke fouten van de Zunderdorpers: 2-4.

“Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, verzuchtte De Haze na afloop. “Het hield maar niet op, we bleven doorgaan met fouten maken en ballen inleveren. Ik heb er in de rust niet veel over gezegd. Het is onbegrijpelijk als je ziet hoe we trainen, hoe we kunnen voetballen en dan zo beginnen.. Echt onbegrijpelijk. Ik kan het niet begrijpen.”

Binnen 48 seconden ging het al mis. Ricardo Stam dook, na balverlies van de thuisploeg, vrij op voor doelman Jeremy Vrede, die hij met een prachtige lob kansloos liet: 0-1. De spits van de Purmerenders kampte de afgelopen week met een enkelblessure en was op tijd klaargestoomd voor deze wedstrijd. “Mooier kan het niet beginnen”, glunderde Purmersteijn-trainer Lars Keppel. Een halfuur later werd het ook 0-2. Ondanks het vlagsignaal van de grensrechter mocht Jermaine Ristie in een druk strafschopgebied kappen, draaien en raak schieten.

Tot overmaat van ramp zag HBOK op slag van rust Dani Braspenning met een rode kaart vertrekken. De linksback hield de doorgebroken Stam heel opzichtig vast. Ondanks het ondertal probeerde de thuisploeg na de theepauze iets meer druk te zetten. Het resulteerde in twee kleine kansjes voor Achmed Ahahaoui, maar simpel balverlies leidde enkele minuten later een derde tegentreffer in. Ristie kon aan de rechterkant doorkomen en gunde de 0-3 aan Stam.

“Ik vond HBOK heel matig beginnen. In de tegenstoot hebben wij alle energie gegeven om daar iets mee te doen”, legde Keppel uit. “Met opportunisme kun je een heel eind komen. We willen de tegenstander heel opportunistisch bestrijden, met veel diepte in het spel. Dat hebben we heel goed uitgevoerd. Maar na rust begonnen we een beetje twijfelachtig. De 0-3 zorgde voor verlossing.” Na een uur spelen maakte Kevin Hijlkema er ook 0-4 van. De middenvelder speelde twee tegenstanders uit om vervolgens ook Vrede met een zuiver schot kansloos te laten.

Purmersteijn liet de teugels vieren en daar wist HBOK van te profiteren. De Zunderdorpers kregen genoeg kansen om iets terug te doen. Een schot van Tom de Lange scheerde voorlangs, doelman Aron van Boesschoten pakte op fraaie wijze een vrije trap van Bilal Ched Dadi en Angelo Groen knalde op aangeven van Mostapha el Aamrani tegen de paal. Een kwartier voor tijd redde invaller Niall Raben (annuleerde tijdens de zomer zijn overstap naar FC Purmerend, red.) de eer: 1-4.

In de blessuretijd verlichtte David Zwiebel de achterstand met de 2-4, maar een positief resultaat zat er de hele wedstrijd niet in. Ondanks het verval van de Purmerenders was Keppel tevreden. “Die twee goals kunnen mij gestolen worden. Daar praat over een paar weken niemand meer over.” Zijn ploeg heeft de koppositie in handen, met twee punten voorsprong op HBOK. Toch is de promovendus volgens hem nog niet kampioenskandidaat nummer één, ondanks dat er na afloop een groot feestje werd gevierd. “Wij moeten nederig zijn. Het seizoen is nog lang. We meoten het met een krappe selectie doen en dan is het extra knap als je dit kan doen. Dat geeft erg veel voldoening.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse A.