Purmersteijners Van Schaik en Van Arkel vertrekken naar ZOB

Daan van Schaik en Yorick van Arkel kwamen twee seizoenen geleden van het vierde elftal van ZOB over naar de zaterdagselectie van Purmersteijn. Deze zomer, twee jaar later, maken beide mannen de omgekeerde weg. Beiden met een andere reden, maar wél met hetzelfde doel: op een lager niveau hun favoriete sport beoefenen.

Twee seizoenen

Van Schaik werd in het voorjaar van 2018 gevraagd naar Purmersteijn te komen. Hier stemde hij op in, al had hij wél een duidelijke boodschap. “Voordat ik naar Purmersteijn kwam, voetbalde ik bij ZOB. Destijds werd me gevraagd of ik mezelf nog een keer kon opladen om in een eerste elftal te voetballen. Daar heb ik toen ‘ja’ op gezegd, maar ik wilde dat niet langer dan twee seizoenen doen. Vandaar dat ik weer terug ga naar ZOB.”

Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode bij Purmersteijn. “Ik heb het hartstikke naar mijn zin gehad. Met Lars (Keppel, red.) hebben we een zeer goede trainer voor de groep. De sfeer was bovendien altijd goed, dus het was heel leuk. De club bepaalt niet in de volledigheid of ik het naar mijn zin heb. Natuurlijk wel voor een klein gedeelte, maar vooral het team bepaalt de sfeer. Natuurlijk is het fijn als de randzaken goed zijn geregeld, zoals bij Purmersteijn. Dat maakt het zeker leuk, maar uiteindelijk draait het voornamelijk om de groep.”

Slepende blessures

Van Arkel heeft in zijn periode bij Purmersteijn voornamelijk pech gehad met blessures. Het verhaal begon in zijn laatste maanden bij ZOB. “Ik had een zwaar verrekte enkelband. Daarmee heb ik een maand of vijf doorgelopen totdat ik weer was hersteld. Vervolgens moest ik mezelf in het Purmersteijn-team knokken, maar dat was lastig aangezien we een behoorlijk niveau aan spelers hebben. Om op dat niveau te komen heb je trainingstijd en zelfinvestering nodig, alleen door mijn werk als zelfstandige was dat soms gewoon lastig. Daardoor ben ik nooit meer op een fitheidsniveau gekomen waar ik aan moet voldoen.”

Dit seizoen liep hij opnieuw een kwetsuur op. “Mijn tweede blessure heb ik in de voorbereiding van dit seizoen opgelopen. De trainer raadde aan om eens naar de dokter te gaan en die stuurde me vervolgens weer door naar de fysio. Vervolgens heb ik een heel traject doorlopen om mijn enkel weer te genezen. Of ik daardoor het plezier in het voetbal verloor? Dat valt op zich wel mee, want als je eenmaal weer op het trainingsveld staat dan heb je dat plezier snel weer terug. Je bent alleen niet volledig een onderdeel van het team, dus dat is jammer.”

Terugkeer bij ZOB

Ondanks alle problemen die Van Arkel de afgelopen twee jaar heeft ervaren, sluit hij de Purmersteijn-deur met een goed en fijn gevoel. “Allereerst ging ik naar Purmersteijn om te voetballen met jongens die dat op een goed niveau doen. Dat is meer dan gelukt, want ik heb echt met toppers gespeeld. Daarnaast is het ook een soort van vriendenteam, maar voor mij op dit moment wat te hoog gegrepen.”

Van Schaik sluit een terugkeer naar een eerste elftal niet uit, al wil hij de komende jaren vooral plezier hebben bij ZOB. “Wie weet kriebelt het opeens weer. Sowieso weet ik niet hoe het gaat met het competitieverloop. Als de KNVB bepaalt dat er nog wedstrijden worden uitgespeeld na het reguliere seizoen, dan wil ik mijn steentje gewoon bijdragen door langer te blijven. Ik zou het jammer vinden als het seizoen zo eindigt, want ik had graag gepromoveerd.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Jeroen Hijlkema

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)