‘Stel voetbal niet in een kwaad daglicht, maar beperk de risico’s’
De Gezondheidsraad adviseert om blootstelling aan herhaald hoofdcontact bij sporters te beperken. Voetballers, vechtsporters en rugbyers raken tijdens het sporten regelmatig met het hoofd de bal of een medespeler. Onderzoek wijst uit dat zij door dit herhaalde hoofdcontact een verhoogd risico hebben op dementie.
Sporten is goed voor de gezondheid. Tegelijkertijd lopen sporters ook risico op blessures, en soms ook op chronisch letsel. Voetballers, vechtsporters en rugbyers raken tijdens het sporten regelmatig met het hoofd de bal of een medespeler. Dit heeft niet altijd direct merkbare gevolgen, maar er zijn steeds meer zorgen dat herhaald hoofdcontact op de lange termijn zou kunnen leiden tot chronisch hersenletsel. Het ministerie van VWS heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over het verband tussen chronisch hersenletsel en herhaald hoofdcontact bij contactsport.
Kopverbod bij jeugd in andere landen
In België en de Verenigde Staten geldt een verbod op kopballen in het jeugdvoetbal onder 10 jaar, in Engeland onder 11, in Schotland en Noord-Ierland onder 12. In Engeland geldt voor profvoetballers een officiële limiet van maximaal tien high force-kopballen per week tijdens trainingen. Amateurs moeten het oefenen van kopballen, van welke snelheid dan ook, beperken tot maximaal tien keer per sessie per week. In Schotland mogen ze in het profvoetbal een dag voor en een dag na een wedstrijd niet meer koppen op de training. Zo krijgt het hoofd wat langer rust.
Op basis van het beschikbare onderzoek concludeert de Gezondheidsraad dat herhaald hoofdcontact tijdens het sporten een verhoogd risico geeft op dementie. De hoogte van dit risico hangt af van de mate van blootstelling aan herhaald hoofdcontact. De raad adviseert om blootstelling aan herhaald hoofdcontact bij contactsporters te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door spelregelwijzigingen als het vermijden van kopballen op hoge snelheid of door het gebruik van lichtere trainingsballen. Hierbij verdient het beperken van herhaald hoofdcontact bij kinderen extra aandacht, omdat zij kwetsbaarder zijn voor hersenletsel.
De stichting Alzheimer komt met een eigen bericht over dit onderwerp. Kijk hier.
Aansluitend op onder andere de bevindingen van de Gezondheidsraad werkt de Nederlandse Sportraad concrete aanbevelingen uit voor de overheid, sportorganisaties en sporters. Deze worden eind van de zomer gepubliceerd.