René Boer eist hoofdrol op bij comeback AMVJ

AMVJ heeft zich gemeld in de strijd om de officieuze titel ‘best of the rest’ in de zaterdag tweede klasse A. De ploeg van Ricky Kumar versloeg OSV na een slechte eerste helft in het laatste halfuur met 4-1. Een rode kaart voor OSV-doelman Marco Keevel leidde de geflatteerde zege in.

Het interview met de matchwinner werd even onderbroken door ploeggenoot Jeroen Halsema. ‘Boertje in de basis’, roept hij naar René Boer. “Als Jeroen het ook zegt, moet het wel. Het kan bijna niet anders”, lacht het lijdend voorwerp. De aanvaller had reden tot lachen, want hij speelde een belangrijke rol bij drie van de vier treffers.

AMVJ had enorm behoefte aan meer vechtlust en gif in de voorhoede. Tot de 55ste minuut, het moment dat Boer inviel, was het zeer matig tot slecht wat de Amstelveners lieten zien. OSV was op alle fronten beter en had een terechte voorsprong in handen. Halverwege de eerste helft opende Hidde Rozendaal de score vanaf de strafschopstip, nadat Melle Bruijns door Mark Schol naar de grond werd getrokken. Nicky Roele liet even later de kans liggen om de voorsprong te verdubbelen. Hij verzuimde te profiteren van een inschattingsfout van Bram van der Driest, terwijl ook Mischa Klaver de paal raakte.

“Als het bij rust 0-3 staat, heeft AMVJ niets te zeggen”, was het klare oordeel van OSV-trainer Ron van der Velde. Het verschil tussen de eerste en tweede helft was bij AMVJ eentje van dag en nacht. En de doelpunten vielen op de juiste momenten. René Boer stond nog geen halve minuut in het veld toen hij een voorzet van Idriss Nabil binnen kopte: 1-1. Boer: “Op dat moment dacht ik dat wij er overheen zouden gaan.”

Tien minuten later kreeg Boer het aan de stok met OSV-doelman Marco Keevel. De aanvaller ging het luchtduel aan, zou volgens de doelman een elleboog hebben uitgedeeld, waarna Keevel overduidelijk natrapte. Het kwam de sluitpost op een rode kaart te staan. “Een vlaag van verstandsverbijstering?”, vroeg Van der Velde zich af. “Hier krijg je vijf, zes of zeven wedstrijden schorsing voor. Hij schijnt het vorig jaar ook al een keer gedaan hebben. Daar word ik niet vrolijk van. Een nederlaag is vervelend, daar kan ik dan nog wel mee leven. Maar dit hebben we zelf uit handen gegeven.”

De daaropvolgende strafschop werd door Bram van der Driest overtuigend achter invaldoelman Mohamed el Kourari geschoten. Boer: “Ik hoefde ‘m zelf niet te nemen. Er is toch een oude voetbalwet dat je een strafschop die je zelf krijgt niet moet nemen? ‘Driest’ staat hoog op het lijstje, daar houden we ons aan.”

Zelfs met een man minder kreeg OSV een aardige mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Jesse Willems vond doelman Levien Rocha op zijn weg naar de 2-2. Een vlugge counter van AMVJ zorgde vlak daarna voor de beslissing. Boer bleek niet zelfzuchtig en gunde de 3-1 aan Nabil. “Als hij ze aan mij geeft, geef ik ze ook aan hem”, verklaarde de aangever. “Tegen tien man speelden we het echt goed uit. We maakten onze kansen ook eens een keer goed af.”

Lionel Grootfaam bepaalde de eindstand uiteindelijk met een gedekt schot op 4-1. De Amstelveners grepen ondanks de zege naast de periodetitel (die is voor BOL), maar klommen wel naar de zesde plaats. OSV staat als nummer elf nog boven de nacompetitiestreep. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.