Football Talent start met een nieuw project. Leerlingen van het Echnaton krijgen vanaf het seizoen 2021/2022 de mogelijkheid om een voetbaldagopleiding te volgen. Het betekent dat de trainingen worden ingepast in het dagelijks lesrooster.
Het idee van een voetbaldagopleiding komt uit het Betaald Voetbal, vertelt technisch directeur Rene Koster: “Toen ik hoofdjeugdopleiding van NEC was, begonnen de spelers om half 9 met trainen. Vervolgens konden ze naar school om daar hun lessen te volgen.” Dat leek Koster ook wel wat in de amateurwereld, al zou dat lastig worden. Kinderen moeten normaliter namelijk een aparte status krijgen om hiervoor in aanmerking te komen. “Via via kwam ik echter in gesprek met het Echnaton, een school die bekendstaat om te leren in beweging. Zij mikken op sportieve leerlingen en wilden dan ook meedenken. Echnaton denkt écht in oplossingen en zag toch mogelijkheden om dit idee tot realiteit te maken. Na meerdere brainstormsessies leek het ons een goed idee om voor en na de lessen met de leerlingen te trainen.”
In samenwerking met het Echnaton en Sporting Almere introduceert Football Talent twee dagopleidingen: de talentenopleiding (ook wel geselecteerde opleiding) en basisopleiding (ook wel niet-geselecteerde opleiding). “Voor de talentenopleiding houden we talentendagen en selectiewedstrijden. Alles is daarin uitgebreid. We trainen vijf keer per week, bieden videoanalyses aan, houden POP-gesprekken, hebben specialistische trainers, spelen op meerdere ondergronden, zorgen voor kledingpakketten en gaan naar internationale toernooien.” De basisopleiding richt zich meer op kinderen die graag voetballen, maar een paar trainingen in de week genoeg vinden. “Ook voor die kinderen willen we wat bieden. In Nederland zijn we namelijk goed om de allerbesten goed te faciliteren, maar de overige kinderen willen we ook een podium bieden. De opleiding is minder intensief. We doen drie goede trainingen in de week en houden eveneens POP-gesprekken.”
Football Talent maakt geen onderscheid tussen jongens en meiden. Dat betekent dat ook de laatste groep kan kiezen uit de genoemde opleidingen. “Beide groepen kunnen gemengd met elkaar trainen, maar apart is ook mogelijk. We kijken daarin steeds naar de specifieke situatie. Soms hebben we een groepje meiden dat alleen met meiden wil trainen, andere keren hebben we een talent dat meer weerstand nodig heeft. Dan laten we haar meetrainen met een hogere leeftijdscategorie óf laten we haar met de jongens trainen. Het gaat erom wat ze willen en wat goed is voor hun ontwikkeling.” Koster hoopt in februari wat talentendagen te organiseren, zodat de selectie voor de talentenopleiding kan plaatsvinden. “Dat is natuurlijk afhankelijk van wat tegen die tijd mag van de overheid. We gaan ons best doen om binnen de regelgeving ons doel te bereiken.”
Tekst: Jordi Smit
Foto: Youtube-video Sporting Almere