Richard Lynch (WVHEDW) zwaait af: “Het is mooi geweest”

Voorafgaand aan dit seizoen had Richard Lynch het besluit genomen dat dit zijn laatste jaar op hoog niveau zou zijn. Inmiddels is ook duidelijk waar zijn toekomst ligt. De 35-jarige rechtsback zwaait na dit seizoen af bij WVHEDW om te gaan afbouwen met zijn vrienden van Ajax 3.

Al twee jaar wordt er door oud-ploeggenoot Tom Clobus aan hem getrokken. Nu is volgens Lynch het moment daar om een stapje terug te doen. “Vanaf mijn zesde heb ik alles gelaten voor het voetbal. Altijd trainen, op tijd terug van vakanties. In november heb ik een tweede dochtertje gekregen en de verplichting van drie keer in de week begon mij een beetje tegen te staan. Ik wil niet afspreken om één keer in de week te trainen, want dan krijg je misschien scheve gezichten. Als ik iets doe, wil ik het volledig doen en niet half.”

Na een gesprek met de trainer van Ajax 3, Clobus en Dion Glumac, besloot de verdediger na te denken over zijn toekomst. Al snel werd de knoop doorgehakt. Er waren ook opties om bij WVHEDW te blijven (“ik zit nog steeds op mijn plek”), maar een rol in de technische staf ziet hij vanwege de verplichtingen niet zitten en zijn vrienden bij Ajax hebben de voorkeur boven WVHEDW 4. “Weet je, het is goed zo. Ik heb mooie dingen meegemaakt; kampioenschappen, promoties, mijn debuut voor Aruba. Het is mooi geweest, tijd voor andere dingen. Dat de meiden thuis ook de aandacht krijgen die ze verdienen.”

Lynch speelde in de jeugd van Geuzen, FC Abcoude, Voorland en Telstar. Omdat hij in IJmuiden geen profcontract kreeg, vervolgde hij zijn loopbaan in het amateurvoetbal die hem langs Stormvogels, JOS/Watergraafsmeer, DWV, Ajax, weer DWV, Pancratius, opnieuw JOS/Watergraafsmeer, Beursbengels en WVHEDW leidde. Opvallend is dat Lynch tot aan Pancratius als aanvaller speelde. In Badhoevedorp werd hij door Ton Pronk omgeturnd tot rechtsback. En zijn fijnste periodes? Heel toevallig de twee clubs waar hij langer dan een jaar verbleef en kampioen werd: JOS en WVHEDW.

Vooral zijn huidige en laatste club heeft een speciaal plekje gekregen. Daarom wees hij de afgelopen jaren ook meerdere aanbiedingen van andere clubs af, omdat Lynch het zo graag bij WVHEDW wilde afsluiten. Nergens bleef hij ook langer dan de huidige vier jaar in Amsterdam-Oost. “Dit is een club die niet te evenaren is. Ik wist niet waar ik terecht zou komen, maar het heeft mij in alle opzichten verbaasd. Ik ben blij dat ik deel heb mogen uitmaken van een groep als deze”, aldus de verdediger, die daarom ook op een goede manier wil eindigen met handhaving in de eerste klasse. “Ik ben nu geblesseerd en hoop nog mijn steentje te kunnen bijdragen.”

De Arubaans international – Lynch speelde in 2015 één interland (WK-kwalificatie tegen Barbados, red.) voor Aruba nadat hij succesvol reageerde op een oproep – komt volgend seizoen uit in de reserve eerste klasse. Een stap terug, maar niet gemakkelijk tegen allemaal fitte tweede-elftallen. Exact tien jaar geleden droeg Lynch het roodwit als aanvaller, straks keert hij als verdediger terug op De Toekomst. “Ik vind dat eigenlijk wel fijner. Het spel is veranderd, ik ben ook wat ouder geworden. Ik ben wel snel, maar niet zoals ik op mijn 21ste was. Het is prima om in de verdediging te staan.”

Foto’s Jan Vonk

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)