Floris Burgers JOS Watergraafsmeer

Rijnvogels schakelt JOS Watergraafsmeer uit in KNVB Beker

JOS Watergraafsmeer is uitgeschakeld in de KNVB Beker. De Amsterdamse vereniging speelde tegen FC Rijnvogels na 120 minuten voetbal met 1-1 gelijk, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden. Die werden uiteindelijk door de gastheer gewonnen met 4-2.

De ploeg van Cor ten Bosch begon zeer zwak aan het duel. Rijnvogels kon eenvoudig door het middenveld en de verdediging van de bezoekers combineren, terwijl JOS Watergraafsmeer overal een stap te laat was. Het leverde direct de eerste kansen op voor Rijnvogels, dat aan de rechterkant met rechtsbuiten Roy van Leeuwen steeds zeer gevaarlijk was. In de achtste minuut was het al raak voor de thuisploeg. Na wederom een voorzet vanaf de rechterkant kwam de bal terecht bij Virgil Tjin-Asjoe. De voetballer stond met zijn rug naar het doel en besloot een omhaal te proberen. De poging vloog schitterend binnenkant paal het doel in, waardoor JOS Watergraafsmeer direct aan de bak moest.

Het was echter niet bepaald een wake-up call voor de Amsterdammers, want het team kwam maar niet tot een lekkere aanval. In plaats daarvan was Rijnvogels met Jesse Driebergen en Julian Dobbe twee keer zeer dichtbij de tweede treffer, maar JOS Watergraafsmeer wist erger te voorkomen. Dat kwam grotendeels door de uitstekend keepende Edwin Sudibyo die zijn team meermaals goed op de been hield. Vlak voor rust was JOS Watergraafsmeer na een voorzet van Richmond Bossman nog dichtbij de gelijkmaker, maar Rijnvogels-sluitpost Yannic Augustinus kwam hoog om de bal te vangen.

In de tweede helft kwam JOS Watergraafsmeer wat meer aan het voetballen, al was het nog altijd niet hoogstaand. Er werd nog veel onnodig balverlies geleden, waardoor Rijnvogels ruimte kreeg om te voetballen. De wedstrijd kantelde nadat Ten Bosch Raven Bergwijn binnen de lijnen had gezet. De linker aanvaller was zeer dreigend en hield rechtsback Dirk Jan van den Oever alsmaar bezig. De Amsterdammers werden gevaarlijker en kwamen binnen een uur spelen dan ook op 1-1. Malcolm Esajas kreeg een afvallende bal plotseling voor zijn voeten, kapte deze naar zijn linkerbeen en schoot langs de keeper. De verdediging van Rijnvogels trapte de bal nog weg, maar de grensrechter zag duidelijk dat deze over de doellijn was.

Het doelpunt gaf JOS Watergraafsmeer een hoop vertrouwen, waarmee de club eenvoudiger ging voetballen. De bezoekers, die volgende week hun eerste wedstrijd in de Derde Divisie spelen, kregen al snel een gouden kans om op voorsprong te komen. Doelpuntenmaker Esajas kwam oog in oog te staan met Augustinus. Hij kreeg het echter niet voor elkaar om te scoren. Het duel werd ondertussen alsmaar grimmiger en over en weer vonden harde overtredingen plaats. Des te opvallender was het dat Kobina Plange nog geen halve minuut na zijn invalbeurt al de rode kaart ontving, een moment waar weinig aan de hand leek te zijn. Een paar minuten later kreeg Rijnvogels een tweede gele kaart, waardoor het opeens 10-tegen-10 was. In de laatste minuut kon Hanne Hagary JOS Watergraafsmeer naar een bekeroverwinning schieten, maar hij stuitte eveneens op de sterk spelende Augustinus.

Beide ploegen moesten daarom de verlenging in. Door de nog opbouwende conditie van de spelers vielen er in dit extra half uur veel gaten op het middenveld, waardoor over en weer een hoop kansen werden gecreëerd. Zowel Sudibyo als Augustinus wisten hun team echter in de wedstrijd te houden. Daardoor moesten strafschoppen uiteindelijk de beslissing maken. JOS Watergraafsmeer begon dramatisch aan die reeks, want Floris Burgers schoot zijn eerste penalty hoog over. Dennis Bakker, Raven Bergwijn, Jaap van Duijn, Hanne Hagary en Maarten Reyneveld schoten vervolgens raak, waarna Sjoerd Gerritse zijn stafschop zag worden gekeerd. Jesse Driebergen was het uiteindelijk die Rijnvogels naar een overwinning schoot.

Het duel leverde JOS Watergraafsmeer daarmee een lichte kater op, al was Ten Bosch na afloop realistisch. Hij vond dat zijn ploeg een stroeve eerste helft speelde, maar zag in het tweede bedrijf voldoende aanknopingspunten om volgende week aan de Derde Divisie te beginnen. “In de tweede helft zie je ook onze kwaliteiten naar boven komen. We moeten alleen scherp zijn, want anders zie je dat ook wij het niet redden. Gedurende de wedstrijd kregen we drie opgelegde kansen. Als je die dan niet maakt, weet je dat het zo kan aflopen . Laten we de nederlaag maar zien als een wake-up call richting volgende week.” Dan speelt de club een uitwedstrijd tegen Groene Ster.

Tekst: Jordi Smit