Home / Algemeen / Rik Smit (OSV): ”Ik speel altijd op het randje”

Rik Smit (OSV): ”Ik speel altijd op het randje”

Rik Smit is al jaren een vast gezicht in het eerste elftal van OSV. Na jaren in de Zondag 1 maakte de 31-jarige twee seizoenen geleden de overstap naar de zaterdag. Afgelopen weekend liet hij tegen Monnickendam (2-5 zege) van zich spreken met een fantastisch doelpunt, maar haalde Smit het einde van het duel niet.

Smit is een kind van de club, waar ook zijn vader van Jan in het eerste elftal speelde. Zaterdag was hij in Monnickendam de gevierde man, toen de koploper van de tweede klasse A met 2-5 werd verslagen. Smit tekende voor een fraaie 2-4. “Ik schoot de bal in een keer vanuit de lucht vanaf dertig meter in de kruising”, blikt de doelpuntenmaker terug. “Alleen jammer dat ik daarna een tweede gele kaart pak.’’

De middenvelder speelt pas twee jaar in het zaterdagelftal, nadat de Zondag 1 werd opgeheven. ‘’Misschien zou ik het liefst nog steeds op de zondag spelen”, bekent hij. “Er ging op zondag altijd een oude kern van supporters mee. Zondag was hun dag om naar OSV te kijken. Nu zie je alleen maar ouders en spelers van het tweede. Die oude supporters mis ik soms wel.’’

Na de eerste periode staat OSV op een stabiele zesde plek. Dat is voor Smit geen verrassing. “Ik verwacht dat we rond de vijfde plaats kunnen eindigen. Maar onze competitie is er een waar iedereen van elkaar kan winnen. Je moet iedere week het maximale geven en met zijn allen ervoor knokken, anders gaat het niet lukken. Gelukkig hebben we dit jaar met Joey Noordenbos en Tim Beelen goede versterkingen erbij en sinds zaterdag ook Mike Derlagen (ex-OFC en AFC).”

Het komende duel, thuis tegen Marken, moet Smit aan zich voorbij laten gaan, nadat hij tegen Monnickendam met rood (twee keer geel) werd weggestuurd. Een tweede gele kaart pakken bij een 2-5 voorsprong, zit in zijn spel. Slim is het niet, beseft hij. ‘’Ik speel altijd op het randje, al had ik zaterdag wel mijn been terug moeten trekken. Over anderhalve week is de derby tegen OFC. Je weet nooit wat de trainer doet als we zaterdag winnen, maar tegen OFC wil ik koste wat kost spelen. Als we die winnen, kan ik in Oostzaan met mijn borst vooruitlopen.’’

Foto: Hans van Beek
Tekst: Jesper Roele