Home / slideshow / Rivaldo Blijd keert terug uit Amerika: “De Meer voelt als thuiskomen”

Rivaldo Blijd keert terug uit Amerika: “De Meer voelt als thuiskomen”

Rivaldo Blijd maakt na een avontuur in de Verenigde Staten weer onderdeel uit van de selectie van De Meer. Hoewel hij vooralsnog geblesseerd is, hoopt hij aan het begin van de tweede seizoenshelft speelklaar te zijn. “Ik heb zin om het weer te laten zien”, stelt de aanvaller.

Een jaar geleden liet Blijd zijn naam op een website plaatsen waarop Amerikaanse coaches interesse in hem konden tonen. Na een aantal gesproken te hebben, besloot hij zich bij een school in New York aan te melden. Waar hij overdag gewoon lessen volgde, werkte hij na schooltijd zijn trainingen en wedstrijden af. Het ging echter anders dan vooraf gehoopt, want het niveau van de spelers in de VS was niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Toen het voetbalseizoen in september begon, was Blijd verbaasd over de kwaliteiten van zijn medespelers en tegenstanders. “Ik kwam daar een dag voor een wedstrijd aan, waardoor ik nog niet kon meespelen. In de kleedkamer hoorde ik wat tactieken voor hoekschoppen en vervolgens wenste de trainer zijn spelers succes. Daarom vroeg ik op de reservebank aan een medespeler hoe we in aanvallend en verdedigend opzicht wilden staan. Hij had toen geen idee.”

Bovendien merkte Blijd dat de regelgeving rondom het wisselen heel anders was. Waar in Nederlander maximaal drie wissels zijn toegestaan (in coronatijd vijf wissels), mogen de trainers in Amerika gewoon doorwisselen. “Ik zag de trainer na vijftien minuten twee jongens van het veld af halen. Mijn eerste reactie was: ‘Die trainer is wel heel streng.’ Kort daarna bracht hij ze echter weer erin. Bij een voorsprong van 6-0 haalde hij zelfs een keer alle jongens van het veld af om ze rust te geven.”

Niet alleen het niveauverschil ging Blijd tegenstaan, ook de lengte van het seizoen was niet prettig. Het competitieseizoen duurt namelijk van begin september tot midden november. “Het overige gedeelte van het jaar is het alleen maar trainen. Dat is behoorlijk lang.” Blijd besloot uiteindelijk om terug te keren naar Nederland, al vond hij de keuze best lastig. Het plan was namelijk om twee tot vier jaar weg te blijven. “Het niveau was simpelweg niet zo hoog, omdat voetbal in Amerika een subsport is. Ik had tegelijkertijd niet verwacht dat het zo verschillend was in vergelijking met Europees voetbal. Ik heb er gelukkig een prachtige ervaring aan overgehouden.”

De Meer ontving hem bij zijn terugkeer weer met open armen. “Het voelde echt weer als thuiskomen. Ik kom terecht in een goed draaiend team en heb de prestaties vanuit Amerika op de voet gevolgd. Afgelopen zondag ben ik wezen kijken naar de wedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer. Deze maand ga ik knallen om zo snel mogelijk weer fit te zijn. Hopelijk kunnen we na de winterstop strijden voor de bovenste plaatsen en in aanmerking komen voor de eerste klasse. Dat lijkt me een heerlijk niveau om op te spelen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Jos Spitteler

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)