RODA’23 in extremis langs koploper SCPB’22

,,Ja, het was een ‘narrow escape’. En ja, RODA’23 kwam met de schrik vrij. In mijn ogen een gelukkige, maar niet onverdiende overwinning op de koploper SCPB’22. Omdat wij bleven voetballen; zeker de eerste helft hebben we goed gespeeld, moest één van de kansen wel een keer benut worden’’, stelde Bnar Tofeek. De trainer-coach zag dat zijn RODA uiteindelijk in de laatste minuten – met enig geluk – met 2-1 won van een te tam spelend SCPB.

SCPB trainer-coach Danny Hijzelendoorn was het er wel mee eens dat zijn ploeg in eerste instantie niet goed voor de dag kwam tegen RODA. ,,Zij speelden sterk in de eerste helft en wij tapten niet uit een ander vaatje dan we moeten in zulke wedstrijden. Het besef was er wel, maar we speelden gewoon niet goed. Wij waren niet goed genoeg zondagmiddag. We speelden in een te laag tempo. Daar hadden wij blijkbaar geen oplossing voor.’’

Toofeek keek naar zijn eigen ploeg en zag een intens RODA dat aan was getreden voor het ‘alles of niets’ duel. ,,Voor beide teams was het een finale. We knokten voor elke meter, wonnen veel duels. We waren simpelweg gretiger in de eerste helft. Via Quint Piris kregen we op aangeven van Miquel van Duin na vijf minuten al een grote kans op 1-0. Voor open doel over.”

Het was uiteindelijk SCPB dat eerst mocht juichen. De slimme Dave Hertog zocht een voetje bewust en vond het. Arbiter Ligtvoet had het geconstateerd en legde de bal op de befaamde stip; een koud kunstje voor Dennis Dinkgreve die RODA doelman Lars van Oerle kansloos liet: 0-1.

In de rust hadden beide coaches zo hun aandachtspunten. Hijzelendoorn constateerde één van de mindere helften in het seizoen en hield dat zijn ploeg voor. Toofeek zette de punten op de i met zijn team, want de 0-1 achterstand moest worden omgebogen tot minimaal een gelijke stand.

De tweede helft kwam SCPB ietsjes beter voor de dag. Toch liet het RODA langszij komen, dankzij een spelhervatting. Hijzelendoorn baalde. ,,We staan daar absoluut niet goed. Dit soort zaken bespreken wij. Het ongeloof is dan ook groot dat dit ons overkomt. We staan te slapen, de afspraken worden niet nagekomen.” RODA sprong massaal op de geëmotioneerde Ginuwyne Olf, die zijn allereerste RODA doelpunt mocht vieren: 1-1. Hij was mede verantwoordelijk voor de situatie bij de 0-1 en was dan ook zeer gebrand om dat recht te zetten.

Er ontstond een tactisch steekspel in een wedstrijd vol passie en strijd. Beide teams knokten voor elke meter, zonder groots voetbal. Een echte regio derby. De pot dichthouden was het devies, en proberen met snelle omschakelmomenten toe te slaan. SCPB, dat steeds beter voor de dag komt, kwam zo’n tien minuten voor het eindsignaal goed in de wedstrijd en dacht toe te kunnen slaan. Veel vrije trappen in en rondom het strafschopgebied volgde. Met de luchtmacht uit Badhoevedorp had RODA het moeilijk, maar viel (nog) niet om. Veel commotie was er om een discutabel moment, waarin de kopbal van de doellijn werd geslagen en heel SCPB smeekte om een strafschop. Waar vriend en vijand op het complex zich had verzoend met een nieuwe strafschop tegen RODA, liet scheidsrechter Ligvoet weten er niets in te zien. Daar zat het niet mee voor SCPB, waar RODA van enorm geluk mocht spreken.

De frustraties en emotie zaten hoog bij SCPB en mopperend werd het duel voortgezet. Met een gouden wissel kreeg RODA de winst uiteindelijk nog in de tas. ,,Het doelpunt van Douwe Leenders was een hele knappe goal”, genoot Toofeek na. “Het was best complex zo’n bal te benutten. Het was een heel moeilijke hoek voor hem, vanuit een tegenaanval ingezet. Leenders ramde de bal onderkant lat erin. Schitterend!’’

Veel extra speeltijd werd bijgeteld, maar het mocht uiteindelijk niet baten voor de gasten uit Badhoevedorp. ,,We zijn zelf de hoofdschuldige in de verliespartij. Het zat ook niet helemaal mee. Zij scoren nog uit een counter in de allerlaatste minuten. Dit is echt enorm balen. De joker (ruime marge in puntenaantal, red.) die we hadden zijn we al weer snel kwijt. We staan nog één punt voor op de nummer twee. Voor ons dus ook nog zes finales,” sloot Hijzelendoorn af.

De overwinning vieren met ‘de trap’. RODA geniet na.

Foto’s: Koos van der Leest

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag tweede klasse B