Rose gaat aan de slag in de jeugdopleiding van Ajax

Yuri Rose maakte anderhalve maand geleden bij Het Amsterdamsche Voetbal nog bekend ook volgend seizoen trainer te zijn van de Ajax Zaterdag 1, maar eind mei ziet de wereld er voor hem heel anders uit. De hoofdtrainer gaat na de zomer namelijk aan de slag bij Ajax Onder-17.

Talenten

De oefenmeester kreeg de afgelopen periode een mogelijkheid die hij niet kon laten schieten. “In principe was er geen sprake van een trainerswissel, maar er waren wat wisselingen binnen de jeugdopleiding. Er kwam daardoor een plek vrij bij de Ajax Onder-17, waar de club me vervolgens voor heeft gevraagd”, vertelt Rose, die sinds de zomer van 2018 aan het roer stond van Ajax Zaterdag 1.

“Ik heb nooit een geheim ervan gemaakt dat ik deze kans zou aangrijpen als die een keer voorbij zou komen. Het is prachtig om in de bovenbouw van Ajax te werken. De mogelijkheid was er eentje die ik niet wilde laten lopen. Ik kan volgend seizoen met de grootste talenten van Nederland op het veld staan. Dat is natuurlijk een geweldig vooruitzicht.”

De spelers en staf van Ajax Zaterdag 1 reageerden positief richting Rose. “Ik heb de laatste twee seizoenen een goede band met de jongens opgebouwd, dus ze vonden het zeker jammer dat ik weg ga. Aan de andere kant gunnen ze me de kans. Dat is ook precies hoe we de afgelopen twee seizoenen met elkaar hebben gewerkt. Als er een kans voor een van onze spelers kwam, waren we altijd bereid om ze te helpen die stap te maken. Op die manier staan de jongens ook erin richting mij.”

Uitdaging

De nieuwe functie betekent voor Rose dat er komend seizoen andere aspecten van hem worden verwacht. “Natuurlijk ben je in beide functies trainer en lijken de werkzaamheden op elkaar, maar het wordt zeker anders voor me. Het begeleiden van jeugdspelers is simpelweg anders dan het coachen van een seniorenteam. In eerste instantie is de doelstelling om zoveel mogelijk goede spelers af te leveren aan de Onder-18 of Jong Ajax. Resultaat is bij Ajax altijd belangrijk, maar bij het seniorenvoetbal staat dat wat hoger op de lijst.”

Rose heeft het geluk al een groot gedeelte van zijn spelersgroep te kennen. “Ik ken al een aantal jongens van het team, omdat ik al in de bovenbouw werkte. Er komen bovendien wat spelers van de Onder-15 en Onder-16 door. Dus ik ken de jongens zeker, maar uiteraard moeten we elkaar leren kennen. Dat kan in juni, want dan trainen we een maand met elkaar. Zo leren we elkaar goed kennen, waarna we in augustus de voorbereiding gaan starten.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Dini Spil

Het Amsterdamsche Voetbal introduceert seizoensgids

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)