Ruime winst voor ZOB in derby met Monnickendam

Voor de derby tegen ZOB was het veld bij Monnickendam sneeuwvrij gemaakt, de ploeg was immers in de winning mood na de 2-0 overwinning bij de Bilt. Tegen ZOB kwam Monnickendam echter niet in de wedstrijd: 0-3.

ZOB speelde de wedstrijd met rouwbanden, omdat de moeder van speler Jerrold van den Eeckhout deze week is overleden.

De trainers Hans Schakel en Raoul Nectar misten in deze wedstrijd de langdurig geblesseerde Marko Pals, en Rowin Mol die een wereldreis aan het maken is. En ook spits Kid Ronday begon niet fit aan de wedstrijd, maar wilde de derby tegen zijn oude ploeg zeker niet missen. In de beginfase werd er aan beide kanten veel slordig balverlies geleden, en was het bij beide ploegen aftasten waar de mogelijkheden lagen. In de 7e minuut stopte de doelman van Monnickendam een inzet van Stefan van Wonderen, de terugspringende bal wordt door Kid Ronday in het doel gewerkt, maar vanuit buitenspelpositie. Niet veel later wordt vanuit een scrimmage een inzet van de spits door een verdediger van Monnickendam van de lijn gehaald. In de 13e minuut is Monnickendam gevaarlijk, een afstandsschot vanaf de linkerkant gaat net naast het doel van Tim van Duuren. Niet veel later is er een vrije trap voor Monnickendam, de bal wordt in het strafschopgebied gebracht, en via een ZOB verdediger moet doelman Van Duuren de bal uit de hoek tot corner verwerken.

ZOB is duidelijk de bovenliggende partij, er wordt beter gecombineerd dan de tegenstander, en er ontstaan ook de betere kansen voor het doel van Monnickendam. In de 22e minuut wordt een corner van Van Wonderen door Kevin Hijlkema langs de keeper gewerkt, maar kan door een verdediger van de lijn gehaald worden. Na 25 minuten moet Ronday het veld verlaten en wordt vervangen door Manolito Joren. In de 27e minuut gaat de sterk spelende Nigel Schaasberg goed door aan de linkerkant, zijn voorzet komt bij Van Wonderen, die zijn inzet fraai gestopt ziet worden door de doelman van Monnickendam. Niet veel later passeert Schaasberg zijn tegenstander, zijn voorzet komt bij Hijlkema, die met een fraaie volley de doelman passeert en ZOB terecht op voorsprong zet. Vlak voor de wissel komt Colin Coenderman uit een ingooi gevaarlijk door, maar zijn schot gaat net naast het doel van Monnickendam. Niet veel later wordt een corner van Dennis Pals door Hijlkema net naast het doel gekopt. ZOB verzuimde om in de eerste helft verder afstand te nemen van Monnickendam, die daar door nog zicht bleven houden op een beter resultaat.

Ook in de tweede helft veranderde het spelbeeld niet, een beter combinerend ZOB dat ook de betere kansen wist te creëren. Een afstandsschot van Monnickendam is een gemakkelijke prooi voor doelman Van Duuren. In de 51e minuut komt ZOB op een 0-2 voorsprong. Een voorzet van Van den Eeckhout komt bij Coenderman, die uit de draai de bal hard achter de kansloze Monnickendam doelman schiet. ZOB drukt Monnickendam in de verdediging, en in de 57e minuut gaat een schot in kansrijke positie van Stefan v Wonderen maar net naast het doel. Een minuut later komt ZOB op 0-3 door een zeer fraaie treffer van  Schaasberg. Vanaf de zijlijn aan de linkerkant laat Schaasberg met een fraaie lob de doelman voor de derde keer kansloos en zit de wedstrijd in het slot. In de 63e minuut komt Monnickendam gevaarlijk door de ZOB defensie, en wordt er gescoord, alleen werd de treffer afgekeurd wegens buitenspel. In de 70e minuut gaat een afstandsschot van Schaasberg net naast het doel van Monnickendam. In de slotfase is er dom balverlies bij ZOB, de spits kan alleen op doelman Van Duuren af gaan, maar deze weet zijn inzet knap te stoppen. In de 88e minuut gaat de net ingevallen Jasper van der Kroon alleen op de keeper af, deze weet het schot van Jasper knap te stoppen. Vlak voor tijd schiet de net ingevallen spits bij Monnickendam in kansrijke positie voor langs.

Een verdiende overwinning voor ZOB, die in deze derby Monnickendam geen moment in de wedstrijd lieten komen. Door de overwinning blijft ZOB bovenin meedraaien, en zal Monnickendam nog de nodige moeite hebben om er in te blijven. Zaterdag de thuiswedstrijd tegen Roda 46 dat met 3-1 wist te winnen van De Bilt, en in de stand maar twee punten minder heeft dan ZOB.

Verslag: Jan van der Molen

Foto’s: José Mol