Samya Hassani

Samya Hassani in vier jaar profvoetbalster: “Altijd in mezelf blijven geloven”

Het begenadigd talent Samya Hassani presteerde de afgelopen jaren ogenschijnlijk het onmogelijke. De rappe buitenspeelster ging op haar zestiende op voetbal en speelt inmiddels in de Eredivisie van de vrouwen. “Het is aan mij om het onmogelijke mogelijk te maken”, stelt Hassani.

Ervaring bij SDZ

Hassani besloot pas op haar zestiende op het veld te gaan voetballen, al kon ze in haar jeugd de liefde voor de bal al niet verbergen. “Vanaf jonge leeftijd was ik straatvoetballer, dus ik heb de sport wél altijd leuk gevonden. Toen ik zestien jaar oud was, besloot ik alsnog naar een club te gaan.  Een paar vriendinnen zaten bij SDZ, dus vandaar dat ik bij de club ging spelen. Ik vond het direct geweldig om op een veld te staan. Bij SDZ heb ik het dan ook altijd naar mijn zin gehad, dus uiteindelijk was dat een goede keuze.”

De Amsterdamse club merkte gelijk op dat Hassani overduidelijk meer talent had dan haar leeftijdsgenootjes en zag Hassani dan ook alweer na twee seizoenen vertrekken. De speelster had daar persoonlijk goede redenen voor. “In de tijd dat ik bij SDZ speelde, voetbalde ik in de hoofdklasse meiden. De vrouwen van SDZ speelden echter vierde klasse, en dat wilde ik niet spelen vanwege het niveau. Daarom besloot ik te vertrekken.”

Topklasse met Wartburgia

De jonge aanvalster had al snel een nieuwe club gevonden, wederom in Amsterdam. “Een vriendin van mij speelde bij Wartburgia en vroeg of ik een keer wilde meetrainen. Dat heb ik toen gedaan, waarna de trainster zei dat ik altijd welkom was om daar te voetballen. Toen heb ik besloten daar naartoe te gaan.” Hassani kwam vervolgens tijdelijk in een gewenningsproces terecht. “Met de trainingen moest ik echt even wennen, omdat ik mezelf tactisch moest aanpassen. Na maanden trainen wende ik echter aan het niveau en team waarmee ik speelde.”

Hassani deed het bij Wartburgia op hoog niveau dermate goed dat er een nieuwe club voor de deur stond: VV Alkmaar, uitkomend in de Eredivisie Vrouwen. Zelf had Hassani deze interesse niet direct zien aankomen. “In eerste instantie niet, omdat ik het gewoon geweldig naar mijn zin had bij Wartburgia. Vervolgens speel je de wedstrijden en merk je dat je behoorlijk veel doelpunten maakt. Dat is het moment dat je weet dat je een stapje omhoog aankan. Ik werd opgebeld door de assistent-trainer. Hij vroeg me of ik een week stage wilde lopen. Na die week zei hij me dat hij me er graag bij wilde hebben en dat hij veel potentie in me zag.”

Eredivisie Vrouwen

En dus besloot Hassani op 19-jarige leeftijd de stap naar de Eredivisie te maken. Ook daar moest ze logischerwijs een korte tijd wennen. “Bij Wartburgia trainden we twee keer per week, terwijl we bij VV Alkmaar soms wel twee keer per dag trainen. Dat is behoorlijk zwaar in combinatie met school, maar op een gegeven moment wen je daaraan. Je moet het zien als een investering die je in jezelf doet. Wellicht dat ik later uitgroei tot een grote speelster.”

Hassani weet goed waar haar kwaliteiten liggen. “Ik ben onwijs gevaarlijk in één-op-één situaties. Daarnaast ben ik een technische voetbalster en behoorlijk snel, waardoor tegenstanders mij lastig kunnen bijhouden. Ik zoek bovendien graag de een-tweetjes op met mijn teamgenoten. Eigenlijk het voetbal dat ik vroeger op de voetbalpleintjes speelde.”

Prestaties

VV Alkmaar staat momenteel zesde in de competitie (van de acht clubs). Dat heeft zo zijn redenen, vertelt Hassani. “Wij zijn een enorme jonge ploeg die dit seizoen veel ervaring heeft opgedaan. Er zitten bijvoorbeeld slechts een paar meiden in het elftal met Eredivsie-ervaring. Dat wil niet zeggen dat we er dit seizoen niets van bakken, want dat is niet het geval. We groeien iedere week, de trainingen gaan steeds beter en onze ploeg zit echt in een flow.”

Ondanks het team vooral uit jonge speelsters bestaat en het regelmatig moet opnemen tegen meer ervaren voetbalsters, presteert de club dus behoorlijk goed. Volgens Hassani is discipline daarin het sleutelwoord. “We proberen als team het tactische plan zo goed mogelijk uit te voeren. Als wij erin slagen om dat elke wedstrijd zo goed mogelijk op de mat te leggen, dan hoeft er voor ons niet veel aan de hand te zijn.”

Dromen

Hassani heeft de ambitie om zichzelf de komende periode door te ontwikkelen, om vervolgens ooit de stap omhoog te kunnen maken. “Natuurlijk hoop ik ooit bij een topclub terecht te komen. Uiteindelijk hebben we allemaal de ambitie om ooit bij een betere club te spelen. Of ik dat aankan? Ik vind van wel, omdat ik altijd in mezelf blijf geloven”, aldus Hassani.

Tekst: Jordi Smit
Foto: VV Alkmaar

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)