SC Buitenboys slaat komend jaar nieuwe weg in

De tijd vliegt. Ook in het al niet meer zo jonge, meer dan 210.000 inwoners tellende Almere. SC Buitenboys bestaat in 2020 reeds vijfendertig jaar. Sportief is de club nooit een hoogvlieger geweest, buiten de lijnen heeft zich een aantal diep te betreuren gebeurtenissen afgespeeld. Nu moet de club op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. SC Buitenboys doet dat met plezier, want het gaat goed met de club.

Het plezier, de rust en gezelligheid op de velden en in de kantine zijn terug bij SC Buitenboys, de club die komend jaar een nieuwe weg in slaat. Onder het voorzitterschap van Richard Langeveld is SC Buitenboys letterlijk en figuurlijk uit de as (in 2016 woedde er een grote brand in het clubgebouw) herrezen. De club telt momenteel 1200 leden, groeit gestaag en is financieel gezond. Het eerste team draait bovendien onder leiding van hoofdtrainer Patrick Bal (38) stabiel mee in de derde klasse C van het zaterdagvoetbal.

Het eerste team kende een ongelukkige competitiestart met uitsluitend kleine nederlagen, maar heeft inmiddels de smaak te pakken. De weg omhoog is door het vlaggenschip ingezet. De laatste vijf wedstrijden werden niet verloren (3x winst, 2x gelijk), waardoor Bal en zijn mannen weer aansluiting hebben gevonden en goed meedraaien in de strijd om de tweede periodetitel.

Afscheidscadeau

Een prijs zou een mooi ‘afscheidscadeau’ zijn voor de oefenmeester, want volgend seizoen staat de trainer pur sang door eigen keuze niet meer voor de spelersgroep. De club moet voor het seizoen 2020/2021 dus op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.

Voor Patrick Bal zal het wel even wennen worden. Bal ademt voetbal, Bal is voetbal. Hij is meer dan 22 jaar nationaal en internationaal actief. In Nederland bij Almere City FC, FC Utrecht, BFC, ASC Waterwijk en SC Buitenboys. In de VS werkte hij als hoofdtrainer en technisch directeur bij de profclub Dayton Dutch Lions FC en voor Soccer Centers. In Thailand trainde hij de jeugd van Chiangrai United en in Saudi Arabië die van Hajer FC.

Met zijn bedrijf PB Soccer Events begeleidt hij dit jaar zeven teams naar het grootste jeugdtoernooi in de Verenigde Staten (Las Vegas) en haalt hij Amerikaanse teams naar Nederland voor een trainingskamp en ‘onderdompeling’ in onze voetbalcultuur. Met ingang van 1 januari vervult Bal bij SC Buitenboys tijdelijk (tot aan einde seizoen) een dubbelrol. Hij blijft zijn teams trainen (zaterdag selectie en 017), maar is daarnaast benoemd tot hoofdopleidingen en daarmee verantwoordelijk voor het complete reilen en zeilen op voetbaltechnisch gebied.

Nieuwe functie

“Het zal wel wennen worden om niet meer voor een groep te staan en direct met spelers te werken”, vertelt Bal. “De nieuwe functie is echter een enorme uitdaging waar ik al mijn voetbalervaring in kwijt kan. SC Buitenboys wil verder groeien naar 1500 leden en daarbij moet iedereen de aandacht krijgen die hij of zij verdient.”

Daarmee geeft Bal aan dat, zoals bij veel clubs wel het geval is, het ultieme doel niet is om koste wat het kost met het eerste elftal op het hoogste niveau te spelen, maar om in de breedte uitermate gezond te zijn. “Er komen drie takken: recreatie, prestatie en selectie. Met voor eenieder de aandacht die hij of zij verdient. Op papier staat de structuur in grote lijnen en ook het aantal ‘poppetjes’ waarmee we het in willen vullen. Aan mij de uitdaging het samen met andere verder uit te werken en te realiseren.”

“Een ieder begint, omdat zij of hij voetbal leuk vindt, als recreant. Wil en kun je wat meer, dan moet jij bij ons naar de prestatietak kunnen doorstromen en misschien wel naar de profclubs (SC Heerenveen en Almere City FC, red.) waarmee wij samenwerken. Met de jeugd gaat het al naar behoren, maar we willen we graag met meer teams naar landelijk niveau (O15 en O17 spelen dit al, red.) en met de selectie op termijn naar minimaal Tweede Klasse van het zaterdagvoetbal.”

Ook hoopt het nieuwe hoofd jeugdopleidingen nog op medewerking van de gemeente Almere. “Het zou mooi zijn als onze grasvelden kunstgras zouden worden. De trainingsruimte is beperkt met drie kunstgrasvelden. Het zou mooi zijn als de drie overige grasvelden ook kunstgras worden. Maar eentje extra zou ook al heel mooi zijn.” Kortom: werk aan de winkel voor het nieuwe hoofdopleiding. En interessant om te volgen hoe dit balletje letterlijk en figuurlijk gaat rollen in Almere-Buiten.

Tekst: Lenno van Dekken
Foto: SC Buitenboys

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)