SCPB’22 zet titelaspiraties kracht bij met winst op Sporting Martinus

In de zondag tweede klasse B heeft SCPB’22 zijn titelaspiraties fors kracht bijgezet door met 2-1 te winnen van directe concurrent Sporting Martinus. In dé topper tussen de nummers één en twee kwamen de doelpunten van ‘Patron’ Bas Pel en Siem Klok. Laatstgenoemde mocht na zijn geseponeerde rode kaart (vermeend hands in het duel tegen RODA’23, red.) gewoon spelen en heerste in het verdedigende blok bij Martinus, verdiende een goal, maar de twee doelpunten van Bas Pel voor SCPB waren bewonderenswaardig én doorslaggevend.

Op papier was de basisplek van Pel een verrassing. Na een afwezigheid van enkele weken, waar Dave Hertog de voorkeur kreeg en voldeed, keerde Pel zondagmiddag ijzersterk terug in het keurkorps van coach Danny Hijzelendoorn. Martinus begon de wedstrijd met veel energie en drang vooruit, probeerde SCPB overal af te jagen. De opdracht was duidelijk en ook te zien tussen de lijnen: winnen! Het enige wat ontbrak in het offensief het creëren van kansen of ten minste mogelijkheden. En dat is wel essentieel om een wedstrijd te kunnen winnen. Coach Tom Verhoek zag dit ook. ,,We hadden veel de bal, maar SCPB deed het gewoon slimmer. We hebben te weinig gecreëerd tegen een heel goed SCPB. Dat deel – de slimmigheden – hebben ze goed gedaan”.

Tom Verhoek

Strijd

SCPB is een lepe en geslepen ploeg, wist Verhoek. Dat Pel na een voorzet van links zijn ploeg na vijf minuten op een 1-0 voorsprong mocht zetten was een forse streep door de Martinus rekening. Vervolgens ontspon zich een strijd waarin een aantal koppels duidelijk elkaar het (voetbal)leven onaangenaam moesten maken. De strijd op het middenveld tussen Björn van Breenen en een sluwe Dennis Dinkgreve was zo’n voorbeeld. Maar ook de manier waarop Dominique Sweers, samen met Mike Ruijter, Martiniaan Ralph Jurka aan banden legde was van hoog niveau. Sweers speelde een dijk van een wedstrijd, zag ook ploeggenoot Dennis Dinkgreve. Martinus kon via Tiago Conceicao Dos Santos gevaarlijk over links worden, slechts één keer kwam er een dreigende voortzetting uit waar René de Jong moest handelen.

Vroege wissels

Hijzelendoorn moest al vroeg in de eerste helft ingrijpen. Nadat Ralf Fenne voor gevaar had gezorgd en zijn schot gekeerd en tot corner verwerkt zag worden door Yannick Rosenboom, was hij het eerste slachtoffer van een blessure. Niet okselfris aan de strijd begonnen was het na minder dan vijfentwintig minuten gedaan. De tweede wissel volgde al snel. Tom van Egmond verliet het strijdtoneel en Dave Hertog ging centraal spelen. Bas Pel kwam zodoende als een echte nummer tien te spelen. Behoudens de drang bij Martinus en de kalmte bij SCPB, bood het resterende deel meer spanning dan goed voetbal. Tom Leenen, die met zijn individuele acties voor veel dreiging binnendoor zorgde, had de grootste kans op 2-0. De bal kwam via Hertog en Pel geheel vrijgemaakt voor zijn voeten. Het leverde geen doelpunt op.

Patent

Dat Martinus een patent heeft op het scoren in laatste minuten is geen nieuws. Een vrije trap in de extra tijd van de eerste helft was de aanleiding. Diede Mentink, aangeslagen bij een duel om de bal kreeg nog verzorging langs de lijn. Martinus kon het onder tal, zij het met enig geluk, benutten en zoals wel vaker stond Klok, stiekem mee op gekomen, op de juiste plaats om binnen te tikken: 1-1.

Klok maakt de 1-1

Ook de tweede helft was spannend, niet hoogstaand. Er gebeurde wel genoeg, zoals verwacht mag worden in dit soort wedstrijden. Het was opnieuw Pel die met een rake kopstoot SCPB al vroeg in de tweede helft aan de leiding bracht. Het was op het oog een ‘eenvoudig’ trainingsdoelpunt, waar de klasse vanaf droop. Amsterdammer en assistent-trainer ‘King Kwong’ -Wah Steinraht van SCPB moet likkebaardend hebben gekeken naar zijn pupil. In zijn hoogtij dagen bij voormalig landskampioen IJsselmeervogels, kreeg Steinraht wekelijks zulke voorzetten op het hoofd, waar hij zeer succesvol mee was. Het restant was wat het publiek van zo’n duel kon verwachten. Veel spanning, blessures en geen succesvolle aanvallen meer. SCPB trok verdiend aan het langste eind en dat werd met groot gejuich ontvangen.

Bas Pel maakt 2-1
Bas Pel maakt 2-1

Betere kwaliteiten

Tom Verhoek toonde zich na afloop een groot verliezer, deelde complimenten uit aan SCPB en trok ook een duidelijke conclusie. ,,Zij hebben gewoon meer ervaring en veel slimmigheidjes. We hadden in mijn ogen bij een 2-1 stand nog één moment dat het er in zat. Dat was hét moment waarin ik vond dat we een penalty moesten krijgen, na een overtreding op Tiago Conceicao Dos Santos. We kregen die niet. Zelf geven we twee identieke doelpunten weg, makkelijke voorzetten. We verliezen daar de spitsen uit het oog. De zuivere speeltijd was in mijn beleving slechts een halve wedstrijd. Dat zijn dan van die slimmigheden die ik bedoel. Uiteindelijk heeft SCPB de betere kwaliteiten. Ik kan er mee leven”.

Strafschop of niet was hét moment

Van Breenen kon maar moeilijk zijn stempel drukken op de wedstrijd en zag geen topploeg tegenover zich. ,,Ik vond SCPB niet heel veel beter dan ons vandaag. Ik denk dat hét moment van de wedstrijd was, dat wij een zuivere strafschop moeten krijgen. Al met al heel erg vervelend en voor ons onverdiend. Het lijk erop dat wij de nacompetitie gaan spelen. We hadden hier moeten winnen, maar we verliezen. Dan is het over en uit. De volgende twee potjes gaan in principe dus nergens meer om voor ons. We hebben een heel mooi seizoen als promovendus. We hebben uiteindelijk nog drie beslissende wedstrijden mogen spelen de laatste weken. We gaan nu proberen om via de nacompetitie de eerste klasse te bereiken”.

Breenen - martinus
Björn van Breenen was van mening dat arbiter Schipper een strafschop had moeten geven aan Martinus

‘Zo word je ook kampioen’

Voor SCPB-routinier Dennis Dinkgreve, mede architect van het succes, kan het seizoen haast niet meer stuk. Ondanks zijn verwoede pogingen om meer aan het voetballen te komen en zo de oplossing te zoeken tegen Martinus, kan komende week de platte kar ‘gewoon’ uit de schuur gehaald worden. Normaal gesproken wordt SCPB’22 tegen ROAC in Rijpwetering kampioen van de tweede klasse en promoveert naar de eerste klasse zaterdag. Een flinke verandering op komst, naast het feit dat ook de vereniging qua locatie en nieuwbouw een metamorfose ondergaat in de loop van 2025. ,,Ik vond het wel een wedstrijd op zichzelf staand”, blikte Dinkgreve terug. ,,Slecht van onze kant, te rommelig. We moeten beter onder de druk van Martinus uit kunnen voetballen. Desondanks hebben we best veel kansen gehad. Conclusie: we hebben een heel jaar lang achter de feiten aangelopen. We staan eigenlijk pas net bovenaan. Het klinkt cliché, maar we hebben het steeds van wedstrijd tot wedstrijd bekeken en dat blijven we doen totdat we er echt zijn. Slechte wedstrijd gespeeld tegen Martinus, kansen gekregen en winnen. Zo word je ook kampioen. We gaan nu even genieten, dinsdag gaat de focus op de volgende wedstrijd. Ik ben al met al heel trots op mijn team, apetrots”.

Architect op het veld van SCPB: Dinkgreve is een onmisbare schakel

Foto’s: Jos Spitteler

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag tweede klasse B

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!