Home / slideshow / SDZ-bestuur ontvangt dagvaarding van oude garde
SDZ

SDZ-bestuur ontvangt dagvaarding van oude garde

De oude garde van SDZ heeft het nieuwe bestuur onder voorzitterschap van Annette Schautt een dagvaarding gestuurd. De groep gaat met advocaat Keje Molenaar voor het hoogst haalbare: de Algemene Ledenvergadering onrechtmatig verklaren.

De bestuurlijke onrust bij de vereniging bereikte in december 2020 zijn kookpunt. De kandidaat-besturen van Schautt en Michael Kronenburg lagen met elkaar in de clinch en verweten elkaar onder meer wanbeleid, sabotage, intimidatie en achterkamertjespolitiek. Het liefste wilde Kronenburg destijds de ALV verplaatsen vanwege de coronacrisis, maar die ging in december alsnog door. “Annette heeft destijds de ALV er doorheen gedrukt, terwijl ze geen lid was van SDZ”, oordeelt Kronenburg. Aangezien de vergadering online plaatsvond, konden oudere leden volgens hem lastig stemmen. “Het fysieke stembureau werd door de politie gesloten, omdat mensen zich niet aan de coronaregels hielden. Het huidige bestuur wist gewoon dat wij onze mensen niet konden bereiken en hebben naar onze mening de macht gegrepen. Ome Hein van Poorten, die 80 jaar lid is, mocht geen eens stemmen, omdat zijn naam was verdwenen uit het ledenbestand.”

Hoewel het bestuur van Schautt voldoende stemmen kreeg om aan de slag te gaan, liet de oude garde onder leiding van Kronenburg het er niet bij zitten. Leden en ereleden schaarden zich achter de groep en de Facebook-pagina ‘Op de Barricade voor SDZ’ had in een mum van tijd 2000 leden. Deze week ontvingen de bestuursleden een dagvaarding van Molenaar. “We stellen de bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk en eisen de club terug vanwege de onrechtmatige ALV en de leugens die ze over ons verspreidden. De andere partij gaf aan dat deze met ons om de tafel wilde zitten, maar ik wil nooit meer praten met deze mensen. Daar ga ik niet meer mijn tijd en energie in steken. Je zou gezien de werkzaamheden van de bestuursleden bij het UWV en FNV verwachten dat ze het op zouden nemen voor de gewone Amsterdammers. Dat is geenszins het geval. Ze pakken onze club, waar we generatielang aan verbonden zijn, af. Hier verzetten we ons tegen: je blijft af van hetgeen wat van Amsterdam is.” Kronenburg vindt de rol van de KNVB in deze zaak laakbaar. “Ze hadden een neutrale houding en vergaten de vereniging te beschermen. Dat is kwalijk.”

De andere partij wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak. De datum van de zitting is vooralsnog onbekend.

Foto: Jos Spitteler

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ