Home / Algemeen / SDZ schudt Sporting Martinus van zich af

SDZ schudt Sporting Martinus van zich af

SDZ gaat met tien punten uit de eerste vier wedstrijden aan kop in de zondag derde klasse C. In een rechtstreeks duel om de koppositie was de ploeg van Kai Meeuwsse met 0-2 te sterk voor Sporting Martinus. Twee keer aanzetten door Tim Klaasen-bos gaf vlak na de rust de doorslag.

In de eerste helft leek het er niet op dat de gasten als winnaar van het veld zouden stappen. Hoewel Meeuwsse ‘misschien het beste SDZ zag’, scheelde het weinig of de Amsterdammers keken halverwege tegen een achterstand aan. Twee keer werd Martinus-spits Niek Koning gelanceerd richting het vijandelijke doel, maar hij raakte de bal volledig verkeerd en vond even later doelman Mitch van Dijk op zijn weg. De sluitpost voorkwam vervolgens ook dat Raymon Wismeyer van dichtbij kon scoren.

SDZ creëerde nauwelijks een uitgespeelde kans en beet zich stuk op de stugge defensie van de Amstelveners. “Het blijft lastig tegen zo’n ploeg, je voetbalt eigenlijk tegen jezelf. Als je één keer niet goed staat, kan dit reactievoetbal je zo fataal worden. We moesten dus iets geduldiger zijn.” De oefenmeester greep tijdens de pauze in en bracht Tim Klaasen-bos, die vanwege vakantie op de bank moest beginnen, en Robin de Weij. Het inbrengen van de topschutter betekende vervolgens de ommekeer in de wedstrijd.

Ontlading bij Kai Meeuwsse na de openingstreffer van SDZ

Vijf minuten na de rust begon hij aan een individuele actie die de spits bekroonde met de openingstreffer, door doelman Niels Wuthrich met een listig schot in de verre hoek te passeren. Nog geen twee minuten later kwam Klaasen-bos aan de rechterkant door en bediende hij zijn aanvalskompaan Giliano Eijken voor de 0-2. “Op twee momenten maakt SDZ het verschil”, zag Martinus-trainer Ron Gerlof. “Wanneer wij dat doelpunt hadden gemaakt, kan je achterover leunen. Als dat niet gebeurt en je staat één keer verkeerd, word je afgeslacht. In de tweede helft zie je dat zij beter zijn. Al is het geen schande om van een ploeg als SDZ te verliezen.”

Ondanks het doelpunt en de assists temperde Meeuwsse direct na afloop de invloed van Klaasen-bos. “Dit is een overwinning van het collectief. Natuurlijk zet hij tien minuten even aan en zie je dat hij goed is, maar het half uur daarna heeft hij te weinig gebracht. Een speler van dat niveau moet opstaan in zulke wedstrijden, nog belangrijker zijn voor de ploeg.” In het laatste half uur verzuimden Eijken (hoog over) en Floris Reurts (voorlangs) van dichtbij de score verder op te voeren. Aan de andere kant kwam de thuisploeg niet verder dan een schotje van Ralph Jurka.

Het kantelen van de wedstrijd deed denken aan de achtklapper van SDZ twee weken geleden tegen Ouderkerk. “Wij kunnen hele gekke dingen doen”, grinnikte Meeuwsse. De Amsterdammers mogen zich nu koploper noemen, met één punt voorsprong op RODA’23. “In de kleedkamer heb ik gezegd: win je van de kleintjes, dan komen wij heel ver. Je kan een keer verliezen van een United/DAVO (aankomende tegenstander, red.) of gelijkspelen tegen Bloemendaal, als je de onderste negen ploegen steevast verslaat. Maar we moeten geen dikke nekken hebben, want dan krijgen we hetzelfde als tegen Ouderkerk”, countert de oefenmeester.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.