Spelers Sporting Martinus maken overuren, maar blijven in de race voor promotie

De ‘underdogs’ roeren zich vaak in het positieve tijdens de nacompetitie. Martinus had tegen een flets Fortuna uit Wormerveer een verlenging van twee keer vijftien minuten en een strafschoppenserie nodig om af te rekenen met de hoger spelende tegenstander. In Amstelveen eindigde het duel in de reguliere speeltijd in 1-1. In de verlenging wisten beide teams nog een keer te scoren: 2-2.

Sporting Martinus kreeg in de nacompetitie direct een interessante tegenstander: Fortuna W. De gladoren, uitkomend in zaterdag 1A wisten zich op de laatste speeldag pas verzekerd van nacompetitie, omdat concurrent IVV verloor bij de Zouaven en Fortuna zelf met 5-1 won van SCPB’22. Martinus daarentegen eindigde met zevenenvijftig punten op een verdienstelijke tweede plaats in zondag 2B en verdiende daarmee tegelijk het thuisvoordeel.

Kansrijk

In de beginfase leek Martinus toch even de kat uit de boom te kijken. De thuisploeg begon bedachtzaam en bediende de creatieve spitsen met snelle ballen naar voren. Fortuna had een optisch overwicht, maar deed daar verder weinig mee richting het Martinus doel van Dean Palmer. Toen Martinus eenmaal doorhad dat het niet onderdeed, kregen de geelroden meer vertrouwen in eigen kunnen. De eerste kansrijke aanval kwam via de rechterkant. Sam Honsdrecht werd gevonden met een diagonale pass, de (bijna) afronding leek oogstrelend, Fortuna-keeper Justin Jager stond op zijn post en doorzag de lepe bal.

Plaag

Voor Martinus het sein de duimschroeven in aanvallen wat meer aan te draaien. Broos Krijger was met zijn vaardigheid, gekoppeld aan snelheid bij vlagen een lust voor het oog en een plaag voor Fortuna. Het leverde dreiging op, geen bal tussen de palen. De tweede grote kans was wel tussen de palen, ware het niet dat opnieuw Jager – oog in oog met Sem van Bruggen – Martinus succes in de weg stond.

Dreiging

Deed Fortuna dan helemaal niets? De beste kans was voor de robuuste Sam Scholting, direct na de korte wateronderbreking. Maar ook hij kon het net niet vinden, Dean Palmer redde bekwaam met zijn linkerbeen/ teen. Even daardoor wist Palmer ook een gevaarlijke cornerbal te neutraliseren. Het duel kwam vervolgens weer wat meer in evenwicht, al had Martinus met enkele goede speldenprikjes wel de betere mogelijkheden. Met de dreiging vanuit een vrije trap en voorzetten van de flanken had het nog wat op kunnen leveren voor de rustpauze.  

Tweede helft

In de tweede helft vielen twee doelpunten te bewonderen. Martinus creëerde meer kansen dan Fortuna, dat niet verder kwam dan een matige vertoning. Illustratief was het optreden vanaf de Fortuna-bank door de trainers Alex Geeraert en Emre Bozkurt. Vrijwel elke bal werd gecoacht of na-gecoacht richting de spelers. De spelers in het veld leken daardoor eerder verlamd dan ondersteund. De bedoeling was wel duidelijk, de uitvoering bleef ondermaats. Martinus kreeg nog een handjevol kansen en mogelijkheden. Van Bruggen brak de ban (1-0) voor de thuisploeg, Fortuna-spits Sam Scholting bracht de stand na enkele minuten weer in evenwicht: 1-1. ,,Teleurstellend”, vond coach Michael Crombeen.

Fortuna viert hun feestje

Penalty

In de verlenging was de spanning voelbaar in beide ploegen. Siem Klok reageerde goed op de vrije trap van Björn van Breenen, die de bal panklaar op de kruin van Klok kon leggen. Keeper Jager liet los: 2-1. Toch kwam het alsnog aan op de mentale weerbaarheid van Martinus. De uitstekend leidende Koene gaf Fortuna in de absolute slotseconden een strafschop. ,,Ik twijfelde”, liet coach Crombeen optekenen. ,,Ik moet de beelden nog terug zien, maar gezien de sterke wedstrijd die hij floot wil ik hem wel geloven.”

Dean Palmer wordt bejubeld

Een strafschoppenserie moest uitkomst bieden. Martinus faalde niet één keer, alle vijf raak. ,,Dat was echt mooi”, genoot Crombeen van het eerste succesje in de nacompetitie. ,,Een paar seconden voor het einde een penalty tegen krijgen in de verlenging van de wedstrijd, vervolgens een strafschoppeserie moeten spelen. Erg knap staaltje weerbaarheid!” Fortuna miste eenmaal en zo staat Martinus komend weekend, zondag 9 juni op eigen veld, tegenover het Amsterdamse De Dijk. Aanvang 14.00 uur.

Foto’s: Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)