Tom Verhoek kan aan de slag bij zijn nieuwe uitdaging DSOV

Sporting Martinus en Tom Verhoek na vijf seizoenen uit elkaar

Tom Verhoek besluit na vijf seizoenen afscheid te nemen van Sporting Martinus.

Aan het einde van dit seizoen zullen Sporting Martinus en Tom Verhoek afscheid van elkaar nemen. Verhoek is dan vijf seizoenen hoofdtrainer geweest bij Martinus.

Verhoek maakte vierenhalf seizoen geleden de overstap naar Amstelveen vanuit de Watergraafsmeer en heeft een grote bijdrage geleverd aan de wederopbouw van de speelstijl en groei van de huidige selectie.

Verhoek: “De afgelopen viereneenhalf jaar heb ik het hier geweldig naar mijn zin gehad en ik kijk enorm uit naar het komende half jaar. Toch denk ik dat het dan na vijf jaar tijd is om Sporting Martinus te verlaten. Ik ben de club Martinus en met name voorzitter Rick van Bruggen dankbaar dat ik hier de kans heb gekregen om voor het eerst hoofdtrainer te zijn.”

“De opdracht vijf seizoenen geleden was om van spelsysteem te wisselen en qua intentie aanvallender voetbal te gaan spelen”, vertelt Verhoek. “De club wil graag een eerste elftal dat de bal bezit en minder reactief voetbal speelt. Los van het kampioenschap vorig seizoen, de periodetitel in november 2022 en onze huidige koppositie, denk ik dat het ons met elkaar gelukt is om bovenstaande opdracht succesvol af te ronden. Als ik nu naar ons spel kijk, dan denk ik dat wij voor iedereen herkenbaar – aanvallend – voetbal spelen en wij ons veel minder aanpassen aan tegenstanders dan een aantal seizoenen geleden. Wij bepalen nu vaker en langer hoe wij druk gaan zetten, hoe onze opbouw verloopt en waar wij de bal heen willen dwingen. Daar ben ik eigenlijk het meest trots op.”

Verhoek vervolgt: “De basis van dit succes is – vind ik – gelegd gedurende de moeilijkste tijd, namelijk tijdens de coronaperiode. Voor de coronaperiode deden wij bovenin mee, dat seizoen werd afgebroken terwijl wij tweede stonden. Ook na corona lukte het ons om bovenin mee te draaien, als je dat vergelijkt met andere clubs op verschillende niveaus is dat redelijk uniek. Wij zijn als team bij elkaar gebleven, er was weinig verloop in de selectie en verschillende jeugdspelers hebben hun debuut kunnen maken. Daarnaast was iedereen uit het team gemotiveerd om in kleine groepjes of bij onze fysiopraktijk door te trainen.”

“Het besluit maken om te stoppen vond ik heel moeilijk, zeker nu wij zo goed presteren. Maar ik moet een keuze maken voor over acht maanden. Ik denk dat dit, voor mij, een mooie eindhalte is om uit te stappen. Voor de vereniging hoop ik dat de bus nog jaren verder gaat rijden en de eindhalte nog een aantal stations verder weg ligt. Ik ga de club blijven volgen de komende jaren”, spreekt Verhoek daadkrachtig.

Voorzitter Rick van Bruggen reageert namens Martinus op het trainersnieuws: “Na een tip van Mathijs Groenewoud kwamen wij, vijf jaar geleden, in contact met Tom Verhoek. Een nog onbekende in het trainingswereldje maar volgens Mathijs één waar we mee moesten praten. Een jonge trainer met ambitie en talent.  Dat paste precies in het profiel wat wij zochten. Met corona waren het lastige tijden en heeft het vier jaar geduurd voor we promoveerden. De promotie komt mede door de uitstekende begeleiding van de gehele staf. Daarnaast staat er een hecht team die voor elkaar wil vechten. Na het kampioenschap doen wij het ook dit seizoen in de tweede klasse, onder leiding van Tom, super goed.”

Promotie met Martinus

“De afgelopen weken zijn wij met elkaar in gesprek geweest. Inmiddels was duidelijk dat Tom zich had ingeschreven voor de UEFA A-seniorenopleiding. Een lastige combinatie met een bestaan als hoofdtrainer. Maar ook de tot nu fantastische resultaten en vijf jaar voor grotendeels dezelfde groep is wellicht een goed moment om iets moois achter te laten. Na diverse goede gesprekken heeft Tom daarom besloten om na dit voetbaljaar te stoppen bij Martinus. En dat betekent dat zowel voor Martinus als voor Tom we mogen spreken, los van het uiteindelijke resultaat, dat we op het hoogtepunt afscheid van elkaar nemen. Het waren fantastische jaren met uitstekende resultaten. Namens het bestuur wensen wij Tom, de rest van de staf en de spelersgroep heel veel succes toe tijdens de tweede seizoenshelft.”

Als laatste en desgevraagd wat de toekomst brengt, reageert Verhoek open:Wat betreft mijn vooruitzichten heb ik nog geen idee. Ik ben trots dat ik na vijf jaar JOS/Watergraafsmeer (assistentschap) nu ook vijf jaar bij Sporting Martinus heb mogen werken. Dit is in ieder geval iets waar ik voor wil blijven staan als trainer/coach. Langdurig iets opbouwen bij een vereniging en niet ieder jaar voor honderd euro meer van club wisselen. Ik heb mij ingeschreven voor UEFA A, maar de uiteindelijke toelating daarvoor is erg lastig. Er waren meer dan tweehonderd aanmeldingen, daarvan ben ik door de eerste screening heen. Nu zijn er nog ruim honderd kandidaten over, terwijl er maar tientallen trainers kunnen worden toegelaten. Een assistentschap op hoger niveau of een nieuwe ambitieuze vereniging als hoofdtrainer lijken mij beiden interessant. Maar nu eerst de tweede seizoenshelft met Sporting Martinus. Op naar veel mooie wedstrijden op een hopelijk vol sportpark!”

Martinus heropent zondag 22 januari op Overburg de competitie in 2b tegen ‘angstgegner’ Hooglanderveen, die menig topploeg in de competitie al punten afsnoepte. Er wordt om 14.00 uur in Amstelveen afgetrapt.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)