Sporting Martinus in laatste kwartier voorbij Alliance ’22

Sporting Martinus heeft de eerste competitiezege van dit seizoen geboekt. Drie kopgoals, allemaal in het laatste kwartier, leverden bij Alliance’22 de drie punten op voor de equipe van Tom Verhoek: 1-3.

Ten opzichte van vorige week (3-3 tegen FC Purmerend, red.) was de basiself op twee plaatsen gewijzigd: Jan Sjerps en Luka Misumi vervingen Matthijs Boersma (bank) en Ralph Rekkers (afwezig). De jonge Misumi viel direct op door in de openingsfase twee spaarzame speldenprikjes uit te delen. Veel meer zat er in een matige eerste helft niet in. Het spel van de Martinianen oogde stroef, waardoor Alliance’22 zich redelijk staande kon houden en zelf sporadisch gevaarlijk werd. Eén keer ontsnapten de Amstelveners toen Van Graas een doorgeschoten voorzet over een leeg doel schoot.

In de tweede helft ging het iets beter bij de Amstelveners. Alliance ’22 werd steeds verder achteruit gedrukt en dit resulteerde ook in betere mogelijkheden. Anthony Dean was het meest dreigend; eerst schoot hij voorlangs en daarna had hij bij twee kopballen (paal en via de vingertoppen van de keeper over) vlak achter elkaar zijn vizier net niet op scherp staan. Tussendoor was ook Misumi dicht bij de 0-1, alleen kon de spits zijn inzet na een prima beweging te weinig kracht meegeven.

Met het inbrengen van Groenteman, eerder op de dag tweemaal trefzeker voor het tweede elftal (1-2 bij Pancratius, red.), koos Verhoek voor de aanval. Zijn goede vorm trok de aanvaller door in Haarlem. Bij de eerste actie verscheen hij oog-in-oog met de doelman, die hij in twee instanties niet kon passeren. Dit was de inleiding van een Martiniaans kwartiertje. Vrij snel daarna werd de brilstand doorbroken toen Tiago dos Santos uit een hoekschop raak kopte: 0-1.

Door de openingstreffer was de druk er voor de Amstelveners af. In de 84ste minuut verdubbelde Dean met een kopbal de voorsprong nadat invaller David Soesan vanaf de achterlijn het overzicht behield. Even dreigde het nog spannend te worden door een snelle aansluitingsgoal van Alliance’22 (intikker van Van Herk), maar direct daarna gooide Groenteman het duel in het slot. Uit een voorzet van Nils Spooren bekroonde hij zijn goede invalbeurt met een treffer. En ja, ook deze goal was met het hoofd.

“Het was in het begin een moeilijke wedstrijd. In de tweede helft hebben we het nog kunnen omdraaien”, blikte Groenteman terug. “De trainer zei: doe je ding, probeer het ze moeilijk te maken. En gelukkig is het allemaal goed gekomen. Deze overwinning is heel belangrijk. Vorige week hadden we ook moeten winnen. Nu sluiten we weer een beetje aan.”

Volgende week zondag is Swift, dat haar eerste twee wedstrijden won, de tegenstander op Overburg.