Home / slideshow / Sporting Martinus-trainer Verhoek: “Promotie zit er zeker in”

Sporting Martinus-trainer Verhoek: “Promotie zit er zeker in”

Sporting Martinus Zondag 1 maakt een uitstekend seizoen door. De ploeg van trainer Tom Verhoek staat keurig bovenaan in de Derde Klasse en gaat daardoor als winterkampioen de winterstop in. Promotie lijkt dan ook haalbaar.

Krachtenverhoudingen

Wie Sporting Martinus dit seizoen volgt, ziet dat het team wisselende uitslagen neerzet. Grote overwinningen worden afgewisseld met gelijke spelen en verliespartijen. Verhoek ziet echter een duidelijke reden. “Er is een verschil tussen het linker en rechter rijtje. Aan de rechterkant staan namelijk de Utrechtse ploegen, terwijl je links de Amsterdamse clubs vindt. Vorig jaar zaten we in een poule met Amsterdamse en Haarlemse ploegen. Het verschil tussen Haarlem en Utrecht is simpelweg erg groot. Wij hebben bijvoorbeeld momenteel, op de helft van de competitie, 40 keer gescoord, terwijl dat afgelopen jaar over een heel seizoen 29 doelpunten waren. Dat zegt natuurlijk over ons dat we meer kansen creëren en daarvan meer afmaken, maar het geeft ook het niveau aan van het rechter rijtje van de competitie.”

Begin december had Sporting Martinus de mogelijkheid om het gat tussen de directe concurrent Swift te vergroten, maar verloor het met 2-0. “We speelden tegen Swift een goede eerste helft. Dat is gewoon een goede ploeg met een aantal spelers van de zaterdag die Hoofdklasse-ervaring hebben. De linksbuiten van Swift is afkomstig van Achilles Veen en die maakte tegen ons écht het verschil. Wij hebben in die wedstrijd ook onze kansen gehad, alleen vergaten we het doelpunt te maken. In drie minuten tijd stonden we vervolgens met 2-0 achter.” Ondanks Sporting Martinus de wedstrijd verloor, ziet Verhoek ook een aantal positieve uitslagen tegen concurrenten. “We hebben aan de andere kant gewonnen van ZSGOWMS, nog altijd dit seizoen de enige verloren wedstrijd van de club. Bovendien winnen we van Diemen en De Meer, dus dat is allemaal goed. Maar inderdaad hebben we tegen Abcoude en Swift niet gewonnen, dus dat moeten we na de winterstop nog beter gaan doen.”

Doelstelling

De ontwikkeling van de club is voor Verhoek zeer belangrijk en ziet hij positief in. “Zo hebben we inmiddels 1400 leden. Daarnaast hebben we een belangrijk streven dat we jongens van de club laten doorstromen. We hebben bijvoorbeeld Ben uit de A1 en Luka uit de B1 die al een aantal keer hebben meegetraind en gespeeld.” Bovendien heeft de club voor het eerst een Technisch Manager aangesteld. “Arjan Bisseling doet dat tegenwoordig. Dat had Sporting Martinus vroeger nooit, dus daarin is de club een hoop stappen aan het maken.” De club weigert echter om spelers te betalen voor hun diensten. “Iedereen moet bij Sporting Martinus netjes contributie betalen. Met die insteek en gelijkheid ben ik als hoofdtrainer erg blij. Als onze concurrenten wél spelers van een hoger niveau halen en betalen, dan wordt het voor ons direct een stuk ingewikkelder.”

Sinds Verhoek anderhalf jaar geleden voor de groep kwam te staan, heeft hij een aantal belangrijke aspecten kunnen veranderen. “Sporting Martinus stond bekend als een team dat achterin de nul wilde houden en toesloeg in de counter of tijdens een dode spelsituatie. Ik denk dat we daarin het afgelopen anderhalf jaar grote stappen hebben gemaakt. We spelen aanvallend voetballen, maken veel goals en creëren een hoop kansen. Met dank aan de jeugdcoördinatoren en -trainers komen momenteel een hoop goede spelers door. Daar gaan we écht profijt van hebben.” Verhoek speelt al anderhalf jaar 4-3-3 met zijn elftal, wat zijn spelers goed bevalt. “Sporting Martinus speelde vroeger 4-4-2, maar we spelen nu vrijwel altijd 4-3-3. We hebben leergierige spelers die allemaal hoog zijn opgeleid. Ze waren klaar voor de volgende stap en dat was in dit geval om het aanvallende voetbal erin te krijgen. Dat staat er nu goed voor, maar uiteindelijk gaat het om de finish in mei.”

Promotie

Over de finish gesproken: Sporting Martinus is winterkampioen. Hoe zit het eigenlijk met de titelaspiraties? “Ik denk zeker dat het erin zit, maar het ligt nog heel dicht bij elkaar. Tussen de nummer 1 en 5 zit slechts drie punten. Maar wij zouden het niet goed doen als we dit jaar geen periode halen en gaan meedoen om promotie naar de Tweede Klasse. We willen met zijn alle graag naar de Tweede Klasse toe. Daar moet nog veel voor gebeuren, want het zit nog altijd dicht bij elkaar, maar dat is wel het doel. Dus daar moeten we naar toewerken.”

Voorzichtig kan worden gekeken naar eventuele promotie. Moeten er dan nog aspecten veranderen in het team? “Tussen de bovenkant van de Derde Klasse en onderkant van de Tweede Klasse zit niet zo’n heel groot verschil, maar natuurlijk moeten we dan gaan kijken om talenten uit eigen jeugd voor de club te behouden. Wellicht kunnen we dat gericht doen met één of twee versterkingen eromheen om ervoor te zorgen dat we ook in de Tweede Klasse erin blijven. Maar dan lopen we wel erg vooruit op de zaken. Laten wij eerst maar eens goed de winterstop uitkomen.”

Tekst: Jordi Smit

Send this to a friend