Home / Algemeen / Stanley Akoy leidt Ajax voorbij Capelle naar Derde Divisie

Stanley Akoy leidt Ajax voorbij Capelle naar Derde Divisie

Uitblinken op het juiste moment. Met twee treffers in de finale van de nacompetitie tegen Capelle heeft Stanley Akoy zijn Ajax naar de Derde Divisie zaterdag geschoten: 1-2. Ook trainer Jorg Smeets (volgend seizoen AFC zaterdag) nam hierdoor na drie seizoenen afscheid met een promotie.

Akoy houdt ervan om op een mooie manier afscheid te nemen. Na drie jaar Ajax vertrekt hij komende zomer naar Jong Cambuur om daar zijn profdroom tot leven te laten komen. Maar eerst nog Ajax naar de Derde Divisie loodsen. Waar de Amsterdammers dit seizoen in toppers in competitieverband of de bekerfinale (verloren van SDO) vaak een slechte beurt maakten, was daar tegen Capelle geen sprake van. Voor de derdedivisionist was de aansluitingstreffer vlak voor rust – vrijwel uit het niets maakte Angelmo Vyent er 1-2 van – belangrijk, anders was het duel halverwege zo goed als beslist.

De veertig minuten daarvoor werden gedicteerd door Ajax. Bij Capelle was het in de eerste helft niet te zien dat zij voor hun laatste kans voor lijfsbehoud streden. Nadat Akoy vroeg in het duel doelman Bradly van der Meer op zijn weg vond, was hij na 25 minuten wel trefzeker. De korte corner van Jack van Moerkerk leek te zijn ingestudeerd, Akoy kwam het strafschopgebied binnen en schoot de bal diagonaal in de verre bovenhoek. De vingertoppen van Van der Meer konden een openingstreffer niet voorkomen.

De Amsterdammers gaven achterin vrijwel nauwelijks weg en verdubbelden in de 43ste minuut zelfs de voorsprong. Bilal el Amrani (volgend seizoen competitiegenoot ASWH) legde de bal klaar voor Akoy en vanaf zestien meter schoof de aanvallende middenvelder de 0-2 binnen. “De eerste helft deden we het goed. Daarom was het ook zo jammer dat we vlak voor rust nog die 1-2 tegen kregen”, zei Smeets.

Die aansluitingstreffer gaf Capelle een beetje hoop. Toch bleef het vrij pover wat die ploeg liet zien. De beste kans in het begin van de tweede helft was ook voor Ajax. Akoy had de 1-3 op zijn hoofd, alleen mikte hij naast. Na een uur spelen leek Capelle in het zadel te worden geholpen. Jack van Moerkerk ging tijdens het meeverdedigen in de fout door een overbodige overtreding te begaan. De scheidsrechter wees resoluut naar de stip. Ajax had een engeltje tegen de paal staan, want de inzet van Olaf van der Sande verdween via het houtwerk naast.

Daar ontsnapten de Amsterdammers aan een gelijkmaker. In het laatste kwartier ging Capelle proberen een 2-2 te forceren, maar in al hun ijver kreeg Ajax juist de ruimte om het duel vroegtijdig te beslissen. Van Moerkerk vergat de bal vanaf de achterlijn af te leggen en nadat Akoy vlak voor tijd doelman Van der Meer had omspeeld om de 1-3 in het lege doel te schuiven, eindigde zijn inzet tot ieders verbazing in het zijnet.

Ajax hield stand en mag zich derdedivisionist noemen. Na twee keer een vrijwel anonieme rol in de Hoofdklasse met een zesde plek als gevolg is het de Amsterdammers nu wel gelukt om de stap te maken. Volgend seizoen komen voetbalbolwerken als Quick Boys en Noordwijk weer op bezoek in Amsterdam. “Ik vind dat we eigenlijk kampioen hadden moeten worden, maar dit is ook goed. Morgen is iedereen vergeten op welke manier we gepromoveerd zijn”, zei Smeets na afloop.

Maandag een uitgebreide samenvatting en reacties op de promotie van Ajax.

Kijk hier voor alle uitslagen in de nacompetitie.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)