Spelers herdenken Pascal Zegwaard

Sterk optreden SCPB’22 leidt tot grote zege op RODA’23

SCPB’22 heeft zondagmiddag een grote regioderbyzege op RODA’23 geboekt. De Badhoevedorpers waren op het eigen sportpark Schuilhoeve met 3-0 te sterk, op die zege viel helemaal niets af te dingen.

Het was een emotionele week voor alle Rodianen. De ploeg speelde logischerwijze met rouwbanden, iets wat ook thuisploeg SCPB in navolging deed. Het derde elftal van NFC – uitspelend tegen het tweede team van SCPB – vormde voor aanvang een erehaag voor beide teams, dat op deze wijze een prachtige bijdrage leverde ter gedachtenis aan de vorige week overleden Rodiaan Pascal Zegwaard. Uiteraard was er een zeer respectvolle minuut stilte voor aanvang en halverwege de eerste helft klaterde een groot applaus op het sportpark neer. Een mooie en intieme manier van herdenken, voor iemand die zoveel betekende in het lokale en regionale voetbal.

Alsof er niets was gebeurd, rolde ook de bal weer. SCPB was oppermachtig in het eerste half uur. Het was Dennis Dinkgreve die al na één minuut de score opende. Zijn rake kopbal bij de tweede paal is inmiddels een beproeft recept. SCPB nam geen enkel gas terug. Het draaide de duimschroeven aan en overklaste RODA op alle fronten. Grote man bij de thuisploeg – in alle opzichten – was Bas Pel. Hij bleek de kapstok waar zo’n beetje alles aan was opgehangen deze middag. Sterk met het hoofd, vast aan de bal. Als een magneet trok hij het spel naar zich toe en verdeelde het spel vervolgens in de voorste linie. Dat Pel de 2-0 kiezelhard achter de jonge RODA doelman Lars van Oele schoot wekte niemands verbazing.

Het was in meerdere opzichten echt genieten vanmiddag; de weersomstandigheden, de entourage, het respect voor elkaar en goed voetbal. Dat SCPB niet op 3-0 kwam voor rust, berustte vooral op pech en een beetje ongeluk. Via mooi positiespel werd Pel opnieuw vrijgespeeld. De buitenkant van de paal bracht redding voor RODA.

Bas Pel in de mangel van de Roda defensie.

Deed RODA dan helemaal niets terug? Wis en waarachtig wel. Het was Milan Egberts die voor rust de inmiddels afgekoelde Rene de Jong op zijn weg vond. Ook Douwe Leenders vond kort daarna De Jong op zijn pad. Voor RODA dé twee grootste kansen op een aansluitingstreffer. Na een kort – nietszeggend – opstootje konden de ploegen weer hun weg vervolgen. Arbiter Bora Ari wist de gemoederen snel te sussen.

Na rust schoten beide ploegen uit de startblokken. RODA wilde snel een aansluiting forceren, SCPB had andere plannen gemaakt. Zo bleef het duel voor ‘vriend en vijand’ vooral boeien. Vervelend was het uitvallen van Diede Mentink, kort na de hervatting. Zijn plek werd met verve ingenomen door Bobby Bosma. Na goed een uur moest doelman van Oerle weer handelend optreden, na een uitgekiende vrije trap van Niels Vahlkamp. SCPB trok werkelijk al zijn wapens deze middag.

Van Oerle brengt redding

Ook Gianni Oosterhof deed een flinke duit in het zakje en maakte een zeer gretige indruk op de flanken, iets wat het aanvalsspel van SCPB ten goede kwam. Met een dubbele wissel probeerde coach Toofeek het tij nog te keren. Thomas Steinhart en Jeremy Giltay werden gebracht, wat coach Hijzelendoorn van SCPB weer direct alert maakte. Steinhart was betrokken bij hét gevaarlijkste moment van de tweede helft voor RODA, maar kon niet afwerken.

Steinhart maakt het De Jong erg lastig

Door naiviteit aan RODA zijde wist SCPB een kwartier voor het einde de veilige eindstand te bepalen. Het werd 3-0 door Thom Leenen, die eenvoudig op van Oerle mocht aflopen, omzeilde de doelbewaker en vierde zijn feestje en de overwinning. Een zege waar uiteindelijk niets op aan te merken viel. Ook coach Hijzelendoorn was verguld met het optreden van zijn ploeg, al realiseerde hij zich direct dat een tweede helft anders had kunnen lopen wanneer RODA voor rust de 2-1 had binnengeschoten. Maar ja, dát telt niet.

Bnar Toofeek reageerde rationeel na afloop: “Het was sowieso een zeer emotionele week en ergens in de koppies speelt dat natuurlijk mee. Iedereen was zaterdag bij het afscheid en herdenking van Pascal op de club. Vandaag heb ik mijn jongens zien voetballen tegen de mannen van SCPB. Het klasseverschil zondagmiddag was groot. Er heerst tussen ons gezonde rivaliteit en we maken het elkaar altijd lastig. Dat krikt het niveau ook omhoog. Natuurlijk baal ik ook, teveel spelers haalden hun niveau niet. Dat kwam door ons zelf, maar zeker de complimenten aan SCPB. Die hebben vandaag heel veel goeds laten zien”.

Foto’s: Koos van der Leest

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag tweede klasse B. 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)