Captain Dekker vertrekt bij TOB en gaat naar OSV

Sterk TOB schiet uit de startblokken tegen De Meer

De voetbaljaargang 2023 is voor het noord-Amsterdamse TOB op een prettige manier begonnen. Na de teleurstelling tijdens de laatste wedstrijd van 2022, waarin de formatie van trainer/coach Remco van Twiller in de derby tegen De Meteoor niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel, schoot het op het eigen Sportpark Oostzanerwerf uit de startblokken. Vooraf was er bij de TOB-ers sprake van wat spanning vanwege de enorm goede uitslagen van de mannen van trainer/coach Rene Panhuis. De laatste vier wedstrijden van De Meer leverden tien punten op en de doelcijfers (18 voor – 1 tegen) waren imposant en hadden de oost-Amsterdammers in de top-5 van Zaterdag 4c gezet.

Het duel kwam moeizaam op gang, omdat beide teams ervoor kozen geduldig wachten op wat de tegenstander van plan was. Druk was van beide kanten niet en in de opbouw namen zowel TOB als De Meer niet direct het initiatief om voor diepte te kiezen. Rond het kwartier deelde de thuisploeg de eerste speldenprikjes uit met twee inzetten van José Bebeto Ngeze maar de eerste inzet miste de richting en de tweede de kracht om doelman Jose Ignacio Zuleta in verlegenheid te brengen. Het duurde hierna niet lang voordat TOB de wedstrijd op prachtige wijze openbrak. Een interceptie van aanvoerder Dave Dekker kwam via een vloeiende combinatie van Paul Bekker en Sergay Gemin voor de voeten van Danny van de Kolk die met een splijtende pass Ngeze vrij voor Zuleta zette en dit keer was het wel raak 1-0. Deze treffer brak de wedstrijd open en liet ook De Meer “de kaarten op tafel leggen”. De ruimtes die hierdoor ontstonden deed de amusementswaarde van de wedstrijd enorm goed en zorgde voor beide doel voor goede kansen. Eerst was het Gemin die alleen op dook voor Zuleta maar zijn lob kon gemakkelijk gepakt worden door de De Meer goalie. Een uitbraak via Bekker kwam bij Redouan Tahri, maar werd door Melle de Ruiter van De Meer tot hoekschop verwerkt. Voor het doel van TOB doelman Giorgio Kuiper was Charalampos Voustas met een goede kopbal dichtbij de gelijkmaker maar zowel zijn inzet als de rebound die hieruit voort kwam werd door Jop Bruin van de doellijn gehaald. Niet veel later stond Daan Klein oog-in-oog met Kuiper maar ook deze opgelegde kans bracht geen verandering in de stand door goed optreden van de TOB keeper. Zodoende brak de rust aan met een 1-0 stand wat gerust een klein wonder genoemd mocht worden.

Kort na het begin van de tweede helft deed TOB wat het in de eerste helft had nagelaten. In de 52e minuut verdubbelde TOB de score na een vloeiende aanval waarbij Van de Kolk met een bal achter het standbeen Redouan Tahri lanceerde. De jonge aanvaller van TOB twijfelde geen moment en hamerde de bal vanaf 16 meter in de bovenhoek achter de kansloze Zuleta. Vijf minuten later was het weer raak toen Ngeze de goed vrijlopende Bekker wist te bereiken in de vijandelijke zestien meter. Voor de TOB topscorer was de rest een koud kunstje en met een bekeken schuiver tekende Bekker de 3-0 aan. De wedstrijd leek hiermee beslist hoewel De Meer nog niet van opgeven wilde weten. Het ging nog aanvallender spelen maar de achterhoede van de gastheren stond als een huis en als het gevaarlijk dreigde te worden was daar altijd nog Giorgio Kuiper als slot op de deur. Via Vital Schaeken probeerden de oost-Amsterdammers met een drietal schoten van afstand een dragelijker aanblik te geven maar de schoten hadden telkens wel de juiste snelheid maar niet de juiste hoogte. Het slotakkoord was uiteindelijk voor TOB. Een vlijmscherpe counter via invaller Mosawer Hashemi kwam terecht bij Van de Kolk die knap Zuleta omspeelde en vervolgens de 4-0 eindstand in het lege doel schoof.

Al met al een onverwacht makkelijke zege van TOB tegen een sterke tegenstander, die de komende weken nog menig punt gaat pakken, maar zaterdag de pech had dat bij de noord-Amsterdammers bijna alles klopte en dus een dik verdiende zege binnen haalde. Door de nederlaag van koploper Kadoelen tegen AGB kruipt alles in Zaterdag 4c nog dichter naar elkaar waardoor de spanning met de week toeneemt. TOB gaat volgende week op bezoek bij sc Overamstel in de eerste terugwedstrijd van dit seizoen. De Meer gaat op bezoek bij Vlug en Vaardig. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 4c