MARTINUS-RODA

Stoïcijns Sporting Martinus geeft RODA ’23 fikse tik op de neus

In de zondag tweede klasse heeft het in goede vorm verkerende RODA’23 een 5-2 nederlaag geleden tegen koploper Sporting Martinus. De formatie van trainer Bnar Toofeek kreeg een ijskoud lesje in effectiviteit van de trotse lijstaanvoerder Martinus.

Er leek voor het oog weinig aan de hand in de eerste helft voor ‘uitdager’ RODA;  De in traditioneel geklede zwart-witten waren de betere ploeg, dat vooral frisser en gretiger oogden. De bal was veelvuldig in het bezit van de Bovenkerkers en deden er nuttige dingen mee. Er werden enkele mogelijkheden gecreëerd, RODA was dreigend met aanvallen over de flanken. De eerste echt grote kans was voor RODA en de opgekomen Ocean Coursel, die regelmatig in het aanvallende deel betrokken was. Het schot Milan Egberts vanaf de 16.5 meter ging rakelings langs de paal van Martinus-doelman Sharique Hovenkamp.

MARTINUS-RODA
Aanvoerder Bart van den Boogaard blonk uit bij RODA’23

Spelhervattingen

Martinus kwam halverwege de eerste helft voor het eerst bij het doel van RODA’23 en was vrijwel meteen trefzeker. De eerste spelhervattingen van de thuisploeg waren nog plaagstootjes, bij de derde poging was het wel raak. De afgeslagen corner kwam pardoes voor de goed opgestelde Broos Krijger, die na een prima balcontrole het leer via de rug van een Rodiaan in het net achter de kansloze Lars van Oerle tussen de palen zag verdwijnen: 1-0.

MARTINUS-RODA
Pure blijschap!

Trekbal

RODA herpakte zich snel. Abdellah ‘Appie’ Attalj stuurde Siem Klok het bos in, Bart van den Boogaard begreep zijn ploeggenoot die op zijn beurt met een mooie trekbal Samir El Moussaoui in staat stelde de gelijkmaker in de touwen te jagen: 1-1.

MARTINUS-RODA
1-1, RODA komt langszij

Stevig

Martinus bleek dodelijk effectief te zijn met spelhervattingen: Bjorn van Breenen bediende zijn ploeggenoot Jay Day op maat; tot zijn eigen verbazing zag hij zijn doorgekopte bal achter Van Oerle verdwijnen: 2-1. Martinus trok het spel steeds wat meer naar zich toe in een fase dat het duel verharde met enkele stevige overtredingen, over en weer. Michael Mol en Christoph Kleiren hielden het aanvalsduo van RODA in bedwang, waar de bewegelijk El Moussaoui door de lucht geen sterke indruk maakte. RODA bleef echter de fysiek mindere voorwaartsen met lange ballen bedienen vanuit de laatste linie.

Druk(te) voor het doel van RODA’23

Broos Krijger

Na de rustpauze deed Martinus versnelt zaken. De les van de eerste helft was ongetwijfeld doorgedrongen bij Martinus coach Michael Crombeen, waar RODA toch wel het betere spel had. RODA bracht direct Quint Piris aan de aftrap, als vertrouwd in de voorste linie, om minstens de gelijkmaker af te dwingen. Het publiek had nauwelijks het broodje bal achter de kiezen of Martinus had weer iets te vieren. Een snelle aanval werd vakkundig afgerond door Krijger, die zijn tweede van de middag met het publiek deelde: 3-1. Daarna liep de score snel op met enkele prachtige aanvallen. RODA was uit het veld geslagen en Martinus toonde geen enkele genade; Sam Honsdrecht opende ‘buitenkantje schoen’ op Max Munsch, die Krijger soepeltjes vond. Krijger noteerde zijn derde van de middag en een officieuze hattrick: 4-1. Jay Day maakte vervolgens dankbaar gebruik van de ontgoocheling en chaos bij RODA; in de rebound wist hij voor 5-1 te tekenen.

Dé derby van Amstelveen trok zo’n 750 toeschouwers

Vliegtuig

Coach Toofeek probeerde de bakens te verzetten met aanvallende wissels. Tom Kok en Thomas Steinhart werden gebracht. RODA drukte vervolgens wel wat meer op de Martinus doel, waar Dean Palmer de plaats had ingenomen voor de geblesseerde Hovenkamp. Palmer had geen antwoord op de inzet van Piris: 5-2. Ook Douwe Leenders kwam nog binnen de lijnen voor ‘Appie’ Attalj, die om 18.00 uur een vlucht op Schiphol moest halen en met gezwinde spoed richting kleedkamer verdween. Veel soelaas bood het laatste deel niet meer.

MARTINUS-RODA
Teleurstelling bij Thomas Steinhart

RODA lijdt zodoende een gevoelige (derby) nederlaag, zonder verdere gevolgen voor de periode-stand. Nog altijd zijn de Rodianen koploper, met een kleine marge. In de top tekent zich inmiddels een scheiding af. Martinus (30), De Meer (30) en ZSGOWMS (29) vormen de top drie. Antibarbari volgt op gepaste afstand met 23 punten, dat verloor van Abcoude. Ook de zelfbenoemde titelkandidaat SDO kreeg een nederlaag te verwerken. RODA’23 vinden we inmiddels terug in de middenmoot, na een indrukwekkende serie van zeven wedstrijden waarin niet werd verloren. Een domper, maar het seizoen is nog lang. It ain’t over until the fat lady sings. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in zondag 2b.

Foto’s: Koos van der Leest

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!