Strafschoppen doen AFC de das om in bekerduel met Staphorst

In de tweede kwalificatieronde voor de KNVB-beker is AFC verrassend onderuit gegaan tegen Derde Divisionist vv Staphorst. Na 120 minuten spelen stond er een spectaculaire 4-4 stand op het scorebord. In de penaltyreeks delfden de Amsterdammers uiteindelijk het onderspit.

En dat terwijl AFC nog voortvarend was begonnen. Al in de zesde minuut kwamen de Amsterdammers op voorsprong dankzij een goal van Kevin Visser en enkele minuten later werd zelfs ook al 2-0 dankzij Raily Ignacio. Halverwege de eerste helft wisten de bezoekers de aansluitingstreffer te maken. Via een afstandsschot van Stan Haanstra viel de 2-1. Er volgde een sterke fase van de Staphorsters, maar voor rust werd er niet meer gescoord.

Na rust volgden de goals elkaar juist in rap tempo op. Al vrij vlot knikte Julius Duit de 2-2 binnen, maar een minuut later herstelde AFC zijn voorsprong via Matthijs Jesse. En weer een paar minuten later viel de 3-3 van Daimen Schra. Daarna wisten de Staphorsters via Freddy Quispel zelfs voor het eerst in de wedstrijd de leiding te nemen: 3-4. Op dat moment stond er iets meer dan een uur op de klok.

Met drie wissels probeerde AFC het tij te keren. Dat leek echter niet te lukken, lang bleef de 3-4 stand op het bord staan. Pas in de blessuretijd viel de 4-4 van Splinter de Mooij en wist AFC nog een verlenging af te dwingen.

In de verlenging waren er voor beide ploegen kansen om het duel te beslissen, maar er vielen geen goals meer. Het kwam dus aan op strafschoppen. Daarin waren beide ploegen bijzonder efficiënt, maar Dalian Maatsen miste, waardoor Staphorst doorbekert.

Archieffoto: Tom Poederbach