Strijdend TOB pakt eerste periodetitel

TOB heeft zich met de kerstdagen voor de deur een uitstekende dienst bewezen. De club heeft namelijk de eerste periodetitel in de Vierde Klasse B veroverd. In een meeslepende wedstrijd trokken de Noord-Amsterdammers vlak voor tijd de winst naar zich toe. TOB verzekerde zich zodoende van een plek in de nacompetitie voor promotie naar de Derde Klasse.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Klasse B

Knotsgek

De aanhang van beide teams had kosten nog moeite gespaard om de ‘mini-finale’ op het boterzachte veld een passende entree te geven. Overal stonden blauwe en witte rookpotten om het belang van dit duel kracht bij te zetten. Dit vuurwerk bleek in de beginfase niet op de spelers over te slaan, want zowel de mannen van Blauw Wit (W) als die van TOB leken verlamd door de spanning. Zo kon het gebeuren dat er in het eerste half uur slechts één schot van de thuisploeg op het doel van Giorgio Kuiper was te noteren dat zonder moeite kon worden gevangen door de TOB-goalie.

Aan de andere kant mochten de gasten veel onnodige en mislukte diepe ballen en een paar ongevaarlijke hoekschoppen bijschrijven. Aangezien beide teams geen druk konden geven op de vijandelijke defensie van de tegenstander, kwamen de enige momenten dat de bal van ploeg wisselde uit het vele balverlies van de twee kemphanen. De openingsgoal in de dertigste minuut kwam voor het in ruime mate toegestroomde publiek dan ook totaal onverwacht. De TOB-achterhoede stapte verkeerd uit, waardoor Danny Roos na een splijtende pass van Rens Ronitz alleen op Kuiper af kon lopen. Roos deed met een harde schuiver in de linkerhoek de wedstrijd ontbranden en zette de formatie van trainer Pieter van Netten op 1-0.

De Amsterdammers schrokken wakker en probeerde de achterstand snel te herstellen. Dit leek vijf minuten na de openingsgoal ook te lukken toen scheidsrechter Ibrahim Özkal een handsbal in de Blauw Wit-verdediging bestrafte met een strafschop. De anders zo zekere topscorer Jordy Klein moest lang wachten voordat hij aan mocht leggen en schoot de bal vervolgens naast het doel van Fabian van den Heuvel. In de laatste minuut van de tweede helft gaf Özkal weer een strafschop, maar deze keer aan de gastheren, toen voormalig TOB-er Ilhan Eren eenvoudig over het been van Dave Dekker heen ging. Bij Blauw Wit brak een discussie uit over wie de penalty moest nemen. Het werd uiteindelijk Bas Koenen, maar ook hij verzilverde deze buitenkans niet en zag zijn inzet op de buitenkant van de paal verdwijnen. In blessuretijd werd het nog gekker toen de 40-jarige Michel Dol in de tegenstoot José Bebeto Ngeze wegstuurde. Hij zette op zijn beurt de teams weer naast elkaar, waarna het direct rust was.

Periodetitel

Aangezien beide teams niets aan een gelijkspel hadden, moest er wat gebeuren. Het was Van Netten die als eerste het initiatief nam door met drie spitsen te gaan spelen en zo een nieuwe voorsprong probeerde te forceren. Het was met name de in de rust ingevallen Dalian Nortan die een paar keer goed doorkwam over de rechterkant, maar ook doelpuntenmaker Roos ontsnapte een aantal keer aan de aandacht van de TOB-verdedigers. Doordat de eindpass steeds weer te hard of te hoog was, kwam Blauw Wit (W) niet tot grote doelkansen. Na iets meer dan een uur spelen keerde TOB terug in de wedstrijd en leek op het steeds zwaarder wordende veld het beste er vanaf bij de thuisploeg. Het elftal van Remco van Twiller drong meer en meer aan en dacht in de 67e minuut eindelijk op voorsprong te komen. Een afgemeten vrije trap van de ingevallen Jessey Bodemeyer werd door Klein bij de tweede paal ingekopt. Tot grote frustratie van TOB vlagde de grensrechter en werd de treffer geannuleerd.

Twee minuten later was het weer raak. Wederom was het Klein die, nu door Miles Tigchelaar, werd bediend en ditmaal met zijn voet de 1-2 binnenschoot. Echter, opnieuw ging de vlag omhoog en werd de treffer afgekeurd. Het duel werd steeds hectischer en emotioneler en over en weer kwamen er irritaties. Dit zorgde ervoor dat Maik Pasveer zijn hoofd verloor en tegen zijn tweede gele en dus een rode kaart aanliep. Met elf tegen tien en de door een hamstringblessure aangeslagen Sergay Gemin in de spits, sloeg TOB zes minuten voor tijd alsnog toe. Een hoekschop van Johnny Mulder kon niet goed worden weggewerkt door de Blauw Wit-achterhoede. De bal kwam aan de linkerkant bij Tigchelaar terecht, die zich knap vrij speelde. Zijn voorzet werd uiteindelijk door Gemin binnen gekopt: 1-2.

Eindelijk had TOB de voorsprong te pakken, maar gespeeld was de wedstrijd allerminst. De slotfase was vooral rommelig, waarin het spel meer stil lag dan dat er gespeeld werd. Blauw Wit werd nog één keer gevaarlijk door een voorzet van Nortan die bijna het doel in leek te waaien. Kuiper was alert en tikte de bal over de lat. Na 93 minuten maakte Özkal een einde aan een meeslepend duel die uiteindelijk in Amsterdams voordeel werd beslist.

Na afloop

Blauw Wit (W) trainer Van Netten vond na afloop dat zijn ploeg meer had verdiend. “Het kantelpunt was de 45e minuut, waarin wij vergaten de 2-0 te maken uit een strafschop en TOB in de tegenstoot de 1-1 maakte”, vertelt Van Netten. TOB-coach Van Twiller kon zich hierin vinden, maar vond wél dat zijn ploeg op basis van het laatste half uur de terechte winnaar was. “Blauw Wit begon erg goed aan de tweede helft en toen hadden we het moeilijk. Uiteindelijk werden er van ons twee goals afgekeurd, maar hielden we het geloof dat de winnende treffer alsnog voor ons zou vallen.” Daar kreeg de TOB-coach uiteindelijk gelijk in.

Op 25 januari wordt de competitie door TOB hervat met een uitwedstrijd tegen koploper en winterkampioen Fortuna Wormerveer.