Stug RODA ’23 maakt het titelfavoriet Buitenboys moeilijk: 0-1

De koploper van Zaterdag 3b, SC Buitenboys, kan zich langzaam maar zeker gaan opmaken voor het kampioensfeest. In Amstelveen werd in de slotminuten de achttiende overwinning van dit seizoen geboekt op het stugge RODA ’23: 0-1. De winnende treffer kwam van de voet van Collins John.

“Het is niet de manier, waarop je wilt winnen, maar het is wel lekker”, aldus een opgeluchte Buitenboys-trainer Mark Steur na afloop, die zijn team complimenteerde met de getoonde vechtlust. Met nog vijf wedstrijden te gaan bezit SC Buitenboys een voorsprong van tien punten op EVC en dertien punten op Warburgia. Aanstaande dinsdag speelt SC Buitenboys thuis tegen JOS Watergraafsmeer, de enige ploeg die de Almeerders dit jaar een nederlaag wist toe te brengen. De kans bestaat dat de kampioensvlag dan al gehesen kan worden, maar iedereen gaat er van uit dit het feest volgende week zaterdag na de thuiswedstrijd tegen SV Kadoelen losbarst. “Het maakt mij helemaal niks uit. Ik wil zo snel mogelijk kampioen worden. Of dat nu dinsdag of zaterdag is. De club heeft hier twee jaar op moeten wachten. En ik ben wel toe aan een feestje”, aldus Steur.

Voortvarende start

Het RODA ’23 van Adrie Tap startte voortvarend en SC Buitenboys te slap. In de eerste zeven minuten moest Buitenboys-keeper Rick van Dekken maar liefst drie keer ingrijpen om een treffer te voorkomen. Eerst een afstandsschot, daarna een kopbal die met een boog over hem heen leek te verdwijnen maar met een uiterste krachtsinspanning over werd getikt en tot slot een lage inzet die hij met zijn linkerbeen van de doellijn afhaalde.

Pas na een kwartier werd SC Buitenboys voor het eerst gevaarlijk via Mitchell Martens en even later was het Martens opnieuw die voor gevaar zorgde. Roda’23-keeper Damianos Pshychos greep echter goed in. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg SC Buitenboys steeds meer controle over de wedstrijd, maar RODA ’23 de grootste kans. Een aanval over rechts in de 36e minuut werd goed buiten het bereik van de Buitenboys-goalie laag voorgezet door Melvin Joling. Hassan Makdan schoot uit moeilijke hoek echter op de paal.

In de tweede helft kwam RODA ’23 er niet meer uit, echter grote kansen voor SC Buitenboys bleven uit. RODA ’23 vocht voor elke meter en wist telkens de aanvallen van SC Buitenboys onschadelijk te maken. De eerste echte grote kans was pas in de 72e minuut. Invaller Tim Smit schoot hard in, maar vond keeper Pshychos op zijn weg.

Handsbal

In de 84e minuut viel het kwartje enigszins gelukkig de kant van SC Buitenboys op. Scheidsrechter van Lagen deed iets wat veel scheidsrechters vaak nalaten: fluiten voor hands van een keeper die bij het uittrappen buiten zijn 16-meter komt. Damianos Pshychos balanceerde al een paar keer eerder op de 16-meterlijn, maar ging nu te ver volgens de leidsman. De vrije trap, recht voor het doel, werd opgeëist door Collins John en slim genomen. De bal werd opzij getikt waardoor de muur uit elkaar ging en John de bal genadeloos hard in de rechterbenedenhoek schoot.

De ontlading was groot bij het team van Steur: “Je merkt dat de spanning er op staat. We naderen de eindstreep. Mij maakt het in deze fase niet uit hoe we winnen. We stevenden op een gelijkspel af, de winnende treffer kwam uit het niets. Ook goed, want alleen de punten tellen.” Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 3b

Tekst en foto’s: Lenno van Dekken