Swift pakt ook bij Alphense Boys de winst

Jimmy Simons was de eerste om te erkennen dat het voetbal in Alphen aan den Rijn vooral maar snel vergeten moest worden. “We draaiden ronduit stroef vanmiddag, maar wat nu telt is dat we wél wonnen. En je weet ‘t, ook lelijke wedstrijden moet je winnen als je mee wilt doen.” Waarmee de Swift-coach in één moeite door uiting gaf aan zijn tevredenheid over de 0-2 einduitslag op het veld van Alphense Boys. Het was immers de derde overwinning op rij, nadat zijn ploeg in de seizoensouverture een ongekend pak slaag kreeg van Ajax. “Achteraf ben ik Ajax dankbaar,” lachte Simons. “Want mijn ploeg dacht er toen al te staan. Nou, ze werden keihard wakker geschud en dat was precies wat ze nodig hadden.” Inmiddels staat Swift na vier wedstrijden als tweede geklasseerd, na de ongeslagen lijstaanvoerder Ajax. Alleen de negatieve doelcijfers herinneren nog aan de 7-2 nederlaag op De Toekomst.

Stroef was het zeker wat Swift liet zien. Alphense Boys legde minstens dezelfde stroefheid aan de dag. Het enige verschil, dat meteen ook van doorslaggevende betekenis genoemd mag worden, was het feit dat de Amsterdammers op bijna iedere positie een net iets vaardiger speler in het veld hadden staan. Dat individuele surplus uitte zich met name in het gemakkelijker aangaan van combinaties en het bij vlagen ook gerichter opbouwen via de zijkanten. In de buurt van het strafschopgebied kwam de overheersende stroefheid echter weer om de hoek kijken, het kwam maar zelden tot iets wat op een bruikbare eindpass leek.

Na een halfuur ploeteren verzond Daan Driever van afstand een loepzuivere pass naar de positie kiezende Fidel Yilmaz. De spits rondde gedecideerd af nadat hij de doelman omspeelde, een Alphense verdediger kwam net te laat om de voorsprong van Swift te voorkomen. Zowel daarvoor als daarna gebeurde er verder nauwelijks iets opmerkelijks in de eerste helft. Carlos Groen viel een enkele keer op door zijn snelle rushes. Sil van Herwijnen, dit seizoen nieuw in de aanval, kwam kort voor rust een keer goed voor zijn man maar tikte vervolgens recht in de handen van de doelman.

Na de thee was het qua wedstrijdbeeld vooral meer van hetzelfde. Wel wekten de Amsterdammers de schijn dat zij enigszins timide uit de kleedkamer waren gekomen. Alphense Boys verkreeg zonder ook maar een moment goed te voetballen zowaar een optisch overwicht. Een gemiste vrije schietkans voor het doel van Reno van der Meer mocht als een waarschuwing gelden. Even later verijdelde Van der Meer bij een vrije trap met een reflex in de goede hoek de gelijkmaker.

Nadat Simons zich om fitheidsredenen genoodzaakt zag om Daan Siegerist en Hjalmar Oomens (ook nieuw bij Swift) te vervangen door Cas Tang en Charlie Nagarkar keerde het tij. De jonge Nagarkar liet zich veelvuldig gelden vanaf de rechterflank, wat de Swift-aanval direct een stuk dreigender maakte. Na een paar kansjes, was het Van Herwijnen die Yilmaz met een leep steekpassje vrij voor de doelman zette. De ervaren aanvaller aarzelde geen moment om de score te verdubbelen. 

Met nog een kleine twintig minuten te spelen was de strijd gestreden. Alphense Boys probeerde het nog wel met vooral lange ballen, maar doelman Van der Meer was en bleef voldoende alert. Ex-prof Erik Falkenberg pakte in de slotfase nog wat invalminuten mee, om in het ritme te komen.

“De keuze wordt reuze,” grapte Jimmy Simons na afloop, terugdenkend aan de vele absenties van belangrijke spelers in de startfase van het seizoen. “Feitelijk begon onze voorbereiding pas echt zo’n week of drie geleden. Nu begint het er echt op te lijken.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie A

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)