fbpx
Home / Algemeen / Teddy Jansen (JOS) stopt na dit seizoen: “Ik voetbal al jaren tegen mezelf”

Teddy Jansen (JOS) stopt na dit seizoen: “Ik voetbal al jaren tegen mezelf”

Teddy Janssen is bezig aan zijn laatste weken als voetballer. De 29-jarige verdediger van zondag eersteklasser JOS/Watergraafsmeer hangt na dit seizoen zijn schoenen aan de wilgen. Zijn reden is vrij opmerkelijk: hij is ‘helemaal klaar’ met het voetbal.

De afgelopen jaren zegt Janssen telkens in de winterstop dat het zijn laatste is. De moeite die hij ervoor moet doen en het verplichte gevoel is hem steeds meer tegen gaan staan. Toch laat hij zich elke keer overhalen. Tot dit seizoen. Nu is het echt genoeg geweest. “Ik voetbal al jaren tegen mezelf”, zegt de verdediger. “Op dit moment geef ik helemaal niks om voetbal. De invulling van mijn vrije tijd vind ik veel meer waard. Ik heb nu echt een punt bereikt dat niets mij nog kan stimuleren of motiveren om door te gaan.”

Het is niet alleen een motivatiekwestie, benadrukt hij gelijk. Ook zijn fysieke gesteldheid speelt een rol. Volgens eigen berekening heeft Janssen de helft van zijn tijd in het seniorenvoetbal langs de kant gestaan met blessures. “Negen van de tien spelers houdt aan een botsing misschien een schrammetje over. Bij mij is er gelijk een spiertje ingescheurd of een kneuzing. Ze noemen mij ook de man van glas, na elk stootje of tikje heb ik wel weer iets. Dan moet je bij jezelf afvragen: wil ik dit nog wel?”

Het antwoord daarop is een duidelijke ‘nee’. Zijn interesses liggen nu ergens anders. Straks geen frustraties meer als hij bijvoorbeeld moet haasten voor een training. “Ik ben echt aan het vloeken en tieren: moet ik weer naar het […] voetbal, ik kan niet eens rustig eten. Ik meld me niet af hoor, alleen kom ik wel met een hoop tegenzin. Als ik eenmaal op het veld sta met de jongens is dat weg, maar die frustraties vooraf wegen zwaar mee. Het kost heel veel energie.” Bovendien kan Janssen ook niet altijd aanwezig zijn in verband met zijn werk. “Op dit niveau moet je twee keer per week kunnen trainen. Helemaal als je aanvoerder bent, dan heb je toch een voorbeeldfunctie.”

Ondanks alle irritaties van de laatste jaren heeft hij een hoop mooie dingen overgehouden aan zijn loopbaan, die hem langs FC Volendam (jeugd), CTO’70, Fortius, Swift, Ter Leede en nu vier jaar JOS/Watergraafsmeer leidde. “Ik kijk overal met een glimlach op terug. Bij elke club heb ik een mooie tijd gehad met mooie herinneringen.” Zo wil Janssen het ook afsluiten. Het liefst met promotie naar de Hoofdklasse. “Of dat door een kampioenschap is of via de nacompetitie, durf ik niet te zeggen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we promoveren.”

Foto: Marijke Bosman

Send this to a friend