Thijs Sluijter nieuwe trainer SDZ: “De club is ambitieus”

SDZ heeft met Thijs Sluijter zijn nieuwe trainer voor komend seizoen gevonden. De voormalig speler van onder meer Heracles Almelo, AS Trencin, FC Volendam en Almere City trainde eerder al ADO ’20 en Vitesse ’22, maar kiest dus nu voor Amsterdam. SDZ en Sluijter gaan vanaf de zomer van 2020 voor een jaar een verbintenis aan.

Informatie inwinnen

Sluijter behaalde afgelopen seizoen met Vitesse ’22 het kampioenschap in de Derde Klasse en heeft het momenteel uitstekend naar zijn zin in de Tweede Klasse. De trainer had met Vitesse ’22 wél de afspraak dat hij een stap hogerop mocht maken wanneer dat voorbij kwam. Zijn keuze voor SDZ is daarom een logische stap, al ging hij niet over een nacht ijs. “Ik ben een trainer die op gevoel afgaat. Daarom heb ik mezelf goed ingeleefd in de club door erover te lezen en te spreken. Zo heb ik geïnformeerd bij verschillende bekenden van mij die SDZ kennen.”

Hij won daarbij een hoop informatie in. “Ik kwam erachter dat SDZ een club is die geen instituut is en ook geen investeerder heeft met een hoop geld. Het is écht een vereniging met een Tweede Elftal en een hoop jeugd: SDZ heeft 1300 tot 1400 leden. Bovendien staan tientallen kinderen op de wachtlijst om bij de club te mogen. Het spreekt mij aan dat de club niet stilstaat en enorm ambitieus is. Dat heeft me uiteindelijk doen besluiten om voor SDZ te kiezen. Ondanks dat de club een aantal keer op een rij kampioen is geworden, zie ik zeker mogelijkheden. Daarnaast is het verhaal vanuit SDZ uitstekend.” Met de huidige SDZ-trainer heeft Sluijter nog geen contact gehad, maar dat gaat snel gebeuren. “Kai (Meeuwsse, red.) heb ik nog niet gesproken, maar daar ga ik zeker contact mee opnemen. Dus die kan van mij binnenkort een belletje verwachten.”

Filosofie

Evenals elke trainer wil Sluijter komend seizoen zijn eigen saus over het elftal gieten. “De structuur in het elftal staat. Het is een team dat al langer met elkaar omgaat en daardoor volledig op elkaar is ingespeeld. Natuurlijk wil je elk jaar ook stappen gaan maken, dus dat houdt in dat je ook kwaliteitsinjecties moet toevoegen. Volgens mij is dat op dit moment nog niet heel erg aan de orde, want SDZ heeft een uitstekend draaiend team. Wél moet het een en ander veranderen als we ooit promoveren naar de Hoofdklasse.” De club hoeft echter niet te verwachten dat Sluijter alles wil veranderen. “Er gaat enorm veel goed bij SDZ, dus waarom zou ik van alles gaan wijzigen? De assistent blijft ook gewoon, evenals de rest van de technische staf. Er zullen dus buiten mijn aanstelling geen grote veranderingen plaatsvinden.”

Sluijter heeft wel al een idee hoe hij SDZ willen laten spelen. “De club speelt natuurlijk al aanvallend voetbal, maar ik heb daar uiteraard zeker mijn ideeën en visie over. Ik ben ook een trainer die van aanvallend voetbal houdt, al moet je daar wel de juiste mensen voor hebben. Dat gaan we dus rustig in de voorbereiding bekijken. Mijn doel is om aanvallend voetbal te spelen, snel druk te zetten en hoog de bal te veroveren. Dat heb ik gedaan bij Vitesse ’22 toen we kampioen werden en ook bij ADO ’20 toen we de titel wonnen. De intentie is er dus om het publiek te vermaken en mooi voetbal te spelen, maar wél met een gedegen idee erachter.”

Het bestuur en de oefenmeester hebben de ambities naar elkaar uitgesproken. Een duidelijke doelstelling is om in de Hoofdklasse terecht te komen, al ziet Sluijter dat dit zijn tijd nodig heeft. “De club wil graag hogerop, maar je moet wél realistisch blijven. Je wordt namelijk niet zomaar kampioen, want dan moet alles kloppen. Je hebt daar simpelweg tijd voor nodig. SDZ komt vanuit de Derde Klasse en heeft de afgelopen jaren al een hoop meegemaakt. Je kan dan niet in een keer doorstoten. Dat willen we natuurlijk graag, maar je moet realistisch blijven en stap voor stap bekijken wat de mogelijkheden zijn.”

Vitesse ’22

Voor nu richt Sluijter zich nog op zijn club Vitesse ’22 dat slechts drie punten achterstaat op koploper Assendelft. Promotie naar de Eerste Klasse zit dit seizoen dan ook in het vat. “We zijn vorig jaar kampioen geworden en spelen nu in de Tweede Klasse. Daar staan we bij de top drie. Vitesse ’22 is écht een fantastische club en ik heb hier twee schitterende jaren gehad. Ik ben er ooit als speler begonnen en uiteindelijk ook kampioen geworden. Vitesse ’22 heeft dan ook een speciaal plekje in mijn hart”, aldus Sluijter.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Leo Tilmans

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ