Tien man AFC verslaan in verlenging tweedeklasser Maarssen

AFC is door naar de volgende ronde van de nacompetitie. Op het eigen sportcomplex slaagde de vereniging erin om Maarssen in de verlenging met tien man te verslaan.

Voorafgaand aan het duel was AFC de lichte favoriet. De Amsterdammers, die in de eerste klasse maar net konden voorkomen dat ze direct degradeerden, beschikten echter over een jonge selectie. De club moest tegen een opponent die in de tweede klasse derde was geworden. In één seizoen had het meerdere trainers versleten, waarmee het voetbaljaar voor Maarssen eveneens niet rustig was verlopen.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam namens de thuisploeg van de voet van Justin Swart. Een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied eindigde over het doel van Maarssen, maar de eerste waarschuwing was afgegeven. Na een kwartier spelen brak de wedstrijd pas echt los. Een harde overtreding van Gladwin Curiel zorgde voor een gele kaart, al vonden de bezoekers het meer dan dat. Het moment zette de spelers verder op scherp, voor hoe ver dat al nodig was.

Hoewel Maarssen het betere van het spel begon te hebben, kreeg AFC een zeer grote kans. De Amsterdammers counterden via Daniel Zoutberg. Hij gaf de bal voor op Bas Middelkoop, maar de laatste aanvaller kwam een teenlengte te kort om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Dezelfde Middelkoop was een paar minuten later opnieuw dichtbij een doelpunt, maar ditmaal zat de tegenstander ertussen.

Waar AFC veel in balbezit was, lukte het de ploeg van Benno Nihom in de eerste helft niet meer om tot grote kansen te komen. Aan de andere kant van het veld was de tweedeklasser dan wel weer een aantal keren gevaarlijk. Vooral Dion van Burik maakte het de verdediging van AFC lastig, wat in een aantal grote kansen resulteerde. Van Burik was daarin echter niet gelukkig, waardoor de ruststand 0-0 was.

Vroeg in de tweede helft leek AFC op een voorsprong te komen. Een diepe pass bereikte Soufiane Hetli die alleen voor de keeper kwam te staan. Het leek voor hem nog maar een koud kunstje te zijn om te scoren, maar de bal eindigde bij zijn inzet naast het doel van Giordano van der Pol. Ruim een kwartier later had Hetli de openingstreffer opnieuw op zijn voet, maar ditmaal ging de bal ver over.

De tijd begon te dringen voor beide ploegen, waardoor de spanning op de tribunes steeds meer te voelen was. Met een aantal behoorlijke overtredingen bleven beide ploegen echter voorlopig met elf man staan en wisten de verenigingen maar al te goed dat details het verschil gingen maken. In de slotfase van de wedstrijd kreeg AFC twee opgelegde kansen om de wedstrijd te beslissen. Waar Julian van der Greft echter een vrije trap tegen de paal aan schoot, zag Michael Sonneborn dat zijn inzet werd gestuit. Daardoor gingen beide ploegen de verlenging in.

AFC kreeg snel in de verlenging een zware tegenslag te verwerken. Nadat Max de Bruijne te laat kwam en een sliding inzette, ontvang hij van de arbitrage zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. AFC moest daarom met tien man verder. Maarssen was in de eerste helft van de verlenging driemaal gevaarlijk: eenmaal met een hoekschop en twee keer met een afstandsschot van Aboubakr Ouaddouh. Alle pogingen resulteerden echter niet in een doelpunt.

Aan het begin van het tweede deel van de verlenging lag de wedstrijd korte tijd stil. Maarssen beweerde namelijk dat er een extra wissel mocht plaatsvinden in de verlenging, waarna de scheidsrechter zijn kleedkamer opzocht om even contact te leggen met de KNVB. Nadat hij weer naar buiten kwam met het nieuws dat dit toch niet mocht, ging het duel door. Maarssen en AFC deden daarin nog eenmaal hard hun best om te scoren, wat AFC uiteindelijk lukte. Curiel ging aan de rechterkant van het strafschopgebied naar de grond, waarna Sonneborn de strafschop raakschoot: 1-0. Het bleek voldoende te zijn om de wedstrijd over de streep te trekken.

“Het was vandaag absoluut een slopende wedstrijd”, zo keek Benno Nihom na afloop terug. “Ik vond het knap dat we in de verlenging, met een rode kaart, alsnog in staat waren om het spel te maken en de betere kansen te creëren. Dan hoop je natuurlijk op een moment om het te beslissen. Het valt te prijzen dat we vandaag winnen, maar dinsdag wacht weer de volgende uitdaging.” Dan speelt AFC uit tegen BFC.

Tekst: Jordi Smit

Foto’s: Tom Poederbach