Tiental AMVJ houdt punt over aan comeback tegen Blauw-Wit Beursbengels

Voor de derde keer dit seizoen heeft AMVJ een ruime achterstand weggepoetst. Met tien man, na een rode kaart voor Robin Meerhoff, kwam de ploeg van Ricky Kumar tegen Blauw-Wit Beursbengels terug van een 0-2 ruststand: 2-2. De zaterdag tweedeklasser pakte een punt, en dat hadden er zomaar drie kunnen zijn.

In de rust greep Kumar in, net zoals hij dat tegen Buitenveldert (van 3-0 naar 3-3) en OFC (van 0-2 naar 3-2) deed: twee wissels en een andere tactiek. “Het is een knop die de gasten omzetten. We moeten weer strijd leveren, het moet anders”, zei hij. Kumar was één van de weinigen die tijdens de rust nog iets gaf voor de kansen van zijn ploeg. Halverwege keek AMVJ tegen een 0-2 achterstand aan en moest het met tien man verder. Vlak voor rust hield Robin Meerhoff een inzet van Mickey Wever op de doellijn tegen, wat hem op een rode kaart kwam te staan. De toegekende strafschop werd benut door Erwin Smajic.

Op die 0-2 achterstand was weinig af te dingen. Blauw-Wit Beursbengels was in de eerste helft scherper en slaagde er, ondanks de omstandigheden – op het Amstelveense grasveld was het moeilijk om te combineren -, in de beste kansen te creëren. Het leverde na negen minuten de 0-1 van Serginio Eijken op, nadat Wever goed het overzicht hield. “Wat ik de groep kan verwijten, is dat het eerste kwartier elke keer niet om aan te zien is. Alsof ze even moeten inkomen”, blikte Kumar terug.

Tijdens de theepauze zaten de spelers van Blauw-Wit Beursbengels in de kleedkamer met het gevoel dat de zege binnen was. Trainers Jean-Paul van Zoghel en Ronald van de Meent zagen het gebeuren en probeerden iedereen scherp te houden. “De manier waarop wij dan het veld opkomen.. We hebben het aangegeven, het gezegd, de groep bij elkaar gehad. En dan begin je zo aan de tweede helft. Op de een of andere manier kwam het vandaag niet aan.”

Direct na de hervatting klapte AMVJ er vol op. Het resulteerde binnen twee minuten in een aansluitingstreffer van René Boer, die de bal van dichtbij het laatste zetje gaf. Op dat moment roken de Amstelveners bloed. Eijken had vrij snel hierna de kans om een eventuele comeback de kop in te drukken, maar zijn inzet verdween voorlangs. Het was bovendien een van de spaarzame momenten dat de bezoekers gevaarlijk waren in de tweede helft. Het was vooral erg laks en slap van Blauw-Wit Beursbengels.

Daar profiteerde de thuisploeg optimaal van. Doelman Youssef El Abdallaoui (Kumar: “één van de beste keepers van de competitie”) wist de Amsterdammers lange tijd op de been te houden, totdat hij na een flipperkast voor zijn doel werd geklopt door Milan de Wijs. De comeback van AMVJ was hiermee compleet. Even later waren de gastheren zelfs dichtbij de 3-2, alleen pakte El Abdalloui een afstandsschot van Sil Paddenburg op zeer fraaie wijze.

“De laatste twintig minuten denken de spelers: er moet iets gebeuren. Dan gaat het een beetje, maar creëer je ook helemaal niets”, zag Van Zoghel. De puntendeling kwam hard aan bij hem. “Het gaf een indruk dat wij het ‘wel even doen’. Dat hebben we vaker. Rainer (Sion, red.) heeft het laatst ook bij jullie aangegeven. Wij denken dat we wedstrijden op tachtig procent kunnen winnen. Dat is niet zo. Ik denk dat we nog geluk hebben dat het 2-2 blijft. Dat hebben we kunnen voorkomen. We hebben in ieder geval een punt, maar laten er sowieso twee liggen.”

Beide ploegen zakken door het gelijkspel een plaats op de ranglijst. AMVJ staat nu zesde, Blauw-Wit Beursbengels achtste. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.