Titelkansen Ajax slinken na derbynederlaag tegen JOS Watergraafsmeer

Zaterdagmiddag stonden Amsterdamse clubs JOS Watergraafsmeer en Ajax tegenover elkaar. Beiden draaien dit seizoen bovenin mee in de Vierde Divisie A en Ajax was zelfs lange tijd koploper. Maar die plek werd vorige week verspeeld. 

Een Amsterdams onderonsje staat meestal bol van sentimenten en spektakel, maar in de eerste 20 minuten gebeurde er bar weinig. Het was tam en erg voorzichtig, het spel golfde op en neer tussen beide 16 meter gebieden en daarmee was het klaar.

Na een minuut of twintig hielp Ajax JOS Watergraafsmeer in de wedstrijd. Doelman Deen, normaliter een baken van zelfvertrouwen en betrouwbaarheid, ging nu opzichtig in de fout door zijn verdedigers voor hem te zacht aan te spelen. Ondanks verwoede pogingen van zijn defensie om dit nog te repareren, was het Boris Santen die eerder bij de bal was en deze vervolgens afspeelde op Tim Plemper. Hij kon na wat kapbewegingen de bal simpel binnen schuiven. Wederom sneed Ajax zich zelf dus in de vingers, net zoals vorige week bij de 0-2 van AFC’34 en moest men in de achtervolging .  

Ajax had voldoende balbezit en JOS keek toe en anticipeerde op foutjes, maar liet het initiatief aan de bezoekers over. Dat leidde in de 36e minuut tot een gevaarlijk schot van Tristan Buis, dat doelman Schol pareerde. Vlak voor het rustsignaal was er opeens weer dreiging van de thuisclub. Het was Luciandro Andeloe, die via een Ajax-been de bovenkant van de lat raakte. 

Ajax had de bal dus veelvuldig, maar aanvallend was het broos en deed het te weinig. De tegenstoten van de thuisclub waren zo nu en dan dreigend, maar ook JOS wist maar nauwelijks echte kansen te creëren. Dus waren de eerste 45 minuten gewoon flets en voor derby begrippen teleurstellend. 

Na de pauze begon Ajax gedreven, toch was het eerste kansje voor Martin Campbell namens JOS in de 56e minuut, maar zijn schot was te slap. Ajax schroefde de duimschroeven nog meer aan en zag in de 58e minuut doelman Schol excelleren, toen hij de vrije trap van Vicenzo Schep uit de rechterhoek tikte.  Ook in de 61e minuut was het doelman Schol die de hoofdrol opeiste toen hij Kevin van Kippersluis van scoren afhield. Het was wachten op de gelijkmaker van Ajax en met Kenneth Misa Danso als invaller werd er nog een schepje bovenop gegooid, zo ontstond er nog meer dreiging en creativiteit . 

Ondanks  dat het heel even leek of Ajax daarna wat terugviel in het vervolg bleef JOS wat terughoudend. Men hield de rijen gesloten en hoopte dat er in de omschakeling wat te halen viel, maar Ajax gaf achterin niet veel meer weg en oogde achterin met Flemming uiterst solide. 

De tijd kroop verder richting de 74e minuut toen de 1-1 bijna op het scorebord verscheen. Het was Kenneth Misa Danso die zich knap vrij speelde en alleen maar hoefde af te drukken, maar opnieuw was daar sta in de weg doelman Bas Schol die JOS overeind hield. 

Nadat eerst Kevin van Kippersluis zijn prima voorzet niet bekroond zag worden met spelers die op de goede plek stonden in de 75e minuut was het ruim een minuut later wel weer bijna raak, nadat Kenneth Misa Danso en heerlijke steekbal gaf op invaller Kenneth Dames die vervolgens al vallend op de paal kopte namens Ajax.

Het zat Ajax zeker ook niet mee. Ondertussen maakte Glenn van Zoolingen na lang blessureleed zijn rentree en dat was te merken: de routinier viel gedreven in en was op het middenveld meteen weer van waarde en uiterst zeker van zijn zaak. De klok tikte weg en Ajax bleef geloven en ook hardwerkend op zoek naar de dik verdiende gelijkmaker. Kansen volgden er zeker nog. Bijvoorbeeld in blessuretijd, toen Kai Heerings met een halve omhaal dichtbij de 1-1 was. 

Maar het bleef bij 1-0, waarmee Ajax wederom dure punten verspeelt. Het staat nu 4 punten achter op koploper Huizen. JOS Watergraafsmeer blijft op de derde plaats. Over twee weken zou JOS Watergraafsmeer Ajax weer een handje kunnen helpen, door van Huizen te winnen. Zelf speelt Ajax dan tegen laagvlieger DHSC. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Tekst: Marcel Wagenmakers

Foto’s: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)