TOB doet zichzelf tekort tegen Westzaan

Voor de tweede achtereenvolgende thuiswedstrijd heeft TOB geen overwinning weten te boeken. Tegen middenmoter Westzaan kwamen de noord-Amsterdammers niet verder dan een gelijkspel. Daarmee kreeg de formatie van Remco van Twiller voornamelijk op basis van de eerste helft veel te weinig mee.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in Zaterdag 4b

Op Sportpark Oostzanerwerf schoot TOB uit de startblokken. Miguel Ghering zette binnen 30 seconden Sergay Gemin oog-in-oog met Westzaan doelman Barry Al, maar het lukte de TOB-spits niet om zijn ploeg een droomstart te bezorgen. Snel daarna kwam de wedstrijd stil te liggen, omdat de Amsterdamse aanvoerder Nick Koch een bal hard in zijn gezicht kreeg, wat hem een bloedneus en een lange blessurebehandeling opleverde. Toen de kruiddampen van de openingsfase waren opgetrokken, konden de gasten uit Westzaan een eerste speldenprik uitdelen middels een afstandsschot van Sander Blom. Zijn schot miste richting en verdween naast het doel van Giorgio Kuiper.

Nog binnen de eerste 10 minuten kwam TOB weer in kansrijke positie toen Dave Dekker met een fraaie pass van achteruit Gemin de diepte in stuurde. Die zag Al iets te ver voor zijn doel staan. Zijn lob miste echter precisie en kon eenvoudig gevangen worden door de Westzaanse goalie. TOB hield een veldoverwicht wat resulteerde in een aantal hoekschoppen en schoten van afstand. Maar daarmee werd de defensie van de gasten niet echt in verlegenheid gebracht. De bezoekers werden op hun beurt echter ook niet echt gevaarlijk. Het enige wapenfeit van het elftal van trainer/coach Eric Frankfort was een kopbal van Bart Koen, die ruim naast het TOB doel ging.

In de 33e minuut leek de thuisploeg de verdiende openingstreffer te maken. Na een fraai uitgespeelde aanval schoot Jordy Klein de bal onhoudbaar voor Al op de paal. De rebound kwam bij Ghering terecht, maar hij zag zijn inzet op de lat uiteen spatten. Niet veel later dacht de thuisploeg via Nick Koch alsnog op voorsprong te komen, maar helaas voor hem zag de goed fluitende scheidsrechter André Hartog een handsbal op de doellijn van een Westzaan verdediger over het hoofd. Daardoor ging het feest niet door. Daar waar het wachten was op de voorsprong voor TOB, was het Westzaan dat als een donderslag bij heldere hemel kort voor rust toesloeg. Onnodig balverlies van de gastheren bracht de bal bij Krijn Olsthoorn die over de linkerflank zijn directe opponent Rovie Persaud afschudde. Zijn afgemeten voorzet kwam met wat geluk voor de voeten van Bart, die geen fout maakte en de 0-1 aantekende. Dit werd ook de ruststand, omdat Miles Tigchelaar in blessuretijd een goede actie beëindigde met een schot op de vuisten van doelman Al.

De tweede helft was een stuk minder qua niveau. TOB bleef het initiatief houden en werd vroeg in de tweede helft twee keer dreigend met afstandsschoten van José Bebeto Ngeze en Tigchelaar. Beide schoten gingen naast. Met een enorme inzet probeerden de Amsterdammers de gelijkmaker te forceren, maar de Westzaan achterhoede gaf niet veel ruimte weg. Daardoor kon Barry Al gemakkelijk zijn doel gemakkelijk schoon houden. Hoewel de bezoekers bijna niet meer voor het doel van Kuiper verschenen, was het toch Westzaan dat bij één van de sporadische aanvallen bijna de wedstrijd besliste. Op aangeven van Blom kopte Bart geheel verlaten nipt voorlangs en kwam TOB met de schrik vrij. In de 68e minuut kregen de Amsterdammers eindelijk loon naar werken. Een overtreding op achttien meter van het Westzaanse doel leverde een vrije trap op voor TOB, welke door Ngeze werd genomen. Zijn eerste inzet werd nog geblokt, maar de rebound werd door Ngeze zelf opgevangen. Met een geplaatst schot tekende hij zijn eerste competitietreffer van het seizoen aan. Maar nog belangrijker: de verdiende gelijkmaker, 1-1. De TOB-ers wilden het hier niet bij laten zitten en gingen op zoek naar de overwinning. Doordat het in de eindpass niet secuur genoeg was, leverde dit geen hele grote kansen meer op en bij de enige mogelijkheid die wel dreigend leek liepen Gemin en Esterno Vreugd elkaar in de weg waardoor de inzet kracht miste om voor echt gevaar te zorgen.

Het laatste alles-of-niets offensief leverde nog één gevaarlijk schot van Vreugd op. Maar deze ging rakelings over en zorgde ook niet meer voor de zo gewenste voorsprong. Direct hierna klonk het eindsignaal en moest TOB net als twee weken daarvoor tegen Wijk aan Zee weer de punten delen in een thuiswedstrijd. Na afloop was Van Twiller tevreden over de uitvoering, maar teleurgesteld over het resultaat. “Als je zoveel kansen krijgt als wij de 1e helft kregen, dan moet je dat uitbetalen in doelpunten. Doordat de treffers uitbleven, brengen we onszelf in de problemen en dat is niet de eerste keer dit seizoen. We vergaten onszelf te belonen en dat is zonde”, aldus de noord-Amsterdamse trainer.

Volgende week gaat TOB op bezoek in Beverwijk bij Jong Hercules. Een duel dat gewonnen moet worden om de achterstand naar koplopen Fortuna Wormerveer niet te groot te laten worden.