TOB en Kadoelen delen de punten in emotionele derby

Onder grote publieke belangstelling is de Noords Derby tussen nummer 3 TOB en koploper Kadoelen geëindigd in een gelijkspel. Op Sportpark Oostzanerwerf zag het er lang naar uit dat de gasten de winst naar zich toe zouden trekken, maar in de slotfase kwam de thuisploeg toch nog langszij.

Van aftasten door een van beiden was geen sprake. De wedstrijd ontvlamde direct, wat het toegestroomde publiek meteen mee nam in het boeiende duel. Binnen de eerste vijf minuten schoot TOB middenvelder Danny van de Kolk na een goede combinatie de bal rakelings over het doel van Danny Bodemeijer heen. Aan de andere kant ramde Kadoelen aanvaller Landry Monni de bal onhoudbaar voor Giorgio Kuiper op de buitenkant van de paal. Niet veel later vond Van de Kolk met een steekbal Joel Boateng achter de Kadoelen verdedigers, maar zijn inzet ging naast. Een minuut later was het wel raak toen wederom Van de Kolk de bal doorkopte en doelman Bodemeijer de bal niet onder controle kreeg. TOB aanvoerder Dave Dekker was het meest alert en werkte de bal over de doellijn heen. Tot verbazing van alles dat TOB was keurde de scheidsrechter de treffer echter af en bleef het 0-0.

Het volgende wapenfeit kwam van de gasten, toen door een gebrekkige communicatie in de achterhoede van TOB de bal bij de geheel vrijstaande Toon van der Waal kwam. De inzet van de Kadoelen aanvaller ging richting doel, maar werd met enig geluk gekeerd door Kuiper. De thuisploeg kreeg halverwege de eerste helft met de nodige tegenslag te maken toen verdediger Jamie de Geir met een blessure het veld moest verlaten. Ondanks dat beide teams nog voor rust een goede mogelijkheid kregen, stevende het duel op een 0-0 ruststand af. Net voor rust was het alsnog TOB dat op voorsprong kwam door Moamar Heerenveen. Maar om onduidelijke redenen werd ook dit doelpunt afgekeurd door de warrig fluitende scheidsrechter. Hierdoor liepen de emoties hoog op, wat aan TOB-zijde voor concentratieverlies zorgde. Een laatste vrije trap voor Kadoelen vanaf de zijkant van het veld werd het doelgebied van Kuiper in geslingerd en door Jurre de Boer binnen gekopt, 0-1.

Bij aanvang van de tweede helft wist TOB de tegenstander onder druk te zetten. Kadoelen wachtte op wat komen ging, maar het lukte de TOB-ers niet om de uitploeg ondanks een overwicht in de problemen te brengen. Net voor het uur kreeg Boateng nog een goede kans. Zijn prima kopbal werd knap gekeerd door Bodemeier, die zo zijn doel schoon hield. Halverwege de tweede helft keerde de wedstrijd zich in het voordeel van Kadoelen toen TOB-er Van de Kolk zijn tweede gele kaart kreeg en met rood mocht vertrekken. De verwachting was dat de formatie van trainer/coach Donny Geel wel door zou drukken maar niets was minder waar.

Kadoelen koos ervoor om compact op de eigen helft te blijven en zo de 0-1 voorsprong naar het eindsignaal te slepen. De tien man van TOB waren steeds minder bij machte om nog tot een slotoffensief te komen. Met nog iets minder dan tien minuten op de klok kreeg TOB een vrije trap te nemen op zestien meter van het Kadoelen doel. De inzet van de net ingebrachte Mucahit Bayar smoorde in de muur, maar was voor de dapper strijdende TOB-ers wel het teken om nog één keer op zoek te gaan naar de verdiende gelijkmaker. De ballen werden van overal op het veld het stafschopgebied van Kadoelen ingepompt, wat nog voor enkele hachelijke momenten zorgde voor het doel van Bodemeijer. Uit een van die momenten kwam een inzet van Boateng op de hand van een Kadoelen verdediger. De scheidsrechter kon niet anders dan een strafschop te geven aan TOB. Het was routinier en topscorer Paul Bekker die achter de bal ging staan en met een lage schuiver door het midden de 1-1 op het scorebord zette.

Niet veel later klonk het verlossende eindsignaal en was het gevoel voor de beide kemphanen compleet tegenovergesteld. TOB had een punt gewonnen en blijft zo op plaats 3 staan in Zaterdag 4c. Kadoelen bleef door deze puntendeling koploper door het verlies van Zeeburgia maar bleef wel met de kater zitten dat er twee punten verloren waren.

TOB gaat komend weekend op bezoek bij AC Amsterdam. Kadoelen speelt wederom een derby, ditmaal thuis tegen De Meteoor. Bekijk hier de stand en het programma in Zaterdag 4c