Dit seizoen mocht TOB al 44 keer juichen, de ploeg kreeg de minste doelpunten tegen in de competitie.

TOB knokt zich met 10 spelers naar verdiende zege

Na twee nederlagen in de laatste twee wedstrijden is het TOB gelukt weer eens tot een overwinning te komen. De wedstrijd tegen Zaanlandia, welke afgelopen zaterdag geen doorgang kon vinden door personele problemen bij de Zaandammers, werd doordeweeks een prooi voor het team van trainer/coach Remco van Twiller. De heenwedstrijd in Zaandam was met de nodige moeite door TOB gewonnen (1-2) en aangezien de ziekenboeg van de Amsterdammers inmiddels uitpuilt, was het vooraf geen uitgemaakte zaak dat de drie punten op Sportpark Oostzanerwerf zouden blijven.

Onder herfstachtige omstandigheden werd de wedstrijd in gang gezet en schroomden beide teams niet om de aanval te zoeken. Zaanlandia, dat ook verre van compleet aan de start verschenen was, kreeg al snel met een enorme domper te maken toen binnen tien minuten Branco van Delden geblesseerd het veld moest ruimen. Toch waren het de gasten die voor het eerst hun geluk zochten. Maar de vrijstaande Dylan Pas zag zijn inzet kracht en richting missen, waardoor TOB-doelman Giorgio Kuiper de bal gemakkelijk op kon rapen. Het Amsterdamse antwoord liet niet lang op zich wachten. Een door Nick Koch slim genomen vrije trap kwam via Sergay Gemin bij Esterno Vreugd terecht, maar ook zijn inzet kon door de 17-jarige doelman Shawn Vermaas eenvoudig onschadelijk gemaakt worden.

De grootse kans was halverwege de eerste helft toen Yahmillion Kiewiet over de linkerkant vrij op kon rukken naar het TOB-doel, maar in kansrijke positiefzag hij zijn harde inzet klem gepakt worden door Kuiper. Het duel kabbelde daarna verder en beide teams kwamen niet meer in kansrijke positie. De TOB-ers speelden te gehaast en onrustig, Zaanlandia miste de kracht om het de gastheer echt lastig te maken. Even voor de rust kwam Koch in kansrijke positie voor het Zaanse doel, maar zijn inzet uit de draai ging over het. Niet veel later kreeg TOB loon naar werken door een prachtige goal van Sergay Gemin, die goed voorbereidend werk van Dave Dekker met een bekeken lobje binnen tikte. Het feest ging alleen niet door omdat de grensrechter vlagde voor buitenspel, een signaal dat door scheidsrechter Kenneth Debipersad werd overgenomen en de verdiende treffer werd afgekeurd.  De eerste helft eindigde dus zoals deze begonnen was, 0-0.

De tweede helft bracht een veel beter TOB aan de aftrap, dat nog feller aan de start verscheen. Dit zorgde in minuut 46 en 54 voor gele kaarten voor Judael Obboye en Moamar Heerenveen. Maar nog belangrijker, ook voor de openingstreffer. Een goede diepe bal van Vreugd kwam bij José Bebeto Ngeze terecht, die behield op zijn beurt het overzicht en bezorgde de bal bij Redouan Tahri. De TOB-middenvelder bleef rustig en schoot van zestien meter de bal tegendraads achter Vermaas en zorgde zo voor de 1-0. Extra pluspunt voor de Amterdammers was dat ze direct na deze treffer Paul Bekker in konden brengen, wat voor meer rust en balbezit op het middenveld zorgde. Dit voordeel duurde niet langer dan tien minuten, omdat de thuisploeg met een man minder kwam te staan. Heerenveen ontving zijn tweede gele kaart voor een stevige overtreding op het middenveld en mocht van scheidsrechter Debipersad vervroegd gaan douchen.

Zaanlandia zag haar kans schoon en zocht met veel passie en inzet de aanval. Het ondertal bracht de Amsterdammers aan het wankelen maar telkens weer had doelman Kuiper samen met zijn verdedigingscentrum Dekker en Obboye het antwoord op de Zaanse doelpogingen. Met nog een kwartier op de klok leek TOB alsnog te capituleren, toen drie Zaanlandia-spelers op de rand van buitenspel alleen op Kuiper af mochten rennen. Het was echter aanvoerder Dekker die op het allerlaatste moment redding bracht door met een uitstekende sliding de bal voor de voeten van Cesar Lobais weg te tikken en tot hoekschop te werken. Niet veel later leken de gastheren op 2-0 te komen, maar een prachtige vrije trap vanaf twintig meter van Mucahit Bayar verdween net naast de vijandelijke kruising. Een kwartier voor tijd maakte TOB aan alle onzekerheid een einde door de score te verdubbelen. Een lange vrije trap van Ngeze vond het hoofd van Bekker, die uiterst precies de bal in de hoek kopte en de stand op 2-0 zette. Daarmee was het Zaanse verzet gebroken en kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Moe maar voldaan lieten de TOB-ers zich het eindsignaal als muziek in de oren klinken en was de zege een feit.

De opluchting bij de Amsterdammers was groot. En het vertrouwen van de TOB-ers kreeg door deze overwinning een enorme boost op weg naar de derby van Tuindorp Oostzaan bij en tegen De Meteoor. Zaanlandia ontvangt thuis Blauw Wit (W). Bekijk hier de stand en het programma in Zaterdag 4b

Archieffoto: Jos Spitteler